reklama 11A

Martina Růžičková: Koní na Pohoří přibylo, ale s chovem jsem skončila

ikonka

Vítěz Velké slušovické Sexy Lord, polosestra vítěze derby La Vanessa i nové posily z dražby v Baden Badenu. Trenérka Martina Růžičková vyhlíží letošní sezonu s rozšířenou sestavou svěřenců a novými majiteli ve stáji. "Všechno teď funguje," říká.
07.02.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Po dlouhých pěti letech se loni Martina Růžičková radovala z trenérského úspěchu. Nečekaný vítěz Velké slušovické Sexy Lord ze stáje HC Amphora-Hora zaskočil nejen diváky a soupeře, ale částečně i svou trenérku.

"Celou dobu jsem říkala, že je to kůň nad 5000 metrů a ve Slušovicích se to potvrdilo. Pořád cválá dál a dál, jeho akce má šmrnc. Že se prvním vítězstvím jeho kariéry stane Velká slušovická, jsem samozřejmě také úplně nečekala, ale chtěla jsem se podívat, jak si poradí s distancí. A Jarda Myška ho musel ještě za cílem brát zpátky," vzpomíná Růžičková na dostih, který jí udělal obrovskou radost.

Jedničkový triumf přišel v době, kdy počet dostihových koní ve středisku Pohoří oproti minulosti výrazně klesl. I samotná Růžičková věnovala stále více času a energie jiným aktivitám - začala učit a trénovat děti, vydala popularizační knihu.

 

Čtěte také: Rex Of Thunder nás umí potrápit. Naší nadějí je Shining Sky, říká Demo

 

V tomto ohledu zůstává před letošní sezonou vše při starém, plnokrevné osazenstvo ve stáji nedaleko Prahy se však přece jen rozrostlo. Aktuálně připravuje Martina Růžičková devět dostihových koní.

"Dvakrát týdně učím na střední škole němčinu, ale tam mám jen třetinový úvazek. Funguje to dobře, všechno stíhám a přes den střídám role žokejky, trenérky a traktoristky," směje se Růžičková.

Dostihovým koním se věnuje spolu s dcerou Vanessou. "Vždycky, když mě Sexy Lord někde zahodí, tak na něj skočí a vysvětlí mu, že mamince se neubližuje. Stále jezdí všestrannost a hodně se teď věnuje dětem. Krásně to s nimi umí a je trpělivá. Leckdy mi poradí, už má vlastní pohled a je to fajn. Najednou je to 23letá slečna," pochvaluje si.

Konec smůly jako nomen omen?

Hvězdou stáje je pochopitelně sedmiletý Sexy Lord. Temperamentní syn Egertona by měl směřovat do Pardubic, i když konkrétní plány bude tým teprve spřádat.

"Zatím není co vymýšlet, čekáme na propozice. V minulosti doplácel na absolutní nedostatek dostihů nižších kategorií nad 5000 metrů. Buď běhá na nevhodné distanci nebo ho musím poslat rovnou proti top koním z velkých stájí. Už roky lobbuji za dvojkovou nebo trojkovou steeplechase na 5000 metrů, aby se kůň tohoto typu měl v Pardubicích od čeho odrazit," přemítá Růžičková.

Valachův majitel Zdeněk Hora má ve stáji ještě z Polska pronajatou tříletou klisnu Proud Soul, která se narodila slepá na jedno oko, ale trenérka si její výkony v práci pochvaluje.

Pro novou stáj Melodie Sport byli na říjnové dražbě v Baden Badenu koupeni dvojnásobní vítězové z Německa Icamparo a Jazzmatazz, novými tvářemi jsou i někdejší vítězka z Merana Theresie a čtyřletá dcera Authorized jménem Finir Avec Déveine. "Její jméno v překladu znamená konec se smůlou, tak je u mě správně. Kobylku jsem dostala od manželů Poledníkových," vysvětluje Růžičková.

Polosestra derby-vítěze jako vzpomínka na chov

Hned u dvou svěřenců je zapsána nejen jako trenérka, ale i jako chovatelka. Dvouletá Schampee je dcerou Rosensturma a z Německa dovezené Snowden Girl, o rok starší La Vanessa poutá pozornost jako polosestra někdejšího vítěze Slovenského derby Love Me. Jejím otcem je Pouvoir Absolu, matka Lorellai strávila dostihovou kariéru právě u Růžičkové.

"La Vanessa měla zdravotní problémy, ale pan doktor Žert nám ji vyléčil, tak uvidíme, co předvede. Z Lorellai ale nemá vůbec nic," krčí rameny trenérka.

Chov je pro ni uzavřenou kapitolou, jednu z posledních klisen z rodiny La Lézarde v současném českém chovu mezitím prodala.

"Člověk se chovatelem asi musí narodit. Já jsem strašně špatně nesla, když jsme o to hříbě přišli, navíc je chov přece jen velmi nákladná záležitost. Lorellai u nás dala La Vanessu, dcera z ní pak měla ještě polokrevné hříbě a pak šla k Rosensturmovi, ale nezabřezla," dodává Martina Růžičková.

Foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }