reklama 11B

Začalo to v Santa Anitě. Jak Frankie Dettori objevil létající seskok

ikonka

Jeden z nejfotogeničtějšch dostihových kousků, populární "létající seskok", původně proslavil Portorikánec Angel Cordero jr. Ve svých učednických letech ho převzal Frankie Dettori. "Stevardům se to zpočátku vůbec nelíbilo," vzpomíná 52letý Ital.
24.01.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

Nejslavnější žokej moderní éry Frankie Dettori před několika týdny zahájil svou rozlučkovou sezonu, jejíž začátek i konec jsou naplánovány ve Spojených státech. Není to náhoda, neboť se Santa Anitou jsou spojeny některé z velkých momentů Dettoriho kariéry a pamětníci tvrdí, že právě tam se zrodily obrysy budoucí Dettoriho geniality. V Kalifornii vznikl i jeho slavný seskok, který se během uplynulého čtvrt století stal neodmyslitelnou součástí Italovy image.

Když syn třináctinásobného italského šampiona Gianfranca Dettoriho dorazil v roce 1985 do britského Newmarketu, aby ve stáji krajana Lucy Cumaniho sbíral potřebné zkušenosti, součástí jeho dostihového zrání se staly i pravidelné zimní pobyty u trenéra Richarda Crosse v Santa Anitě.

První zimu jezdil tehdejší teenager výhradně v práci, o rok později dostal i několik šancí v dostizích. Především ale byl nablízku hvězdné žokejské sestavě - na dráze denně potkával Billa Shoemakera, Laffita Pincaye jr., Chrise McCarrona, Garyho Stevense nebo Angela Cordera jr.

 

Čtěte také: Naši koně běhají za Ukrajinu. Jsme Česku moc vděční, říká Tymošenková

 

A právě Portorikánec Cordero, který vyhrál přes 7000 dostihů včetně tří Kentucky Derby, se stal Dettoriho velkým idolem. Mladý jezdec hltal nejen jeho styl s ultrakrátkými třmeny, ale i zvláštní oslavu vítězství - Corderův charakterický seskok, při němž se vymrštil do vzduchu, rozpřáhl ruce a dopadl snožmo vedle koně.

To se bezprostřednímu Dettorimu zalíbilo a rozhodl se převzít Corderův kousek do svého repertoáru. Na velké scéně ho poprvé předvedl v roce 1994, když na Cumaniho svěřenci Baratheovi zvítězil v Breeders’ Cup Mile v Churchill Downs.

Video: Podívejte se na originální "Cordero leap"

"Angel Cordero je můj idol, a tak jsem chtěl tenhle úspěch oslavit jeho způsobem. Říkali jsme si s panem Cumanim, že jestli vyhrajeme velký dostih v Americe, tak to udělám," řekl Dettori listu Racing Post.

Při prvních pokusech přenést "létající seskok" (flying dismount) do Anglie však u stevardů narazil. "V prvních letech se to na britských závodištích moc nesetkalo s pochopením," vzpomínal Dettori v rozhovoru pro televizi CNN.

Funkcionáři mu v první polovině devadesátých let opakovaně domlouvali, aby po dostizích krotil svou euforii a neseskakoval. "Požádali jsme ho, aby to z bezpečnostních důvodů nedělal. Někteří z nás jsou toho názoru, že tyto seskoky můžou být nebezpečné. Ale proti pravidlům nejsou," přiznal v Racing Postu jeden ze stevardů.

Jedním z dostihů, po nichž se Dettoriho seskok definitivně ujal, bylo Queen Elizabeth II Stakes, které žokej ovládl 28. září 1996 na hřebci Mark Of Esteem jako součást legendárního "Magnificent seven" v Ascotu.

"Před vážnicí jsem zaznamenal, jak se po mně šejk Mohammed podíval, zda seskočím. Je to majitel, a tak jsem udělal, co po mně chtěl. Mark Of Esteem je skvělý kůň a jsem si jistý, že mu to nevadilo," smál se Dettori.

Video: Frankie Dettori vysvětluje, jak seskočit

Mediálně i divácky vděčný kousek se od té doby stal neodmyslitelnou součástí Dettoriho repertoáru a zůstává mezi dostihovými příznivci tak populární, až to jeho protagonistu chvílemi unavuje. Svého času si stanovil přesná kritéria, po jakých vítězstvích se k seskoku odhodlá a po jakých ne, což se ale ukázalo být kontraproduktivní.

“Lidem se to líbí a užívají si to. Když seskok neudělám, bývají nespokojení a občas na mě i bučí. Takže vidíte, vlastně jsem se stal otrokem své vlastní značky," konstatoval Dettori před pěti lety v CNN.

Zdroje: Racing Post, CNN, World Horse Racing, Brough Scott a kol.: Frankie

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE