Komentář: Dohlíží kontrolní komise řádně, jak fungují orgány ČJF?

ikonka

Kontrolní a revizní komise České jezdecké federace se začátkem února zabývala podnětem Martina Blažka ohledně prosincového jednání Rady ČJF, během něhož byl schválen nový sazebník poplatků. Členové KRK jednali také o Jihočeské oblastní konferenci.
20.02.2023 16:37  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB

 
Člen České jezdecké federace Martin Blažek se obrátil na Kontrolní a revizní komisi ČJF (KRK), stejně jako na Disciplinární komisi ČJF (DiK), s podnětem k prošetření platnosti usnesení Rady ČJF schválených na jednání konaném 20. prosince 2022. Vznesl také návrh na určení neplatnosti rozhodnutí orgánů spolku přijatých na uvedeném jednání.
 
Ve svém podnětu požadoval, aby Kontrolní a revizní komise ČJF prošetřila, zda bylo uvedené jednání Rady bylo v souladu se Stanovami a dalšími právními předpisy, resp. interními předpisy ČJF. Chtěl také vědět, zda všechny předcházející jednání VV ČJF a Rady ČJF od poslední celostátní Konference ČJF probíhala v souladu s platnou legislativou a zda zápisy z jednání těchto orgánů publikované v JIS plně odpovídají průběhu jednání. Blažek také po členech KRK chtěl prošetřit, jestli jsou při jednáních orgánů spolku dodržovány všechny demokratické zásady pro vedení spolku a vedení jednání není v rozporu s dobrými mravy.
 
Kontrolní a revizní komise v reakci na to konstatovala, že vzhledem k tomu, že neexistuje zvukový záznam, ani zápis z jednání Rady ČJF v prosinci 2022, je jediným dokladem právě výše uvedené usnesení z této Rady ČJF, kterým je ve svém Sazebník poplatků schválen počtem 13 hlasů. „Jako takový považuje KRK sazebník za schválený,“ stojí v zápisu. V následném usnesení schváleném všemi třemi členy komise KRK ČJF doporučuje pořizovat z jednání orgánů zápis, popř. zvukový záznam, aby nemohlo docházet k nesrovnalostem a pochybnostem o průběhu jednání.
 
Stanovisko KRK však nedává v některých ohledech příliš smysl, jelikož zápis z prosincového jednání Rady ČJF je dostupný v Jezdeckém informačním systému už od 22. prosince 2022. Pokud by zápis vyhotoven nebyl, jednalo by se o porušení odstavce 7.7. stanov ČJF, který ukládá, že: „Z jednání všech orgánů ČJF se pořizuje zápis, který musí obsahovat termín, místo konání jednání, seznam přítomných členů orgánů ČJF a hostů, program jednání a přesný obsah rozhodnutí, o nichž bylo jednáno, s uvedením výsledků hlasování.“ 
 
Bohužel, jak jsme již dříve informovali, zástupci KRK a DiK se jednání Rady ani Výkonného výboru v poslední době často osobně neúčastní, ačkoliv je jejich základní úlohou dle stanov ČJF, aby dohlíželi na to, jsou-li záležitosti ČJF řádně vedeny a vykonává-li ČJF činnost v souladu se stanovami a dalšími právními předpisy. To však nelze účinně kontrolovat výhradně ze zápisů jednání, jelikož nelze ověřit, zda zápis byl zpracován správně a obsahuje vše, o čem bylo hlasováno, nebo naopak neobsahuje něco, co projednáváno nebylo. Právě na zmíněném prosincovém jednání Rady ČJF se o jednom bodu hlasovalo dvakrát, ale ze zápisu se takovou informaci nikdo nedozví, neboť je tam uvedeno pouze hlasování druhé. 
 
KRK ve svém stanovisku bohužel neodpovídá na některé další vznesené dotazy v podnětu Martina Blažka, například zda všichni členové Rady, DiK a KRK obdrželi nejméně 14 dní před konáním rady e-mailem informace s programem jednání včetně projednávaných dokumentů, což ukládá jednací řád Rady ČJF.
 
Z diskuze při jednání KRK dále vyplynulo, že jsou pochybnosti, zda je KRK ČJF kompetentním orgánem, který se může pochybnostmi o průběhu jednání Rady ČJF zabývat. K tomuto přijali členové usnesení, v němž „KRK ČJF doporučuje vypracovat aktualizaci základních dokumentů ČJF, zejména pak Stanov ČJF, aby nedocházelo k pochybnostem o právech a povinnostech jednotlivých orgánů a kompetenčním sporům. 
 

Čtěte také: Komentář: A zase ten sazebník ČJF. Poplatky versus platná legislativa

 
Dalším bodem jednání byla pochybnost o regulérnosti svolání Oblastní konference Jihočeské oblasti ČJF. Redakce Jezdci.cz se v úterý 10. ledna dotazovala zástupců oblasti i České jezdecké federace prostřednictvím e-mailu, zda nebyl změněn termín konference, neboť na webu ČJF byl publikován pouze v souhrnném příspěvku termín 1. února. Na samostatných stránkách Jihočeské oblasti s URL adresou www.cjf-jc.cz byl sice zveřejněn příspěvek ve smyslu pozvánky, ovšem ten neobsahoval program jednání (příspěvek má redakce Jezdci.cz archivován formou printscreenu obrazovky). Stanovy ČJF v tomto směru však hovoří zcela jasně: „Pozvánka na jednání konference oblasti obsahující místo, datum a hodinu konání konference oblasti a program jednání konference oblasti musí být zveřejněna na oficiálních webových stránkách ČJF nejpozději jeden měsíc před dnem konání konference oblasti.“ 
 
Jak se můžeme dočíst ze zápisu kontrolního orgánu, KRK ČJF se zabývala upozorněním na možnost svolání Oblastní konference JčO ČJF v nesouladu se schváleným jednacím řádem konference. „Námitkou bylo, že konání konference nebylo uveřejněno na oficiálním webu ČJF s tím, že v minulosti měl VV ČJF odsouhlasit jako jediné oficiální webové stránky doménu www.cjf.cz. Kontrolou usnesení č. 50 z 18. zasedání VV ČJF ze dne 14. 5. 2016 bylo zjištěno, že usnesení ohledně webu ČJF bylo pouze upozorněním pro oblastní výbory a komise, že existují oficiální webové stránky ČJF. Takové upozornění neukládalo povinnost. Oblastní konference JčO ČJF byla v řádném termínu svolána prostřednictvím stránek spravovaných oblastním výborem JčO ČJF.“ 
 
Kontrolní komise se tak usnesla, že: „KRK považuje svolání oblastní konference JčO za legislativně správné.“ To by bylo akceptovatelné, pokud by alespoň na jihočeském webu byla pozvánka obsahující program jednání, a to se nestalo. Ostatně sekretář Jihočeské oblasti ČJF ve své odpovědi na náš e-mail uvedl, že připomene správkyni webu oblasti, aby tuto kompletní pozvánku na stránky vyvěsila a později se tak skutečně stalo. Členové KRK si však tuto informaci patrně neověřovali. 
 
Česká jezdecká federace čistě teoreticky může mít více oficiálních webů, ostatně domén si může registrovat libovolné množství a každou může považovat za oficiální. Cílem publikace pozvánek na konferenci na jednom oficiálním webu by ovšem mělo být usnadnění cesty k takovým informacím, a to pro případ, že by z nějakého důvodu zástupci subjektu ČJF pozvánka e-mailem nedorazila. 
 
Samostatnou pozornost si zaslouží ještě druhá část usnesení členů kontrolní komise, v němž konstatují, že: „KRK doporučuje VV ČJF stanovit oblastem povinnost zveřejňovat důležité informace na oficiálním webu ČJF.“ V tomto případě takové konstatování ovšem nic neřeší. Kromě toho, že by se kdykoliv v budoucnu mohla vést polemika o tom, které informace jsou skutečně důležité, a které již důležité nejsou, což může každý vyhodnotit jinak, tak z hlediska oblastních konferencí či celostátní konference tuto povinnost zveřejňování informací ukládají již samotné stanovy ČJF, tedy nejdůležitější závazný dokument této organizace. Navíc, jakékoliv usnesení orgánů ČJF je bezpředmětné, pokud se zároveň nezanese do některého z platných předpisů ČJF jako jsou stanovy, pravidla jezdeckého sportu a další základní dokumenty ČJF. Na samotný zápis z jednání konkrétních orgánů se dá v budoucnu jen těžko odvolávat, jelikož může být s odstupem času složitě dohledatelné, zda jej při pozdějším jednání stejný orgán, byť třeba již v jiném složení členů, nezneplatnil jiným usnesením.
 
Lze tedy alespoň jednoznačně souhlasit s Kontrolní a revizní komisí v tom, že je potřeba aktualizovat veškeré základní dokumenty ČJF, a to včetně stanov. Měly by být zcela srozumitelné a neměly by umožňovat různé výklady. 
 
Poznámka redakce: Autor komentáře je předsedou Jezdeckého klubu Jezdci.cz (MB0516) registrovaného ve Středočeské oblasti ČJF. 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová