reklama 11A

Kocurová o šampionátu ve Verdenu: Splněný sen i klacky házené pod nohy

ikonka

Už druhou sezonu prožívá voltižní jezdkyně Kateřina Kocurová v Německu. Země, kde je voltiž na nejvyšší světové úrovni, jí otevřela nové možnosti. V rozhovoru s námi mluvila o splněném snu na nedávném národním mistrovství i o silné konkurenci.
21.09.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Voltižérka Kateřina Kocurová tráví už druhou sezonu v Německu. Naši západní sousedé patří v její disciplíně k naprosté světové špičce. Vlivem tohoto prostředí se české reprezentantce povedlo letos zapsat několik cenných výsledků v individuálních soutěžích na závodech CVI, na něž by se jinak možná nikdy nedostala. 
 
Startovala také na letošním šampionátu Německa, který se konal od 15. do 17. září ve Verdenu. Kateřina považuje svoji účast za jeden z největších zážitků v kariéře. „Jsem ráda, že se můžu o tuto zkušenosti podělit. Hala ve Verdenu má kapacitu dva tisíce diváků a při mistrovství ve voltiži byla úplně plná,“ říká jezdkyně, která cvičila ve skupině RV Altena. 
 
„Bundeschampionat je něco jako mistrovství světa nebo Evropy na druhou,“ upozorňuje na nesmírně vysokou úroveň tohoto odvětví v Německu. Celkem při akci nastoupilo v tuzemských halách nepředstavitelných jednadvacet seniorských skupin. „A to jsem se dozvěděla, že letos se jich přihlásilo méně. Bývá jich kolem třiceti. Každá z těch skupin byla úžasná. Všechny by se bez problémů kvalifikovaly na mistrovství světa nebo Evropy. Nejlepších deset by podle mě mohlo být na těchto šampionátech do pátého místa a prvních pět v pořadí z Verdenu by mělo na vítězství.“ 
 
V individuální ženské kategorii nastoupilo třicet voltižérek, mužů závodilo výjimečně jen deset a dvojic bylo na startovní listině patnáct. „Jezdci byli neskuteční, koně na velmi vysoké úrovni, organizace bezchybná, podpora ze strany organizačního týmu skvělá. Všichni, kdo závodili ve Verdenu, by si zasloužili startovat ve světovém poli, a to mluvím o dvou stovkách voltižérů.“
 
Pro dokreslení vysoké úrovně voltiže v Německu si připomeňme, že jen v historii Světových jezdeckých her, jež se od roku 1990 konaly osmkrát, nasbírali jejich reprezentanti třináct zlatých medailí, čtrnáct stříbrných a dvanáctkrát se jejich barvy objevily na třetím místě. Být výborný v Německu zdaleka neznamená dostat se do národní reprezentace.
 
 

Konkurenční boj

V takové prostředí není snadné se prosadit, což pocítila i Kateřina. „Během sezony jsme narazili na pár problémů, jako třeba na byrokracii a jazykovou bariéru,“ říká Češka. „Také jsem se setkala s hloupými xenofobními názory. Pár jedinců mě před trenérkou za mými zády nazvalo cizačkou. V němčině pro to měli jistě hanlivější slovo,“ směje se Kateřina. „Ptali se trenérky, na co potřebuje tu českou holku v týmu, když podle nich nejsem dost dobrá, abych tam byla.“ 
 
České jezdkyni se ale dostalo velké podpory od ostatních členů týmu. „Postavila se za mě spousta lidí. Původně mi to ani nechtěl nikdo říct, abych se necítila špatně. Ale upřímně, mně přišlo zajímavé, že někoho vůbec může otravovat taková hloupost. Určitě to nakonec všechno stálo za to a já mám nezapomenutelný zážitek.“
 
Skupina RV Altena obsadila deváté místo. „Nějaké nedostatky se vyskytly, ale my jsme věděli, že s tak mladým týmem asi nevyhrajeme,“ říká s nadsázkou Kateřina. „Proto jsme spokojeni s umístěním v první desítce společně s českým teplokrevníkem Cairem a lonžérkou Claudií Döller Ossenberg-Engels. Také stojí za zmínku kapitánka našeho týmu Jolina Ossenberg-Engels, která dosáhla na šesté místo v kategorii žen.“ V soutěži skupin získali zlato jezdci z Teamu Norka z Kolína nad Rýnem, kteří sbírají tituly pravidelně a patří k tomu nejlepšímu, co evropská voltiž má. 
 
Při šampionátu nechyběly emoce. S kariérou se rozloučila jedna domácí voltižní superhvězda, několikanásobný medailista z mistrovství Evropy i světa Viktor Brüsewitz. „Měla jsem to štěstí, že jsem ve Verdenu byla součástí rozlučkového závodu Viktora Brüsewitze. V Německu ho v jezdeckém prostředí zná úplně každý. Bylo to moc hezké, ta podpora a ovace ve stoje pro člověka, který tomu dal za ty roky celé srdce. Bylo to opravdu emotivní.“
 
Kateřina přiznává, že si startem na německém mistrovství „odškrtla“ jednu velkou položku na seznamu vysněných akcí. „Nevím, jestli se mi ještě někdy povede na národním mistrovství závodit, kdo ví. Ale tenhle úspěch už mi nikdo nevezme a já jsem velmi vděčná, že mě tým takto přijal.“
 
 

Šance na finále Světového poháru

V sezoně 2023 absolvovala Kateřina Kocurová jako jednotlivec několik mezinárodních mítinků CVI bodovaných do Světového poháru, startovala v Masters a také okusila CVIO při festivalu v Cáchách. Cvičila většinou s holandským teplokrevníkem Flying Dutchmanem pod vedením Claudie Döller Ossenberg-Engels, někdy také startoval Cairo. 
 
Výborné výkony podala Češka v dubnovém CVI World Cup Qualifier v Grote-Brogel v Belgii, dařilo se jí také o měsíc později v další kvalifikaci Světového poháru v Lieru. Vysokou známku přes 7,500 zapsala v Curychu, kde obsadila s Cairem páté místo. 
 
Aktuálně patří Kateřina do dvacítky nejlepších žen na žebříčku Světového poháru. Na vedoucí jezdkyní ztrácí tři body. Do finále, které se koná v lednu 2024 v Basileji, postupuje v individuálních kategoriích osm žen a osm mužů. Za každou federaci ale mohou závodit jen dvě ženy a dva muži, pořadí žebříčku se tedy bude posouvat ve prospěch českých barev. Za předpokladu, že ne všichni kvalifikovaní se finále zúčastní, je šance, že se naší voltižérce podaří dobýt další metu. 
 
Foto: poskytla Kateřina Kocurová
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE