reklama 11B

Nikola Feherová o účasti na ME: Byli jsme tým, atmosféra byla skvělá

ikonka

Nikola Feherová patří k nastupující generaci mladých jezdců. V polovině července absolvovala mistrovství Evropy v drezuře. O šampionátu, o práci s jejím koněm Gallileem, ale i o tom, jaké byly její začátky a jaké má sny, mluvila v našem rozhovoru.
31.07.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Dvacetiletá jezdkyně Nikola Feherová patří na české drezurní scéně k nastupující generaci. Závodí v kategorii mladých jezdců, letos v červenci absolvovala své čtvrté mistrovství Evropy v kariéře. Na rozdíl od některých kolegyň z reprezentace nemá její vztah ke koním základ v takzvaně „koňařské“ rodině.
 
„Poprvé jsem seděla na koni ve čtyřech letech. Bylo to na vozatajských závodech, kde jako doprovodný program vozili děti na poníkovi. Za deset korun,“ vzpomíná Nikola na moment, kdy se poprvé ocitla v sedle. „Později jsem začala s dědou chodit do stáje do Pěčic, kde jsem dostala základy, jak nasedlat poníka a udržet se na něm.“
 
Zásadní byl okamžik, kdy si tatínek tehdy osmileté Nikoly přečetl v časopisu Jezdectví, že se v Měšicích u Prahy otvírá jezdecká školička s možností složit zkoušky na jezdeckou licenci. „Hned jsem se přihlásila a pod vedením Jana Metelky se moje ježdění začalo zdokonalovat,“ říká jezdkyně. 
 
Prakticky od začátku byla Nikolinou volbou drezura. „Jako malá jsem párkrát i skákala. Ale drezuru beru jako základ ježdění na koni. Líbí se mi na ní ta preciznost a soulad jezdce s koněm.“
 
 

První kůň a první závody

Prvním parťákem Nikoly byl pony Lotrando. „Dostala jsem ho od táty a v roce 2012 jsem s ním začala závodit,“ popisuje jezdkyně s tím, že soutěžní premiéru zažila při halových hobby závodech v Měšicích. „Jak se začaly dostavovat výsledky, přibyl nám poník s vyšší výkonností, lépe řečeno ponička Kimberly dovezená z Holandska.“
 
A s novým koněm přišlo rozhodnutí, že je třeba kariéru posunou dál. „Domluvili jsme se s trenérkou Janou Rosickou, že k nám bude dojíždět. Trénujeme spolu od roku 2016 dodnes.“ Už druhá společná sezona přinesla první výsledky. Nikola se v sedle Kimberly stala mistryní České republiky pony a také se jim povedlo kvalifikovat na mistrovství Evropy, které se tehdy konalo v Kaposvaru v Maďarsku.
 
Nikola sice už pár let do pony kategorie nepatří, ale Kimberly považuje pořád zatím za nejvýznamnějšího koně v kariéře. „Spolu jsme absolvovaly zahraniční výjezdy třeba do polského Zakrzowa nebo do Mariakálnoku a Fótu do Maďarska. V té době jsem si už připravovala velkého koně jménem Vabantos,“ říká česká reprezentantka. S Vabantem v roce 2017 uspěla na CDICh v Brně, kde dojela třetí ve finále dětské túry a v téže sezoně prožila evropský šampionát dětí v nizozemském Roosendaalu.
 
 

Úspěšné mistrovství Evropy

Další velká posila se k Nikole dostala v roce 2021, a to belgický valach Gallileus van de Berkenhoeve. „Když jsme zkoušeli tehdy koně v Nizozemsku, vyhovoval mi ze všech nejvíc. Jezdíme spolu třetí sezonu a pořád se zlepšuje. Je to hodný a klidný kůň, i když jako každý má taky své dny,“ popisuje Nikola svého aktuálně jediného koně do sportu. Mají spolu stříbro z loňského mistrovství České republiky jezdců do 25 let.
 
V červenci 2023 spolu prožili evropský šampionát mladých jezdců. Konal se v maďarském Pilisjászfalu a pro Galliela to bylo premiérové mistrovství FEI. „Celá naše ekipa fungovala jako skvělý tým. Atmosféra byla výborná, kdykoliv dojela česká dvojice, následoval velký aplaus. Co se týká mých výkonů, nebyla jsem moc spokojená s první úlohou, ale druhá byla mnohem lepší a myslím si, že do budoucna máme možnost lepších výsledků,“ hodnotí své jízdy Nikola, která v uvedené druhé úloze FEI Young Rider Individual dostala známku přes 68 procent. 
 
Jejich jízda se líbila i manažerce drezurní komise České jezdecké federace Haně Civišové, která výkon okomentovala přímo z šampionátu: „Nikola Feherová získala v individuální úloze výborný výsledek 68,323 procenta. Jízda se jim povedla podle očekávání, Gallileus se již dobře aklimatizoval a dnes působil velmi dobrým dojmem, nejsilnější částí byla cvalová práce.“
 
Největšími vzory jsou pro Nikolu olympijské vítězky Charlotte Dujardin a Jessica von Bredow-Werndl. „Líbí se mi jejich ladnost a souhra s koněm,“ říká. „Sama mám své sny, i když vím, že cesta za nimi bude hodně složitá. Kdybych stála nohama na zemi, tak bych alespoň chtěla lepší umístění na mistrovství Evropy. A můj největší sen a cíl je dostat se jednou na olympiádu.“
 
Foto: Nataša Skřivanová, Lukasz Kowalski, Adéla Vokounová / poskytla Nikola Feherová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE