reklama 11D

Koňská chřipka řádí dál. 174 britských stájí muselo do izolace

ikonka

Britské dostihy zatím evidují šest případů koňské chřipky, ale obávají se zhoršení situace. O víkendu se rozhodne, zda se ve druhé polovině příštího týdne znovu rozběhne dostihový provoz.
08.02.2019 19:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Naprostý klid na závodištích a masivní testování v téměř dvou stovkách stájí. Taková je současná realita v britském turfu, který už druhý den bojuje s koňskou chřipkou. V pátek byly oznámeny tři nové pozitivní případy v trénínkovém středisku Donalda McCaina a jedno další podezření v jiné stáji.
 
British Horse Racing Authority (BHA) už ve čtvrtek rozhodla o přerušení dostihového provozu nejméně do středy 13. února. Jak řekl šéf BHA Nick Rust v pátečním vysílání televize ITV, řídící autorita se obává, že koňská chřipka ovlivní britský kalendář o něco déle. Díky rychlé reakci na oznámené případy by ale nemělo jít o delší časový horizont než několik týdnů.
 
Zatím bylo potvrzeno šest nakažených dostihových koní. 174 stájí dočasně nesmí přihlašovat své koně, neboť někteří z jejich svěřenců tento týden startovali na některém ze tří mítinků, kde se nacházeli nemocní koně.
 
Další rozhodnutí o víkendu
 
Všichni plnokrevníci z dočasně uzavřených stájí budou testováni na koňskou chřipku. Laboratoř, která obvykle analyzuje 100 testů denně, byla v pátek zavalena 4000 novými vzorky. I proto budou další výsledky k dispozici až na konci víkendu, kdy BHA také rozhodne o eventuálním prodloužení dostihové pauzy.
 
"Jsme vděční trenérům a veterinářům za příval informací a zpětné vazby, které jsme obdrželi. Umožnilo nám to rozhodnout o potřebných opatřeních dříve, než jsme čekali. Trenéři podporují preventivní přístup, za což jim děkujeme," uvedla BHA ve svém stanovisku.
 

Čtěte také: Nadchl s koňmi, které nikdo nechtěl. Jan Korpas žije svůj sen

 
Podle listu Racing Post věří dostihoví profesionálové i sázkaři v brzké obnovení dostihového provozu. "Naše pobočky hlásí obvyklý provoz, intenzivně se uzavírají hlavně ante-post sázky na festival v Cheltenhamu," řekl Rupert Adams ze sázkové kanceláře William Hill.
 
"Zvláštní opatrnost při importech koní"
 
Koňská chřipka však netrápí jen Velkou Británii, nemocné koně eviduje i Francie. Jak upozornil Jockey Club ČR, podle nového rozhodnutí France Galop je od 11. února nutné, aby všichni koně trénovaní v zahraničí absolvovali před příjezdem na francouzské dostihy test na chřipku.
 
"Situace není dobrá. Nová opatření starty komplikují, nicméně neznemožňují," řekl serveru Jezdci.cz trenér Václav Luka ml.
 
Obsáhlé stanovisko vydala i německá autorita Direktorium für Vollblutzucht und Rennen. “V několika zemích jako Belgie, Německo, Francie, Velká Británie nebo Irsko se v současné době objevují případy koňské chřipky. Zčásti se jedná o neočkované jezdecké a rekreační koně, ale i o očkované plnokrevníky v dostihových stájích. Proto je na místě zvláštní opatrnost a sledování příznaků, které by mohly vyvolat podezření na nákazu. Zejména u koní importovaných a koupených na dražbách, kteří by měli být podle možnosti umístění do karanténních stájí oddělených od jiných koní a pečlivě sledováni 14 dní,” varuje Direktorium a apeluje na přeočkování v rozmezí 6 měsíců.
 
Inkubační doba je 1 - 3 dny, po nichž se u nakažených koní objevují teplota, kašel, výtok z nozder a podráždění sliznic. Nakažení koně jsou na delší dobu vyřazeni ze sportu, mohou se u nich objevit také chronické plicní a srdeční problémy. Před koňskou chřipkou chrání pouze očkování a pravidelná revakcinace.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE