reklama 11D

Plány české jedničky: Subway Dancer opět do Ascotu

ikonka

Sedmiletý Subway Dancer je po roce opět nejvýše hodnoceným koněm české Klasifikace. Za třetí místo v grupě 1 Champion Stakes dostal nejvyšší známku v historii hodnocení. Zjišťovali jsme valachovy letošní plány, které budou znovu ambiciózní.
07.01.2019 10:15  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Sedmiletý valach Subway Dancer ze stáje Bonanza se podruhé za sebou stal nejvýše hodnoceným koněm Klasifikace, která je českou obdobou mezinárodního žebříčku Longines World’s Best Racehorse Rankings. Pořadí koní podle jejich nejlepšího výkonu sezóny zveřejnil v sobotu na svém webu Jockey Club ČR.
 
Svěřenec Zdena Koplíka dostal za říjnové třetí místo v Champion Stakes (Gr.1) v Ascotu známku 98 kg. V největším britském srovnávacím dostihu porazili Subway Dancera pouze Cracksman a Crystal Ocean, na začátku listopadu první a šestý nejvýše hodnocený kůň planety.
 
"Byla to poměrně jednoznačná volba, Subway Dancer je zodpovědný za největší impuls loňské sezóny, pokud jde o výsledky na dráze. Za výborný výkon v Ascotu dostal nejvyšší známku za tři roky historie klasifikace," konstatoval handicaper Jaroslav Fabris.
 
Klasifikace, která coby výroční hodnocení v roce 2016 nahradila tradiční generální handicap, potvrdila i pozici některých dalších současných hvězd českých dostihů. Nejlepším vytrvalcem je opět Nagano Gold, který díky svému průniku na francouzskou blacktype scénu poskočil o 7,5 kg. Jeho tréninkový kolega Wireless zůstává nejlepším mílařem, nejlépe hodnocený sprinter Soho Universe mezitím už odešel z českého tréninku. Na čtvrtém místě je naposled v Klasifikaci zastoupen Kůň roku 2017 Trip To Rhodos, který v listopadu ukončil veleúspěšnou kariéru.
 
Plán 2019: Mezi Francií a Anglií
 
Výsledek Subway Dancera na britské nejvyšší scéně má ale přece jen punc výjimečnosti. Ještě žádný rovinový kůň připravovaný v Česku se navíc nepostaral v Anglii o takovou vlnu publicity. Ambicí stáje Bonanza a trenéra Zdena Koplíka pro sezónu 2019 je pokusit se na ostrovy vrátit.
 
"Plány se Subwayem budou podobné jako loni. Pokud to půjde, měl by v březnu běžet grupu v pařížském Saint-Cloud, chtěli bychom také startovat v Prix Ganay. Prioritou ale určitě bude snaha o návrat do Ascotu, nebo obecně na britské dráhy," řekl Koplík serveru jezdci.cz. "Samozřejmě to bude těžké, všechno to jsou dostihy na nejvyšší úrovni, jakou lze běhat. Těžko se to dá plánovat, prostě máme nějakou představu a půjdeme krok za krokem."
 
Tým Subway Dancera po překvapení v Ascotu obdržel pozvánku na prosincový mítink v Hongkongu, tam ale český zástupce nakonec nejel. "Sezóna byla dlouhá a těžká, Hongkong jsme odpískali prakticky hned. Zpětně viděno je otázka, zda jsme udělali dobře. Těžko se takové věci hodnotí…" dodal Koplík.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - ZDE

 
Subway Dancer jako syn Shamardala z výborné rodiny původně patřil ve Francii k nadějím, ale ukázal se jako mimořádně pozdní a mohutný kůň. Když byl jako nestartovavší tříletý valach nabízen na dražbě, agent Chris Richner ho získal za pouhých 3000 eur. Ani poté ještě nebylo vyloučeno, že narostlý plnokrevník skončí spíše v jezdeckém sportu. Po krátkém intermezzu u Aleše Opatrného se nicméně vrátil do Koplíkovy stáje v Malé Vísce u Berouna.
 
Mezitím Subway Dancer vyběhal 8,3 milionu korun a je historicky druhým nejbohatším rovinovým koněm české historie.
 
Hranici 75 kg překonalo 103 koní
 
Do Klasifikace 2018 jsou zahrnuti všichni koně v českém tréninku registrovaní ke startům v České republice a koně v zahraničním tréninku, kteří jsou hodnoceni pouze za výkony v České republice.
 
"Aby byl přehled top výkonů nejlepších českých koní kompletní, do Klasifikace jsme znovu zapracovali i koně v českém tréninku registrované pouze pro starty v zahraničí, kteří vyběhli formu odpovídající minimálně českému handicapu 75 kg. Tuto hranici překonalo celkem 103 koní," uvádí handicapeři.
 
Top 10 koní  v Klasifikaci 2018
1. SUBWAY DANCER (Bonanza, tr. Z. Koplík) - 98
2. NAGANO GOLD (Syndikát V3J, tr. V. Luka ml.) - 93,5
3. WIRELESS (Leram, tr. V. Luka ml.) - 93
4. TRIP TO RHODOS (Dr. Charvát, tr. P. Tůma) - 91,5
5. SOHO UNIVERSE (Igor Endaltsev) - 90,5
6. LADY WESTMINSTER (Westminster Race Horses, tr. V. Luka ml.) - 89
7. TROIZILET (Leram, tr. V. Luka ml.) - 88,5
8. ESKERKHAN (Valentin Buchtojarov, tr. A. Šavujev) - 87,5
9. BEAU MASSAGOT (Leram, tr. V. Luka) - 86,5
    FELIX (DS Pegas, tr. D. Török) - 86,5
 
 
foto: Martin Cáp



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE