Kateřina Růžičková: Zúčastnit se mistrovství Evropy jsem si moc přála

ikonka

Parkurová jezdkyně Kateřina Růžičková, jež si letos užila start při evropském šampionátu ve Vilamouře, své první jezdecké zkušenosti sbírala na Císařském ostrově. Jízda na koni se jí zalíbila hned v prvním okamžiku v sedle tamní pony klisny.
24.11.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Jízdě na koni se Kateřina Růžičková věnuje už devět let. „Koně mám ráda odmalička a mé jezdecké začátky proběhly na Císařském ostrově, následně mě v tom začali podporovat moji rodiče. Poté jsem se přemístila do Číčovic, kde jsem trénovala s Riou Homffmeisterovou osm let a sbírala své sportovní zkušenosti s poníky. Nyní je to už druhý rok od mého dalšího přesunu do stáje Vondráček, kde jsem začala s prací na velkých koních,“ říká jezdkyně. 
 
Vzpomenete si na svůj první moment sedle? Kde k tomu došlo? 
Poprvé jsem se posadila na poničku Sendinku na zmíněném Císařském ostrově. Ta už teď bohužel nežije, ale vzpomínám na to moc ráda, jelikož to byl skvělý pocit a hned od prvního okamžiku se mi to líbilo.
 
Nyní tedy působíte se svými koňmi ve stáji Vondráček. Kde se nachází a jaké zázemí máte k dispozici? 
Tato stáj se nachází ve Statenicích nedaleko od pražského letiště. Ve stáji je nyní okolo čtyřiceti sportovně i rekreačně zaměřených koní a na trénink dohlíží Linda Vondráčková. Máme k dispozici kvalitní zázemí, jezdeckou halu s dobrým povrchem a kolbiště kousek od lesa. Jsou zde také veliké výběhy, lonžovací kruh a vše potřebné pro přípravu koní do sportu, a to včetně rozmanitého terénu na vyjížďky. 
 

Psali jsme: Kristýna Gutová: Mám za sebou MČR v drezuře. Parkur mě však baví víc

 
Uvedla jste jako svou dlouholetou trenérku Riu Hoffmeisterovou. Kdo vás jezdecky vzdělává v této době? 
Momentálně trénuji s Kateřinou Mestenhauserovou. S tou zařazujeme převážně kavaletovou práci, gymnastiku nebo třeba ježdění bez třmenů. Skokové tréninky má při mé přípravě na starosti David Fialka a drezurně na mě dohlíží Radka Seidlová. 
 
Vzpomenete si na svůj první vstup do závodního kolbiště? S kterým koněm to bylo? 
Poprvé jsem se zúčastnila závodů s poníkem Sunny Boyem. Byly to hobby závody a vzpomínám si, že jsem byla hodně nervózní. Sunny Boy také získával své první zkušenosti a nebylo to úplně snadné. Naštěstí jsme to zvládli, byli jsme pátí a měla jsem z toho velikou radost. 
 
Kdy se dostavil pro vás nejvíce zásadní sportovní úspěch? 
Nejvíce zásadní pro mě bylo vybojování druhého místa s Don Pirem při loňském republikovém mistrovském šampionátu a poté pro mě hodně znamenala účast při letošním mistrovství Evropy v Portugalsku. To jsem si moc přála a ráda bych se na této úrovni posouvala a zúčastnila se ho i v juniorské kategorii.  
 
Jak jste si užila průběh letošního mistrovství Evropy? 
Byl to pro nás vrchol letošní sezony a celkově jsem s tímto výjezdem moc spokojená. Cesta do Portugalska byla opravdu velmi dlouhá, koně jeli tři dny a na cestě měli dvě zastávky. Můj kůň Coffee G takto náročnou cestu absolvoval poprvé ve svém životě. Myslím si, že celý náš tým si to moc užil, bylo krásné a teplé počasí. 
 
Foto: Jan Vlček - Equifo / poskytla Kateřina Růžičková