reklama 11A

Kristýna Gutová: Mám za sebou MČR v drezuře. Parkur mě však baví víc

ikonka

Od letošní sezony spolupracuje Kristýna Gutová s přední parkurovou jezdkyní Zuzanou Zelinkovou. V rozhovoru však vzpomíná na své začátky a zmiňuje i ostatní osobnosti, které jí předávaly cenné zkušenosti. Jejím snem je mistrovství Evropy.
12.11.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

„Ke koním mě přivedla moje mamka, té patří největší poděkování. Nejvíc mě v tom podporuje,“ říká Kristýna Gutová. Její jezdecké začátky probíhaly v Selské jízdě Čakovičky, pod vedením trenérky Kamily Veselé. Po získání základních zkušeností a splnění Zkoušek základního výcviku jezdce následoval přesun se sportovními poníky do jezdecké stáje na Mělník, kde se jí ujal Vladimír Mestenhauser. 
 
Jak to probíhalo dále? 
Na Mělníku jsem se dále zdokonalovala a propracovala jsem se k účastni na mistrovství České republiky. Následoval přesun na velké koně a rozvinula se nová spolupráce s Romanem Drahotou. Na to konto jsem se s koňmi přemístila do sportovní stáje Winnerhorses.eu v Kolíně. 
 
Kde se s koňmi nacházíte v této době a kdo je vaším trenérem? 
Od letošní sezony své koně připravuji s parkurovou jezdkyní a trenérkou Zuzanou Zelinkovou. Koně máme teď ustájené ve vlastní domovské stáji. 
 
Jak vznikla spolupráce se Zuzanou Zelinkovou? 
V únoru letošního roku přišla tato možnost začít se Zuzanou trénovat, tak jsme toho využili a nyní mi předává spoustu svých cenných zkušeností. S tím souvisí i pořízení valacha Flavia, kterého před tím Zuzka jezdila. Letos jsem s ním už startovala při mistrovství České republiky v Chuchle Areně Praha a už s ním budu tvořit dvojici i nadále já. 
 

Psali jsme: Sekaninová: Sama ze sebe chci mít dobrý pocit. Výkonnost je jen bonus

 

S kterými poníky jste začínala závodit a jak vzpomínáte na své první sportovní zkušenosti? 
První malý poník, se kterým jsem se učila základní věci, byl Bony. Poté jsem už chtěla začít závodit a pořídili jsme poníka jménem Dollom Carneval, s ním jsem si složila Zkoušky základního výcviku jezdce a také jsem s ním překonala první hobby parkur na sedmdesáti centimetrech. 
 
Patřila jste určitě také mezi pony jezdce, kteří se účastní soutěže Nadějí, tedy parkurové i drezurní části. Proč u vás vyhrál zrovna parkur? 
Ano, přesně toto mistrovské klání jsem několikrát absolvovala. Minulý rok jsem ještě dokonce byla na mistrovství České republiky v drezuře, ale parkurové skákání mě zaujalo mnohem víc. Je to více adrenalinová záležitost, nicméně drezuru praktikuji v domácích podmínkách stále dál, jelikož je to nedílná součást ostatních jezdeckých odvětví. 
 
Kterých svých úspěchů si vážíte úplně nejvíce? 
Moc pro mě znamenají výsledky z letošního mistrovství dětí a juniorů v Praze. Vyhráli jsme s týmem a v mezi jednotlivci jsem právě s Flaviem skončila na krásném čtvrtém místě. V letošní sezoně jsme připsali druhé místo ve zduchovickém Poháru národů. 
 
Čeho byste chtěla ještě dále dosáhnout v jezdeckém sportu? 
Ráda bych se v příštím roce zúčastnila mistrovství Evropy dětí a juniorů. To je určitě můj veliký sen. 
 
Foto: poskytla Kristýna Gutová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE