reklama 11C

Justify měl před Kentucky Derby pozitivní test, tvrdí renomovaný list

ikonka

Americký turf zaměstnává třaskavá zpráva The New York Times, podle níž loňský vítěz trojkoruny a Kůň roku Justify vůbec neměl nastoupit do Kentucky Derby, neboť měl o měsíc dříve pozitivní dopingový nález.
12.09.2019 14:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Vítěz americké trojkoruny Justify měl měsíc před svým loňským triumfem v Kentucky Derby údajně pozitivní dopingový nález. S výbušným tvrzením přišel ve středu list The New York Times (NYT), podle něhož byla ve vzorku odebraném po přípravném dostihu nalezena látka skopolamin.
 
Justify byl testován 7. dubna 2018 po vítězství v Santa Anita Derby, kterým se kvalifikoval na startovní listinu Kentucky Derby. Pokud by kalifornská dostihová autorita postupovala podle v té době platných pravidel, ryzák by byl diskvalifikován a nemohl by běžet v Churchill Downs, píše The New York Times.
 
Samotný trenér Bob Baffert, kterého se reportérům nepodařilo kontaktovat, se o pozitivním testu měl dozvědět devět dní před Kentucky Derby. Stevardi však případ v tichosti smetli ze stolu. Justify následně po úspěších v Kentucky Derby, Preakness Stakes a Belmont Stakes jako třináctý kůň americké historie získal trojkorunu a byl vyhlášen Koněm roku.
 
Vyjádření Boba Bafferta a kalifornských dostihových orgánů se očekává během čtvrtka.
 
Podle NYT byl ve vzorku Justify po Santa Anita Derby nalezen rostlinný alkaloid skopolamin v množství 300 nanogramů na milimetr. Deník citoval Ricka Samse, bývalého dlouholetého šéfa laboratoří Kentucky Horse Racing Commission, podle něhož nalezené množství může nasvědčovat tomu, že látka byla podána za účelem ovlivnění výkonnosti.
 

Čtěte více: Trojkoruna je nejvíc. Američané rozsekli dilema, Koněm roku je Justify

 
Jak ale uvedl současný šéf veterinářů California Horse Racing Board Rick Arthur, stevardi se interně přiklonili k verzi, podle níž došlo k pozitivnímu testu následkem kontaminace krmiva. "Blín černý, který obsahuje skopolamin, se v Kalifornii běžně vyskytuje a máme za to, že došlo spíše k otravě. Neznáme případ, že by někdo tímto způsobem nadopoval koně," řekl Arthur s tím, že kvůli zavedeným lhůtám neměla dostihová autorita šanci vyřešit případ do startu Kentucky Derby.
 
The New York Times nicméně upozornil na některé nestandardní detaily kauzy, která byla projednána za zavřenými dveřmi.
 
Konečné rozhodnutí v případu Justify přišlo podle NYT až dva měsíce poté, co se svěřenec Boba Bafferta ozdobil trojkorunou. Komise jednohlasně rozhodla, že šlo o kontaminaci krmiva. V říjnu byla dodatečně zmírněna sankce za pozitivní test na skopomalin - nyní za tento prohřešek hrozí pouze pokuta v maximální výši 500 dolarů.
 
Reportéři nenašli žádné důkazy o jakýchkoli tlacích ze strany majitelů Justify, ale poukazují na konflikt zájmů členů California Horse Racing Board, jehož předseda Chuck Winner vlastní majetkové podíly na koních v tréninku Boba Bafferta. Dostihový řád v Kalifornii však aktivním majitelům nezakazuje účast v regulačních orgánech.
 
Justify letos připouštěl za 150 000 dolarů, aktuálně stojí v australské pobočce Coolmoru.
 
 
Foto: Coolmore.com




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE