reklama 11D

"Kdybych chtěl, tak Ramssio vzlétne". Jak vyhrát St. Leger o 10 délek

ikonka

K velkým vítězům majitele Františka Hrubého jako Hanover Lady, Goldsio, Terssio či Paldox v neděli přibylo další jméno. Tříletý Ramssio v šestém startu své kariéry zdemoloval pole v St. Legeru a naznačil, že zdaleka ještě nenarazil na svůj strop.
10.09.2019 15:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Dlouho platil za schovaného "černého koně", který s každým dalším startem stoupá výš. Nedělním vítězstvím v klasickém St. Legeru se hnědák Ramssio s konečnou platností zařadil mezi velká jména. O způsobu, jakým svěřenec Václava Luky seběhl chuchelskou cílovou rovinu, se bude ještě dlouho mluvit.
 
Jan Verner, který v Ramssiově sedle nahradil zraněného Davida Lišku, začal tušit výsledek už při vbíhání do cílové roviny. Zatímco soupeři včetně favorita Angkor Wata už byli pod tlakem, ve vnější stopě jedoucí Verner zůstával v klidu sedět.
 
300 metrů před cílem si připravil bičík, ale nikoho dalšího vedle sebe neviděl, a tak nadále jezdil jen rukama. "Chtěl jsem s finišem co nejdéle počkat, aby mi Ramssio nezačal vpředu koukat. On se však prostě rozjel. Mohl jsem sedět úplně vklidu, ale jak uslyšel tribuny, začal stříhat ušima, tak jsem nechtěl nic nechat náhodě," popisoval Verner.
 

Čtěte více: Ramssio o "parník", Torque Power jistě. Dva tříletí uhranuli Chuchli

 
Podél vnější bariéry finišující hřebec stáje Hrubý za distancí dál přidával a jeho náskok rostl. Poslední klasický dostih se začal měnit v demolici. 100 metrů před cílem Verner položil ruce a vztyčil se ve třmenech. Měl odpracováno. Velmi lehce 10.
 
"Myslím, že kdybych dnes Ramssia pobídl bičem, tak by snad vzlétl," kroutil hlavou Verner. "Je to neuvěřitelně univerzální kůň. Kam ho posadíte, tam běží a pak stačí mlasknout. Ten kůň prostě jen čeká, co mu řeknete…"
 
Navzdory vypuštěnému závěru vyběhl Ramssio čtvrtý nejrychlejší čas v historii St. Legeru 2:56,77 a v průběžném handicapu tříletých se posunul na známku 83 kg. Spolu s vítězem Českého derby Pacific Hillem sdílí v hodnocení třetí příčku za tréninkovým kolegou Ignaciusem Reillym a vítězem Velké ceny Prahy Torque Powerem.
 
"Lampa jako Hanover Lady"
 
Prostřednictvím Ramssia se po čase vrátil na klasickou scénu majitel František Hrubý. Muž, který svého času stál za úspěšným hřebčínem Tušovice, proslul svou slabostí pro potomky hřebce Linamixe a několik let měl vlastní stáj na chuchelském závodišti, se radoval z šestého klasického vítězství.
 
"Po neděli můžu říct, že jsme vyhráli prakticky všechny St. Legery v okolí. S Feather Stonem jsme kdysi získali slovenskou verzi a Darad dvakrát zvítězil v dnes už neexistujícím rakouském St. Legeru," připomněl Hrubý.
 
Svým zbarvením s výraznou hlavou Ramssio paradoxně připomíná jinou z velkých hvězd bílo-zelených barev Hanover Lady, která před dvanácti lety ovládla Jarní cenu klisen a později sbírala kvalitní výsledky na německé listed scéně.
 
 
"Ramssio měl jako roček stejnou obrovskou lampu přes celou hlavu, jako Hanover Lady a také výborný sprinter Terssio, i když ti na rozdíl od něj neměli rybí oko. Ta lampa se s postupujícím věkem zmenšuje, Terssio měl v sedmi letech už jen takový proužek," usmíval se Hrubý.
 
Když syna trojnásobného gr.1 vítěze Whippera (otce dalších klasických vítězů Roches Crosse s Talarem) a nestartovavší klisny Rampoldiny za 4000 eur kupoval, neodolal a pojmenoval ho v duchu svých předchozích hvězd. Koncovka "sio" byla pro Hrubého stáj typická už v době, kdy vítězili Terssio, Goldsio, Teassio, Weltssio či Emisio.
 
"Na počátku té tradice stál Cossio, první plemeník, kterého jsem si koupil. Velká naděje, svůj první dostih v Madridu vyhrál snad o dvacet délek. Po pátém místě ve španělském derby se mu bohužel obnovilo zranění. V chovu dal jedničkového vítěze Persia. Každopádně od té doby mi ta koncovka u nových jmen naskakovala skoro automaticky. Lidé si s tím už moji stáj spojovali, dokonce i ve Francii. Mám rád jednoduchá jména, nic složitého na více slov," vysvětlil Hrubý.
 
Poučení z Českého derby
 
Ramssio jako dvouletý absolvoval debut bez umístění ve Fontainebleau. "Zpočátku nevypadal moc dostihově, původem ani exteriérem nevybočoval z řady. Navíc se v práci často převracel. Právě debut ve Fontainebleau mu ale hodně pomohl ve vývoji. Nakoplo ho to dopředu," vzpomíná trenér Václav Luka.
 
Do klasické sezony hřebec vstoupil pohledným vítězstvím na 2200 metrů v Mostě. Velkou část dostihu strávil na poslední pozici a velkým speedem o půl délky porazil Kristiana. David Liška o něm už tenkrát mluvil jako o velmi flexibilním koni, který není závislý na průběhu dostihu. "Umí se přizpůsobit tempu. Jeho chvíle přijde na vytrvaleckých tratích," řekl v dubnu Liška.
 
Na jeho slova došlo v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera, kde však bylo tempo na Ramssia přece jen pomalé a navzdory údernému finiši podél vnější bariéry nestihl zachytit Kristiana s Pacific Hillem.
 

Kauza Most: Komise má pozastavenou činnost, závodiště dostalo výstrahu

 
Ani čtvrté místo v Českém derby se nezrodilo po příliš šťastném průběhu. Ramssio ztrácel v rozhodujících okamžicích na vedoucí dvojici Angkor Wata s Pacific Hillem příliš mnoho délek a ani svou drtivou koncovkou to už nedokázal napravit.
 
"Kdoví, jak by derby dopadlo, kdyby seděl na pozici blíže špici. To se bohužel nepodařilo. Od začátku jsme ale věděli, že Ramssio má své kvality. Dokázal to i červencovém třetím místě v dobře obsazeném dostihu v Deauville, za které dostal od Racing Postu rating 90," shrnul Luka.
 
Průběh St. Legeru do značné míry vyplynul jako poučení z předchozích startů. Jan Verner dostal za úkol hlídat si Angkor Wata, cválat na třetí, čtvrté pozici a nenechat si čelo příliš utéct.
 
"Trochu jsem měl strach, když jsem viděl, jak se nahánějí hlava - hlava s dalším koněm, protože 2800 metrů je dlouhých a jít to zepředu v rychlém tempu není legrace. Ale Ramssio si koně kolem sebe nepřipouští, v podstatě si jde to svoje. A jeho velkou předností je velký závěr, moc koní takové zrychlení nemá. Dnes naplno prodal, co umí. Honza mi říkal, že tam měl ještě jednu rychlost a to, co předvedl po více než dvou kilometrech, bylo excelentní," dodal Luka.
 
Čerstvý klasický vítěz má za sebou teprve šest startů a je evidentní, že zdaleka neřekl své poslední slovo. Stáj se nyní bude rozhodovat mezi startem ve Velké ceně českého turfu při Evropském poháru žokejů a slovenským St. Legerem.
 
Další hřebcovy kroky bude se zájmem sledovat nejen česká scéna. "Měl jsem v hledáčku jeho mladšího polobratra po Kendargentovi, ale teď za něj chtějí už 50 000 eur," krčí rameny František Hrubý.
 
 

Pět návratů k víkendu

 
Jeden z nejlepších výkonů za dobu v českém tréninku předvedl v nedělním Overdose Díj (1000 m) sedmiletý Mr Right. Šampion sprinterů ze stáje Dr. Charvát vypadal před distancí už poražený, ale Jaroslav Línek ho znovu zmobilizoval a dovedl ho k jistému vítězství o 3/4 délky v čase 0:58,5. Druhý český zástupce na budapešťské přímé dráze Politicum finišoval čtvrtý. Zatím největší úspěch své kariéry zaznamenal tříletý Államfö, který v Kovács Mihály Emlékverseny (2400 m) doběhl o půl délky druhý a porazil maďarskou klasickou vítězku Lili. Stříbro brali také vítěz Slovenského derby Arcturus v Kincsem Díj (2400 m) a na Evropský pohár žokejů mířící Ryony v Imperiál Díj (1600 m).
 
Hana Kabelková zažila nejúspěšnější víkend letošní sezony. Den poté, co její Talent ovládl čtvrtou kvalifikaci na Velkou pardubickou, sedlala také vítěze Velké wroclawské (5000 m) Rekiho. Syn Registany v barvách stáje Wrbna Racing o krk porazil Larizana, další česká zástupkyně Delight My Fire doběhla čtvrtá. V sedle vítěze dokonale načasoval závěr Pavel Složil.
 
V rámcovém programu svátečního mítinku ve Wroclawi podruhé v kariéře zvítězil tříletý Benjamin z DS Pegas. Svěřenec Čestmíra Olehly dominoval pod Thomasem Boyerem na proutěných překážkách velmi lehce o sedm délek.
 
Northerly Wind a Jan Faltejsek vedli úspěšnou výpravu českých stájí do Merana. Hnědák z tréninku Pavla Tůmy odešel v závěru Premio M.I.P.A.A.F.T. - Memorialu Massimo Caimi (3900 m, 30 000 eur) o 7 délek, Il Superstite skončil třetí před Acceleratorem. O další české úspěchy se postarali Night Moon, Linovsky a čtyřletý Bombdiggity, který v rovině na 2400 metrů vedl doběh raz-dva trenéra Ludvíka Harise před stájovým kolegou Bonysem. Zklamáním bylo poslední páté místo Gd1 vítěze Azteka v siepi na 3500 metrů.
 
"Tabulové" byly z českého pohledu nedělní mezinárodní dostihy ve Varšavě. Rousse doběhla pátá ve Westminster Freundschaftspreis (2000 m), stejnou příčku obsadila dvouletá Mequinenza v Nagrodě Dakoty (1300 m). Obě klisny trenéra Václava Luky odjezdil Stéphane Breux. Vítěz karlovarské Velké ceny BBAG Amazing Gangster se neumístil.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE