reklama 11B

Kauza Most: Komise má pozastavenou činnost, závodiště dostalo výstrahu

ikonka

Jockey Club ČR projednal prostřednictvím Pořádkové komise průběh dostihů z 31. srpna v Mostě, během něhož došlo k dvěma těžkým pádům. Dostihové komisi pozastavil do konce roku činnost, pořadatel dostal výstrahu. Chystají se i úpravy dostihového řádu.
10.09.2019 11:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Pořádková komise Jockey Clubu ČR na základě podnětů Jockey Clubu ČR a žokeje Marcela Nováka projednala postup dostihové komise řídící dostihový den 31. srpna 2019 a pracovníků pořadatele při problematických dostizích Cena Darsalama a Velká mostecká steeplechase.
 
Jako největší problém v činnosti dostihové komise Pořádková komise shledala skutečnost, že ani jeden z dostihů nebyl zastaven, i když hrozilo reálné nebezpečí zranění nejen aktivním účastníkům dostihu – v případě Ceny Darsalama vedle zraněného Petra Foreta i záchranářům, kteří ho ošetřovali, v případě Velké mostecké pak především zraněnému žokeji Marcelu Novákovi ležícímu v kurzu dostihu.
 
Dostihová komise se v obou případech snažila situaci řešit. V případě Ceny Darsalama pokynem startérovi, aby upozornil jezdce na nebezpečí za cílem, při Velké mostecké zase okamžitým vysláním sanitky na místo pádu – ta se však kvůli probíhajícímu dostihu na místo nemohla dostat bez nebezpečí kolize se startujícími koňmi.
 
V obou případech tak bylo s ohledem na bezpečnost všech aktérů na místě dostih zastavit. Pořádková komise proto všem členům dostihové komise (předsedovi Ing. Jiřímu Holíkovi a členům Ing. Soně Froňkové, Ph.D. a Milanu Čechovi) až do konce letošní sezóny pozastavila možnost výkonu funkce předsedy, resp. člena dostihové komise.
 
Ve vztahu k pořadateli dostihového dne Hipodromu Most Pořádková komise konstatovala především nedostatky v komunikaci s dostihovou komisí a s pracovníky záchranné služby (např. instruktáž před zahájením dostihového dne). Udělila mu proto sankci výstrahu.
 
Oficiální zápis z jednání Pořádkové komise v této záležitosti bude zveřejněn v pátek 13. září 2019 ve Věstníku českého turfu, který je pravidelně k dispozici na webových stránkách Jockey Clubu ČR.
 
Na základě zjištění Pořádkové komise budou navrženy úpravy Dostihového řádu tak, aby byl zpřesněn postup dostihové komise při obdobných nepředvídatelných událostech (např. povinnost zastavit dostih v případě jezdce či koně ležícího v kurzu dostihu).
 
S využitím zkušeností zástupců našeho největšího překážkového závodiště v Pardubicích MVDr. Jiřího Jandy a Kateřiny Mandysové budou ve spolupráci s členy Lékařské komise JC ČR MUDr. Tomášem Brožem a MUDr. Václavem Hulínským připraveny Zásady zdravotního, veterinárního a technického zajištění dostihového provozu, které by měly být zárukou bezpečnosti dostihového provozu pro jezdce i koně na všech tuzemských závodištích.
 
 
Zdroj: tisková informace Jockey Clubu ČR
 
Ilustrační foto: Václav Volf




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE