Hnědák Count Me In dělá čest svému jménu. Soupeři s ním musí počítat

ikonka

Conor Swail sedlá od sezony 2021 hanoverského hnědáka Count Me In. Valach má lví podíl na raketovém vzestupu Ira na světovém žebříčku. Hned první společnou soutěž vyhráli a jezdec tvrdí, že mu pod rukama roste nejlepší kůň, jakého kdy měl.
18.03.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Irský jezdec Conor Swail se dal dohromady s hnědákem jménem Count Me In teprve v sezoně 2021 a vznikl hned velmi silný tandem. Ir patří aktuálně do pětice nejlepších parkurových jezdců na světovém žebříčku a jeho spolupráce s talentovaným valachem funguje.
 
Hanoverský hnědák Count Me In se narodil v roce 2007 u Friedricha Lüssmanna. Jeho otcem je Count Grannus a matka je po hřebci Sherlockovi Holmesovi. V mezinárodní kariéře dnes šestnáctiletého valacha figuruje vedle už jmenovaného Ira pouze jediný jezdec, respektive jezdkyně Beth Underhill. 
 
Kanaďanka, která už v devadesátých letech okusila nejvýznamnějších akce včetně olympiády v Barceloně, s ním začala závodit na CSI až v jeho osmi letech. Po nevýrazné první sezoně se jejich výkonnost začala zvedat, vyhráli několik jedno či dvouhvězdových Velkých cen. Celkem spolu prožili šest let a v závěru této cesty sbírali úspěchy i na úrovni pěti hvězd, jako třeba v Grand Prix CSI5* Crete nebo Grand Prix Chicaga na stejné úrovni. V roce 2019 navíc společně získali titul mistrů Kanady na národním šampionátu.
 
 

Ve stáji Swaila

Po šesti letech v kanadských barvách změnil Count Me In stáj. V roce 2021 přešel k Irovi Conorovi Swailovi, který poslední desetiletí žije v severní Americe. Jejich začátek byl víc než šťastný. První mezinárodní soutěž, kterou absolvovali, byla stopětačtyřicítka na CSI3* v americkém Tryonu.  A premiérový start jim vynesl hned první vítězství. „Nepředpokládal jsem, že bychom mohli vyhrát. Přeci jen se ještě trochu hledáme a sehráváme. Takže jsem nečekal až tolik,“ nechal se tehdy slyšet irský reprezentant.
 
Na stejné vlně se vezli i nadále. Conor za dvanáct měsíců mezi červencem 2021 a červencem 2022 vystoupal z pozice číslo 96 na světovém žebříčku do top 5, kde se drží, a Count Me In mu v tom rozhodně pomohl. Ne náhodou s tímto valachem do sportu vstoupil právě v červenci 2021. 
 
Hned měsíc po první výhře v Tryonu nenašli hned dvakrát přemožitele ve stopadesátce při CSI5* Spruce Meadows, následovaly dva triumfy na překážkách do 150 centimetrů při CSI5* v mexické La Sille. Potom přišlo první místo ve Světovém poháru ve Fort Worthu, v loňské sezoně se jim povedlo zvítězit v soutěži bodované do série World Cup ve Washingtonu. Byli také součástí vítězného týmu při Poháru národů, který se jel při CSIO5* v Dublinu v srpnu 2022. V Grand Prix při tomtéž mítinku byli druzí, a pódiových umístění z vrcholných akcí mají mnoho.
 
 

Počítejte se mnou

Hanoverský valach dostál svému jména na sto procent. Count Me In znamená v překladu „počítej se mnou“, a konkurence s ním opravdu musí vždy počítat. 
„Jeho důslednost je fenomenální. Mění se v jednoho z nejlepších koní, jaké jsem kdy měl,“ říká jezdec, který ale uznává, že byl výborný už v sedle s Beth Underhill.
 
„S každým parkurem získáváme sebedůvěru a pro mě je to čím dál pohodlnější,“ pochvaluje si Connor a pokračuje v popisu vlastností hnědáka: „Je neuvěřitelně opatrný, takže musíte být také obezřetný a vědět přesně, co uděláte. Není ustrašený, ale ta velká opatrnost ho vyčerpává. Musím pro něj být hodně čitelný, aby věděl, že teď uděláme to nebo to… Je vždy s vámi, což zas zvyšuje moji důvěru. Co je na něm ohromné je, že s ním mohu přesně plánovat dopředu.“ A Conor Swail je pečlivým plánovaním v tréninku i na parkuru známý.
 
Zdroj: World Of Showjumping, FEI, 
 
Foto: Shawn McMillan, Martin Dokoupil / FEI