reklama 11D

Filip Minařík: Ascot byl moje životní šance. Tu vzpomínku si zarámuju

ikonka

Ascot nadále přeje českému turfu. Poté, co se tady umístili ve velkých dostizích Nagano Gold a Subway Dancer, se na slavné dráze představil ve skvělém světle také žokej Filip Minařík jako kapitán Evropy na Shergar Cupu.
12.08.2019 13:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Filip Minařík ví, jak chutná vítězství v grupě 1 i účast v Japan Cupu. Nejúspěšnější český žokej se dlouhá léta pohybuje v evropské špičce a zná se s největšími hvězdami svého oboru. Sobotní účast v Shergar Cupu však byla i pro něj výjimečným zážitkem.
 
"Organizace, atmosféra a všechno okolo byly úplně jinde, než na co jsme zvyklí z Evropy. Navíc první rito v Ascotu a hned vítězství, nemohl jsem si přát víc. Jezdil jsem pro velká jména jako Andrew Balding a Richard Hannon, tu vzpomínku si zarámuju," zářil Minařík ještě o den později.
 
44letý rodák z Radotína na britské půdě ani na okamžik nepůsobil jako turista. Na dráze se mu od první chvíle dařilo a dostalo se mu velké publicity. V roli kapitána dovedl svůj tým Evropa na nečekané druhé místo a v individuálním hodnocení jezdců bojujících o trofej Silver Saddle (stříbrné sedlo) obsadil třetí příčku za domácí Hayley Turner a Australanem Markem Zahrou.
 
"Víc mě tam prezentovali jako Čecha než jako zástupce Německa. Pro tamní média to bylo zajímavější, byl jsem pro ně ,first East European bred jockey in Ascot ever”. A měl jsem dokonce v hledišti i jednu českou vlajku, kterou přivezl můj japonský fanoušek Manabu Miura," směje se Minařík.
 

Čtěte více: Pardubice viděly Váňovu kvalifikaci i nejbláznivější dostih roku

 
V mezinárodní sestavě obsahující domácí hvězdu na vzestupu Daniela Tudhopa, Japonce Yugu Kawaka a Nanako Fujidu nebo třeba Géralda Mossého přitom český žokej původně nepatřil ke skloňovaným jménům. Bookmakeři viděli jeho šance na Silver Saddle kolem 11:1.
 
"Od začátku jsem si přitom říkal, že mi vylosovali slušná rita. Byl jsem s nimi spokojený a věřil jsem si. Trojice mých koní, která měla zaběhnout dobře, to nakonec i splnila," hodnotil Minařík.
 
Ascot? Jiná dráha než v televizi
 
Britská média pobavil vyprávěním, jak na Ascot trénoval i hraním na Playstation. Především si ale pozorně prošel dráhu a cenné rady dostal i od bývalého kolegy a přítele Freddieho Tylického.
 
"Dráha v Ascotu je na ježdění hodně těžká, vůbec to není tak, jak to na člověka působí v televizi. Je to neuvěřitelný kopec nahoru, také cílová rovina se ještě táhne do kopce. Načasovat dobře závěr není snadné. Navíc byl v sobotu strašný protivítr, kvůli němuž zrušili původně plánovaný koncert po dostizích. Bylo proto v dostihu důležité se co nejdéle za někým vézt," popsal podmínky.
 
Nejkrásnější Minaříkův moment přišel už v úvodním sprintu na 1000 metrů. Český žokej v něm dotlačil k vítězství o nos čtyřletého valacha Stone Of Destiny z tréninku Andrewa Baldinga.
 
"Můj kůň přišel z velkých handicapů, kde běhalo i 28 koní. Vždycky byl šestý, osmý. Jeho formy v sobotu teoreticky musely stačit, akorát mi říkali, že je trochu těžší na ježdění. Pět furlongů mu dokonale sedělo," radoval se Minařík.
 
Radost mu udělalo také setkání s hvězdným reportérem ITV Mattem Chapmanem na dráze po doběhu. "Chapman je buď milovaný nebo nenáviděný, polarizuje publikum a to dostihovému sportu pomáhá. Spolu s Bauyržanem Murzabajevem ho moc rádi sledujeme. Bylo mi hloupé se ptát, kde bych ho mohl najít, a pak jsem vyhrál dostih a jako prvního jsem potkal na dráze právě jeho," řekl o okamžicích, které posléze na svém Instagramu přátelsky komentoval i samotný Chapman.
 
Bouřící hlediště na pikniku
 
Do konce odpoledne Minařík přidal ještě dvě třetí a jedno páté místo. Jedna z bronzových příček se zrodila s favorizovaným Mandarinem na 2400 metrů. "Tam jsem měl špatný průběh dostihu, doplatili jsme na číslo a tempo. Za jiných okolností by se i tenhle dostih dal vyhrát, ale beru to tak, že jednou jsem měl velké štěstí a tady se holt trochu otočilo zády," konstatoval Minařík.
 
Pochvaloval si prakticky všechny koně, které jezdil. "Oproti našim zvyklostem byli velmi disciplinovaní. Hodná a na ježdění jednoduchá zvířata, to se mi líbilo. Všechny dostihy byly class 2, takže koně dosahovali naší listed úrovně," dodal.
 
Nejvíce ho ale nadchla atmosféra. "Závodiště bylo plné, mohlo tam být 30 tisíc lidí. Mnoho z nich sedělo na piknicích a hlediště se dostávalo do varu už ve chvíli, kdy kolem něj probíhali koně ve zkušebním cvalu k boxům. V dostizích na přímé dráze se vytahují koně úplně k vnější bariéře a ten kontakt s publikem je maximální," líčil.
 

Čtěte také: Zemřel Miodrag Mertha. Muž, který komentoval dostihy srdcem

 
Evropský tým jezdil v modrých dresech, celkoví vítězové ze Zbytku světa ve žlutých. Renomovaný trenér Mark Johnston tuto praxi kritizoval jako nonsens, ale Minařík to vidí naopak jako výbornou službu pro publikum.
 
"Je to nejlepší řešení. Když jsem sledoval pátý dostih a 400 metrů před cílem viděl, jak dva žlutí ze Zbytku světa akcelerují a moji dva modří jsou vzadu, měl jsem okamžitě jasno. Divák se orientuje lépe, než kdyby musel každého jezdce hledat jednotlivě," řekl Minařík.
 
Stájová taktika je zakázaná
 
S postupujícím odpolednem stoupalo napětí. Tým Evropa byl téměř do poslední chvíle ve hře o vítězství. "Byl jsem během odpoledne ještě nahoře v televizním studiu Sky Racing, kde mi ukazovali stav po čtyřech dostizích a bylo to hodně napínavé. Jenže v pátém dostihu jsem nic neměl a v šestém jsem jel outsidera, takže bylo jasné, že to budeme mít těžké."
 
Stájová taktika je ovšem v Shergar Cupu zakázaná, což kladli žokejům na srdce i stevardi v rámci tradiční instruktáže před mítinkem.
 
"Snažili jsme se s kluky aspoň ty dostihy přečíst, abychom věděli, kde je tempo a koho si hlídat a za kým se schovat. V posledním dostihu jsem seděl vpředu na koni, jemuž docházely síly a 300 metrů před cílem jsem trochu udělal místo Géraldovi Mossému. To je ještě v toleranci, ale více se dělat nedá. Nebylo by to ani fér vůči sázejícím," poznamenal Minařík.
 
Celkovou vítězkou Shergar Cupu se podruhé za sebou stala Hayley Turner. "Racing Post psal, že ona je v Ascotu o třídu lepší než kdekoli jinde. Ta dráha jí sedí a má tam dobrou bilanci, její úspěch určitě není náhoda," glosuje Minařík.
 
Po dostizích svůj úspěch oslavil na závodišti, druhý den ráno už se přesouval na mítink do Berlína. "Bylo to nádherné. Mým cílem bylo vyhrát jeden dostih, celkové výsledky jsem tolik neřešil. Je mi 44 let, měl jsem jednou za život šanci vyhrát v Ascotu a podařilo se mi jí využít…"
 
 
Foto: Petra Mikesková




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE