reklama 11D

Čerstvý žokej Adam Florian: Ježdění dostalo přednost před univerzitou

ikonka

Dvacetiletý Adam Florian se ohlíží za velkým víkendem. V sobotu získal 50. vítězství kariéry, v neděli se posunul do vedení jezdeckého šampionátu. Mladý žokej chystá přestup do Drážďan a chce se porvat s Davidem Liškou o titul šampiona.
05.08.2019 18:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Dostihové statistiky nikdy moc nepročítal, ale když v posledním sobotním dostihu ve Slušovicích tříletá První Dáma na distanci rozbalila finiš, jejímu jezdci Adamu Florianovi bylo okamžitě jasné, co je v sázce. Směřoval k padesátému vítězství kariéry.
 
"Uvědomil jsem si to hned. Už pár desítek metrů před cílem mi blesklo hlavou, že udělám žokeje. Jak jsem projel kolem cílového mezníku, tak to na mě dopadlo. Velká radost a pocit štěstí," popisuje nejnovější mezník své kariéry, kterého dosáhl na klisně trenéra Zdeňka Seménky.
 
Syn bývalého úspěšného jezdce Petra Floriana a trenérky Heleny Voršilkové se z titulu žokeje raduje v dvaceti letech. Potřeboval na to čtyři a půl sezony. Padesáté vítězství se shodou okolností zrodilo na stejné dráze, kde jeho otec před čtvrt stoletím vyhrál jedničkový dostih na Koni roku Law Sozirim.
 
"Rodiče to prožívali hodně. Když jsem v sobotu večer přijel domů a vystupoval z auta, táta mě zlil sektem," směje se novopečený žokej.
 

Čtěte také: Laube na vlně úspěchů. Musím být vidět, bojuje se o každé rito, říká

 
Právě otec byl jeho prvním jezdeckým vzorem. "Táta mě ovlivnil hodně, odkoukával jsem od něj základy a poslouchal jeho rady. Na spoustu věcí v dostihu si člověk samozřejmě musí přijít sám. Stále se mám hodně co učit. Často se dívám na videa a říkám si: Támhle to mohlo být lepší, tenhle dostih jsem mohl vyhrát, kdybych to udělal jinak. To už je o zkušenostech, jsem stále na začátku," popisuje.
 
Ježdění dostalo přednost před školou
 
Začínal v rodinné stáji v severočeském Mnichově. Jeho prvním vítězem byl 20. září 2015 sprinter Wobull Se Now ve Velké Chuchli. S rychlým ryzákem vyhráli ještě tři další dostihy, na sklonku Florianovy první sezony uspěli i ve II. kategorii.
 
"Toho si dodnes moc vážím. Letos jsem vyhrál svou první jedničku s Black Canyonem, ale rád vzpomínám i na druhé místo se Sagarem ve Velké ceně Prahy nebo na účast s Mikeshem v německém listed. To jsou asi moje největší úspěchy, ale když si po večerech promýšlím, co všechno se mi už podařilo, mám radost z každého jednoho vítězství," zamýšlí se.
 
Po zisku padesátého vítězství Adam Florian upírá pozornost k šampionátu jezdců. Po nedělním vítězství na valachovi Fulmine Luna v Karlových Varech má na kontě už 19 úspěchů a o jeden bod přeskočil dosud vedoucího Davida Lišku. Na třetím místě je další mladý jezdec Michal Hrouda s patnácti vítězstvími.
 
"Pokud se mi bude dál dařit, rád bych se o šampionát popral. Bylo by krásné, kdybychom se s Davidem přetahovali až do konce sezony. Na druhou stranu to nelámu přes koleno a nechávám tomu volný průběh," glosuje aktuální situaci.
 
Pro ježdění teď dělá maximum. Dokonce kvůli němu ukončil studium na Vysoké škole zemědělské. "Chci teď naplno jezdit dostihy a škole jsem se moc nevěnoval. I když jsem to chtěl kombinovat, nakonec mi to nedávalo smysl. Možná někdy v budoucnu ještě studium zkusím, ale teď vidím, že se mi daří v sedle a rád bych zatím šel tímhle směrem..."
 
Jednou asi přejde na překážky
 
Kromě rodinné stáje v poslední době Florian spolupracoval s DS Pegas a šance dostává také od dalších trenérů. “Momentálně mě posazuje každý, kdo mi zavolá. S nikým nemám žádný kontrakt," usmívá se.
 
Do budoucna by se to mohlo změnit, mladý žokej chce do konce sezony přestoupit do Drážďan k trenérovi Stefanu Richterovi. "Bydlíme kousek od hranic a mám to blízko domů, takže bych mohl každý den přejíždět," vysvětluje.
 
Největším soupeřem Adama Floriana je váha, pod 55 kg se dostává těžce. "Shazuji skoro na každý dostihový den. Mám 171 centimetrů, takže je otázka, jak dlouho zvládnu ujezdit rozumné váhy. Až to jednou nepůjde, asi zkusím překážkové dostihy. Zatím se mi ale daří na rovině…"
 
Zároveň není vyloučeno, že jednou bude sbírat úspěchy i v roli chovatele. Prozatím má jednoho odchovance, roční dceru Sleeping Indiana a dvojkové vítězky Old Glory. "Jmenuje se Ophelia a je to takový můj miláček. Zatím ji máme doma na pastvině a vždycky, když tam jsem, se s ní pomazlím," uzavírá Adam Florian.
 
 
Archivní snímek: Adam Florian po prvním jedničkovém vítězství s Black Canyonem, foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE