reklama 11C

Pardubice viděly Váňovu kvalifikaci i nejbláznivější dostih roku

ikonka

Potřetí v letošní sezoně nastoupil Ange Guardian do Pardubic a potřetí měl v sedle jiného jezdce. Na výsledku to ale nic nezměnilo, svěřenec Josefa Váni vyhrál i srpnovou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Z druhého místa ho jistil No Time To Lose.
10.08.2019 22:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Jedenáctiletý valach Ange Guardian v sobotu počtvrté v kariéře ovládl kvalifikaci na Velkou pardubickou a udržel si letošní neporazitelnost. V Ceně firmy Chládek a Tintěra Pardubice zaskakoval v sedle hnědáka stáje Anděl strážný Lukáš Matuský, který zachoval chladnou hlavu a rozhodl o svém vítězství zhruba 300 metrů před cílem.
 
Dokonalý triumf trenéra Josefa Váni dotvořil No Time To Lose pod Janem Kratochvílem, který si pět délek za suverénním vítězem pohlídal druhou příčku. Třetí místo uhájil dlouho vedoucí Bridgeur před Strettonem a Chicname de Cotte.
 
Do cíle dorazilo osm z devíti startujících, kromě vítěze Velké pardubické z roku 2017 No Time To Lose splnil kvalifikaci i dvanáctiletý veterán Templář na osmém místě. Jediný pád se zrodil hned na druhé překážce, kde škobrtl Player a ztratil Marcela Nováka.
 
Bridgeur pod Jaroslavem Myškou se na měkké dráze postaral o svižné tempo a chvílemi se vzdálil zbylému poli o několik délek. Ange Guardian větší část dostihu odpočíval na chvostu pole a pozici si lepšil jen postupně.
 

Čtěte také: Zemřel Miodrag Mertha. Muž, který komentoval dostihy srdcem

 
"Koník byl v průběhu dostihu takový laxní, tak jsem ho nechal v klidu cválat a skákat. Na Havlově skoku jsme se dostali mezi koně, ale nechtěl mi moc akceptovat tempo. Tak jsem si ještě počkal," vysvětloval Matuský.
 
Nový překážkový žokej i Boyerův hattrick
 
Josef Váňa se radoval z lehkého úspěchu i ve druhém vrcholu dne. Theophilos pod Janem Odložilem o pět délek porazil Krocoleona v Ceně Peruána na 5200 metrů a po roce a čtvrt ukončil čekání Dostihového klubu iSport - Váňa na další vítězství. Spolufavorit Zarif pod nejvyšší váhou v poli 73 kg přeskákal celý kurs, ale v závěru na svého tréninkového kolegu ztrácel z šestého místa více než 17 délek.
 
Nejsuverénnější výkon dne předvedla Poinsettia s Lukášem Matuským v klisnám určené Ceně Registany. Svěřenkyně Čestmíra Olehly zvítězila stylem start - cíl a druhé Alegorii nadělila 10 délek.
 
Půl hodiny po hlavním dostihu slavil na šestiletém Stringovi padesáté vítězství kariéry a titul žokeje Petr Tůma, který se letos vrátil do sedla po těžkém zranění. Dalším mužem dne byl Thomas Boyer, který v rámcovém programu završil hattrick.
 
Až nakonec zbyl jeden...
 
Ve druhé polovině odpoledne se postupně zhoršovalo počasí. Ve vytrvalém dešti se odběhl i jeden z nejbláznivějších překážkových dostihů posledních let. Do čtyřkového krosu na 4150 metrů nastoupila pětice čtyřletých koní.
 
Malé pole se záhy začalo tenčit - špatně ovladatelný Fringant de Chanay vybočil, Modrava byla zadržena. Na zahrádkách pak ztratil jezdce Poetik a Verlaine pod vlivem kolize vybočil, takže v dostihu pokračoval už jen valach Del Rey s Pavlem Složilem mladším. Za velké vřavy na tribunách se mu podařilo všechny zbývající překážky zdolat a dostat se do cíle. Rozhodčím nezbylo, než vydat unikátní výrok "zadrženě".
 
"Pořád jsem cítil koně za sebou, říkal jsem si: je to dobrý, nejedu sám. A najednou bylo ticho. Tak jsem se otočil a nikoho neviděl. Pak už jsem soustředil jen na to, aby mi pěkně skákal – což mu občas nešlo, navíc to začalo klouzat," líčil po doběhu Složil.
 
 

Ze zahraničí

 
Filip Minařík poprvé v kariéře zvítězil na britské půdě. 44letý rodák z Radotína v rámci sobotního Shergar Cupu na závodišti v Ascotu dotlačil v úvodním dostihu k těsnému úspěchu o nos čtyřletého Stone Of Destiny z tréninku Andrewa Baldinga. "Český žokej působil dojmem, jakoby v Ascotu odjezdil stovky dostihů," konstatoval list Racing Post, slova chvály měl pro Minaříka i známý reportér televize ITV Matt Chapman.
 
Kapitán týmu Evropa přidal v průběhu odpoledne ještě dvě třetí a jedno páté místo, což mu v celkovém hodnocení jednotlivců “Silver Saddle” vyneslo dělený bronz za Hayley Turner a Markem Zahrou spolu s Vincentem Ho.
 
Týmovou soutěž vyhrál Zbytek světa před Evropou a Dívkami. K průběhu Shergar Cupu se na Jezdci.cz vrátíme v podrobném článku.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE