reklama 11C

Evropský pohár žokejů: Na přihláškách jsou opět tři grupoví vítězové

ikonka

Pátý ročník Evropského poháru žokejů na závodišti Velká Chuchle tentokrát nemá na přihláškách koně kalibru hvězdného Gordona Lorda Byrona. Sestava ze střední Evropy, Francie a Německa přesto slibuje opět zážitek.
30.05.2019 15:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Na největší rovinový mítink sezony Evropský pohár žokejů (EJC), který se uskuteční v sobotu 28. září ve Velké Chuchli, ve čtvrtek dorazilo 97 přihlášek z pěti různých zemí. Vrchol dne EJC Leram Million, s dotací 2,6 milionu korun nejbohatší dostih střední Evropy, přilákal 23 zájemců z Česka, Slovenska, Francie a Německa.
 
Loňská účast tří grupových vítězů v čele s kultovním Gordonem Lordem Byronem přinesla Evropskému poháru žokejů velkou publicitu napříč dostihovou Evropou. Přestože počet přihlášek do hlavního dostihu oproti minulému ročníku klesl o patnáct koní a zájemci z ostrovů zatím chybějí, i tentokrát mohou do Velké Chuchle přijet tři grupoví vítězové.
 
Největší hvězdou je šestiletý ryzák Degas ze stáje kolínského finančníka Eckharda Saurena. Svěřenec šampiona německých trenérů Markuse Kluga loni vyhrál dvě grupy 3 včetně Grosser Preis der Wirtschaft a v říjnu byl druhý v italské grupě 2 Premio Vittorio di Capua. Kromě zmiňovaných vítězství má na kontě dalších jedenáct grupových umístění včetně stříbra v German 2000 Guineas a disponuje aktuální německou známkou 94 kg. Sauren přihlásil i třetího z loňského EJC Leram Million Julia, který se mezitím přestěhoval do stáje Jeana-Pierra Carvalhoa a je v německém handicapu hodnocen o tři kilogramy níže než jeho stájový kolega.
 

Tip: Komentování je třešnička na dortu. K Chuchli jsem už přirostl, říká Jiří Zlámaný

 
Třetím grupovým vítězem na přihláškách je pětiletý Fas, kterého ve Francii trénuje Pia Brandt pro konsorcium Alain Jathiere, Ballylinch Stud a Zalim Bifov. Hnědák v minulosti vyhrál grupu 3 v Chantilly a finišoval čtvrtý v Criterium de Maisons-Laffitte (Gr.2). Loni přidal do sbírky úspěchů třetí příčku v Minstrel Stakes (Gr.2) v irském Curragh, do letošní sezony vstoupil dvojicí negativních startů v dubajském Meydanu. Jeho aktuální francouzské hodnocení je 46.
 
České zájmy by v EJC Leram Million mohli kromě dvou posledních vítězů Troizileta a Ultimate Fighta zastupovat také ve Francii trénovaná tříletá Hermiona. V Berlíně působící trenér Jan Korpas přihlásil Call me Mistera, který končil loňskou sezonu jako dvojkový vítěz, Slovensko reprezentuje nejlepší kůň tamního chovu Mooreen ze stáje Štangel Racing.
 
"Předběžná sestava koní slibuje opět vysokou sportovní kvalitu, i když v případě hlavního dostihu si myslíme, že ještě nemusí jít o definitivní sestavu. Během dalších měsíců bude ještě několik možností dodatečně dohlašovat," řekl obchodní ředitel pořadatelské společnosti Horse Racing Tomáš Machovský.
 
"Pevně věříme, že letos uděláme další krok k tomu, aby mu byl v budoucnu přiznán status evropského listed. To vnímáme jako jeden z našich hlavních cílů," řekl serveru Jezdci.cz už dříve Milan Baraník.
 
Největší zájem je o EJC Long - Velkou cenu českého turfu
 
V letošním roce byly premiérově zvýšeny dotace tří dalších vrcholů mítinku EJC Middle, EJC Long - Velké ceny českého turfu a Gerschova memoriálu z 600 tisíc na 750 tisíc korun. 
 
Na přihláškách EJC Middle nechybí loňský vítěz Wireless, v minulosti šestkrát na grupové scéně umístěný rekonvalescent El Loco, první tři z klasické Velké jarní ceny Ignacius Reilly, Amazing Gangster a Torque Power nebo dvě nové akvizice trenéra Zdena Koplíka Khochenko a Wagram. Ze zahraničí dorazily dvě přihlášky ze Slovenska a trenér Bohumil Nedorostek hlásí v německých provozních dostizích běhajícího Dictatora.
 

Obrazem: Klenoty i záhady, které už nikdo nepamatuje. Nostalgická fotogalerie 3

 
Nejpočetněji obeslaným dostihem mítinku je s 28 přihláškami EJC Long - 41. Velká cena českého turfu. Kromě většiny domácí špičky do tohoto dostihu směřují tři slovenští koně včetně Zoriany, německý tříletek Monpti nebo pro Jiřího Trávníčka ve Francii trénovaná Carmella.
 
Mezi 21 dvouletými na seznami uchazečů 83. Gerschova memoriálu jsou také koně ze Slovenska, Rakouska a Německa.
 
Dobře obeslané vrcholy na konci léta
 
30. květen byl v českém turfu "superčtvrtkem". Kromě Evropského poháru žokejů měly uzávěrku přihlášek i Velká cena Prahy a Svatováclavská cena, které byly vypsány s dlouhodobými přihláškami poprvé.
 
Oba tradiční vrcholy do jisté míry sehrají roli předzkoušek EJC. Mezi 15 přihlášenými do Svatováclavské ceny 31. srpna v Mostě zaujmou první dva z loňského ročníku Henrytheaeroplane a šampion sprinterů Mr Right, zatím pouze ve Francii startující Sweeticon, veterán Prince Orpen nebo německý Call me Mister.
 
O týden později konaná Velká cena Prahy bude čistě domácí záležitostí. 8 z 23 přihlášených koní směřuje do EJC Leram Million a několik dalších aktérů v čele s šampionem mílařů Wirelessem chce o tři týdny později nastoupit v dalších dostizích EJC.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE