reklama 11C

Bartoš v Paříži, Faltejsek ve Štrasburku. Čeští skokani rozdělili síly

ikonka

Čtyři vesměs mladí překážkáři z tréninku Josefa Váni mladšího, Pavlíny Baštové a Pavla Tůmy byli k vidění v úterý na francouzských drahách. A podali kvalitní výkony, domů vezou tři dotovaná umístění.
28.05.2019 19:12  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Na pomyslné dvě ekipy se v úterý ve Francii rozdělily české překážkové stáje se špičkovými jezdci. Zatímco Josef Bartoš dvakrát startoval v Auteuil, Jan Faltejsek absolvoval stejný počet dostihů ve Štrasburku. A oba si připsali dotovaná umístění.
 
Možná nejhodnotnější česká forma dne se zrodila v pařížském překážkovém svatostánku. Hnědák Andoins ze stáje Scuderia Aichner SRL, který má letos na kontě už dvě vítězství ze zimní Pisy a čtvrtou příčku na úrovni grupy 3 z Milána, finišoval čtvrtý v dobře obsazené steeplechase pro čtyřleté koně Prix Samour (3500 m, 56 000 eur).
 
Josef Bartoš držel valacha od začátku na třetí pozici blízko špice, po pěti překážkách dokonce chvíli vedl. Do posledního oblouku točil na dobré výchozí pozici u bariéry a na předposledním skoku byl stále ve hře o vítězství.
 
Až v posledních dvou stovkách metrů přes něj přešli zvenčí útočící soupeři a na cílové čáře přišel o třetí místo. Na vítěznou Dianakovu ztrácel svěřenec Josefa Váni mladšího 4 3/4 délky.
 

Nepřehlédněte: Malé klenoty i záhady, které už nikdo nepamatuje. Nostalgická fotogalerie 3

 
Jeho o rok starší stájový kolega Sternkranz v Prix Aristote (4400 m, 60 000 eur) po škobrtnutích v poslední třetině kursu začal ztrácet na nejlepší a Bartoš ho nechal v klidu docválat na osmém místě.
 
To "Faltejskovci" ve Štrasburku brali v obou případech dotovaná umístění. Čtyřletý Ivo z tréninku Pavlíny Baštové navázal na březnovou druhou příčku na stejném závodišti a v Prix Kléber (3500 m, 20 000 eur) bojoval o vítězství.
 
Valach v barvách Drahomíry Stejskalové zpočátku cválal v zadní části pole, Faltejskovi se ho brzy podařilo “usadit” kolem pátého místa a dopřát hnědákovi poklidný průběh. V závěru se provlékl kolem vadnoucích soupeřů a potrápil vítěznou klisnu Mick Petrou, na kterou nakonec ztrácel jen půl délky.
 
V Prix Hyéres III (4200 m, 23 000 eur) se Jan Faltejsek vyhoupl na sedmiletého Peintre Elusifa ze stáje Dr. Charvát. Na loňském vítězi Velké mostecké steeplechase a Seejagdrennen v Hamburku ani tentokrát nedostal nic zadarmo. Na startu svěřence Pavla Tůmy stáhl na poslední pozici a chvíli s ním bojoval, ale podařilo se mu ho udržet na chvostu pole.
 

Devadesátka EquiTV: Hegnus - Tzigane du Berlais. To byla kvalifikace!

 
Ve druhé polovině kursu čítajícího 23 překážek začala část aktérů odpadat, ale Peintre Elusif se postupně posouval a stále držel kontakt s předními koňmi. V závěru mu sice odskočili první tři koně, ale finišem ve vnější stopě vybojoval čtvrté místo, 8 délek za vítězem.
 
 
Na snímku: Veselá nálada ve štrasburské vážnici, zleva Lukáš Sloup, Jan Faltejsek a Filip Minařík. Foto pro Jezdci.cz: Filip Minařík




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE