reklama 11B

Emotivní rozloučení se sportem. Standing ovation pro hřebce Cento Lana

ikonka

V pražské O2 areně nezůstalo v sobotu odpoledne téměř jediné oko suché. Hřebec sedmnáctiletý belgický teplokrevník Cento Lano se definitivně rozloučil se svou bohatou sportovní kariérou, kterou letos završil účastí na olympiádě i mistrovství Evropy.
20.11.2021 15:41  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Cento Lano Arcus zaujímal fanoušky jezdectví hned od svých prvních startů, už od prvních parkurů předváděl neuvěřitelnou sílu, pozornost, a hlavně chuť závodit. 
 
Ve své první sezoně měl ze všech startů pouze jednu chybu, a to smolnou na prvním skoku ve finále KMK, i přesto jeho hodnocení bylo tak vysoké, že se umístil na třetím místě. V roce 2010 vyhrál finále Kritérií mladých koní a za rok 2011 získal ocenění Nejlepší kůň do 7 let. 
 
Jeho styl a neuvěřitelná rezerva nad každým překonávaným skokem byla často diskutovanou záležitostí mezi odborníky, ale Cento opět ukázal svou kvalitu a v roce 2013 se stal vítězem mistrovství České republiky ve skocích v kategorii seniorů. Za rok 2013 byl Cento Lano Arcus vyhlášen nejlepším skokovým koněm roku v České republice. 
 
Při CSIO v Linci 2014 se Cento Lano Arcus poprvé postavil na start Poháru národů za český tým a jeho reprezentační kariéra pokračovala bez přestávky až do letošního roku 2021. V závěru sezony 2014 se Cento Lano Arcus zúčastnil Světových jezdeckých her v Normandii, kde obsadil 77. místo. Bohužel infekce, která ho postihla během cesty ho připravila o lepší vstup do soutěže.
 

 
V roce 2015 se zúčastnil mnoha Pohárů národů. Obsadil první místo při CSIO Linz, druhé místo během CSIO Budapešť, třetí místo při CSIO Arezzo. Startoval také v kvalifikační soutěži pro olympijské hry v Riu 2016, kde národní tým skončil druhý. Během evropského šampionátu v Cáchách byl pětačtyřicátý. 
 
Všechny reprezentační úspěchy vyústily v týmové vítězství východoevropské divize a díky tomu mohl startovat ve finále seriálu Poháru národů CSIO5* v Barceloně, kde se umístil třetí v Grand Prix. Za rok 2015 získal ocenění Nejlepší skokový kůň roku v České republice.
 
V roce 2016 se při CSIO5* Dublin umístil v Grand Prix s výškou překážek 160 centimetrů na šestém místě. Při CSI2* v Šamoríně se v rámci Gold Tour (145 cm) umístil v první kvalifikaci na čtvrtém místě, v druhé kvalifikaci pak na prvním místě a v Grand Prix na třetím místě. 
 
V roce 2017 obsadil 39. místo na mistrovství Evropy v Göteborgu, první místo v Grand Prix CSI3* Jakubowice a čtvrté místo v Grand Prix CSIO5* v Sopotech. Za rok 2017 byl Cento Lano Arcus vyhlášen opět nejlepším skokovým koněm roku v České republice.
 
V roce 2018 skvěle zaskákal při CSIO3* Linz v prvním kole Poháru národů, když dokončil s jedním trestným bodem a v Grand Prix (160 cm) absolvoval parkur s jednou chybou. Smolná chyba ho provázela také při CSIO5* Sopoty v soutěži do 160 centimetrů a dále při CSI4* Šamorín v dvoukolové Grand Prix.
 
V sezoně 2019 byl opět součástí parkurového týmu, který bojoval o postup na olympijské hry v Tokiu 2020, což se nakonec po vyřazení ukrajinského družstva povedlo. V roce 2020 hned na začátku, později odložené olympijské sezony, ukázal skvěle připravenou formu a blýsknul se v Grand Prix Vejer de la Frontera, kde skončil na pátém místě a v těžké covidové době se umístil s týmem při CSIO3* Praha na pátém místě. 
 
Olympijská sezona byla úspěšná především vítězstvím s českým týmem v Poháru národů CSIO3* Praha. Cento Lano se s týmem taktéž probojoval na olympiádu v Tokiu. Necelý měsíc po olympijském startu zakončil aktivní sportovní kariéru fantastickým 23. místem při mistrovství Evropy v německém Riesenbecku. Je to první český kůň, který se probojoval do finále šampionátu.
 
Cento Lano Arcus se pohybuje ve sportu neuvěřitelných třináct let a z toho na úrovni 160 centimetrů osm sezon. Drtivou většinu na závodech Světového poháru. Kdybychom chtěli vyjmenovat jeho dílčí výsledky, článek by byl opravdu velmi dlouhý. Stopa, kterou zanechal v českém jezdeckém sportu, je nesmazatelná.
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE