Dramatický mítink v tropickém žáru: Wilantos ovládl dvojnásobnou míli

ikonka

Rovinový vrchol víkendu na českém území Karlovarskou dvojnásobnou míli vyhrál Wilantos s Petrem Foretem. Vendula Korečková pokořila hranici 200 vítězství. Hello Hola Hay je vítězem švýcarského derby. Notti Magiche počtvrté triumfoval v "Evropě".
19.06.2022 23:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Za extrémního vedra a na pevné dráze se v neděli odehrál první letošní mítink v Karlových Varech. V hlavním dostihu, 94. Karlovarské dvojnásobné míli - Ceně společnosti Tipsport, završil pětiletý Wilantos ze stáje TVD a.s. úspěšný víkend trenéra Grega Wroblewského.

Další hvězdou tropického dne byla Vendula Korečková, která se radovala z 200. vítězství i prvního hattricku kariéry. Na lázeňské dráze se však odehrály i hromadný pád čtyř koní, přehoz pořadí v závěrečném dostihu a některé další nezvyklé momenty.

V šestičlenném poli Karlovarské dvojnásobné míle se o poměrně rychlé tempo postaral Orleano, ve druhém okruhu se pak pokusil o trhák do té doby druhý Containment. Oba si však z blízké třetí pozice hlídal Petr Foret na německém odchovanci Wilantosovi a v cílové rovině dokázal pohodlně odejít od pole.

 

Čtěte také: Talent opět na vítězné vlně, české stáje bodovaly ve třech zemích

 

Jako jediná mu dokázala vzdorovat pod nejnižší hmotností v poli 52 kg běžící Lady In Pink, v jejímž sedle nahradil Michal Hrouda zdravotně indisponovanou Lucii Fialovou. Klisna stáje Lokotrans se k o čtyři kilogramy více nesoucímu valachovi přiblížila na 3/4 délky. Třetí Containment následoval s odstupem čtyř délek, dotovaná místa si zajistili ještě Cacophonous a favorit Albatros.

"Trochu jsme v tom nechali na špici vymáchat Jirku Chaloupku s Orleanem. Mohl jsem cválat, ale nakonec se to vyvrbilo takhle a já jsem z toho profitoval," řekl po doběhu spokojený Petr Foret, pro něhož to bylo již páté letošní jedničkové vítězství.

Wilantos přišel do českého tréninku v zimě s francouzským ratingem 34 kg a uvedl se sedmými místy ve Velké dubnové ceně a Memoriálu Vlastimila Smolíka. "Předchozí dva starty byly daleko těžší dostihy, 3200 metrů v Karlových Varech je přece jen specifická disciplína. Oblouky se tady projíždějí společně a vždycky se to rozjíždí až na těch rovinkách, takže jsou to trochu jiné dostihy než jinde. Na rovině je Wilantos na pomezí první a druhé kategorie, ale podle jeho projevu a toho, jak se na všechno soustředí, bude výborný překážkový kůň," dodal Foret.

Korečková dosáhla na dvoustovku

Po všech stránkách se nedělní odpoledne povedlo Vendule Korečkové. Hned v úvodním dostihu překvapila vítězstvím se čtyřletým Denihilonihilem a o půl hodiny později přidala lehký úspěch o 7 délek se stejně starým Dragon Arrowem, který se vrátil na dráhu rok po desátém místě v Českém derby. Hřebec stáje 3 hearts se zároveň stal 200. vítězem v kariéře populární jezdkyně.

"S Dragon Arrowem jsme si věřili, v práci se i po té pauze ukazoval dobře. Překvapil mě Denihilonihil, sice jsem na něm zajela úplně proti ordre, ale nějak se mu to celé zalíbilo a vyhrál lehce," radovala se Korečková.

V závěrečném dostihu pak skompletovala hattrick, byť s pětiletým Dabingem původně projela cílem na druhém místě. Dostihová komise však původně prvního Dumon Roclaye s Marcelem Novákem mladším kvůli křižování v cílové rovině přesunula na třetí místo za Dabinga a Bonanzu Gold.

"Bylo to dnes v těchto podmínkách náročné. Na koni si člověk to vedro až tak nepřipouštěl, ale když po dostihu slezete, je pocitově tak o deset stupňů víc než obvykle, jak jste po dostihu rozhicovaní. Nejvíc to pak dolehne při tom fofru ve vážnici, v sedle jsem to jakž takž zvládala," konstatovala Korečková, jezdící aktuálně především pro trenérku Helenu Vocáskovou a zčásti pro Ingrid Janáčkovou Koplíkovou.

Hromadný pád i kuriózní omyl

Mrazivé chvíle přinesl pátý dostih programu, čtyřková Cena hejtmana Karlovarského kraje na 2000 metrů. V posledním oblouku uklouzl u bariéry cválající valach Vienna Calling, přes něj spadla Tos Sia a své jezdce ztratili Latarmissie a Josh. Všichni čtyři koně a trojice jezdců vyvázli z hrozivé skrumáže nezraněni, jezdkyně Alena Plimlová si zlomila klíční kost.

Do následující Ceny Holoubek Koncern, kterou pro sebe rozhodla čtyřletá Lalita s Adamem Florianem, odskočilo pouze šest ze sedmi koní na startovní listině. Chyběla loňská dvojnásobná vítězka Roxette, která se nedostavila do paddocku, přestože na ni její žokej a trenér čekali.

Na dráhu se dostala až poté, co byl vydán pokyn ke startu, a tak musela být prohlášena za nestartující. Na počátku omylu, který způsobil kuriózní situaci, byl posun startu dostihu o deset minut a následná neochota klisny projít podchodem ze stájí do areálu závodiště.

 

Krátce z turfu

 

Hello Hola Hay ze stáje Lokotrans si v sedle s Martinem Laubem připsal vítězství ve 42. Swiss Derby (2400 m, 50 000 eur) na závodišti Frauenfeld. Svěřenec Luboše Urbánka přišel s drtivým útokem v posledních metrech a porazil o krátkou hlavu německou Astorii. Třetí doběhl domácí Tortuguero. Jiří Palík obsadil s Moonfligtem čtvrté místo a Václav Janáček na Martial Art uzavřel tabuli. Hello Hola Hay letos zvítězil podruhé, na jaře ovládl čtyřkový dostih na 2400 metrů a poté finišoval o délku druhý v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.

Nezdolný veterán Notti Magiche vyhrál ve svých dvanácti letech počtvrté za sebou Grande Steeple Chase D’ Europa (Gd1, 4000 m, 65 000 eur). Pod Janem Faltejskem triumfoval o 1 3/4 délky před Francouzem Eden Conti a Peace Gardenem. Velký úspěch stáje Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího však zastínil těžký pád Pavla Složila z Gangstera de Coddes, po němž byl vítěz loňské Velké pardubické odvezen do nemocnice.

Čtyři vítězství vybojovali v Meranu koně tuzemských stájí a všechny odjezdil Jan Faltejsek. Kromě Nottiho Magiche ve vrcholu dne se podílel i na úspěchu Santa Klary v Premio Grande di Roma (Gd3, 5000 m, 30 000 eur), s Roncalem exceloval v Premio LXVII Ezio Vanoni (Gd2, 3800 m, 40 000 eur) a na závěr dne se radoval s tříletým Don’t Dreamem v listed Premio Dei Giovani (3300 m, 23 100 eur). Rovným dílem se tak na české bilanci podíleli trenéři Pavel Tůma a Josef Váňa mladší.

Pětiletá hnědka Achird v neděli doběhla pátá v grupě 3 Premio Del Giubileo (2000 m, 72 600 eur). Klisna majitelky MUDr. Evy Nieslanikové v sedle s Dariem Toccem ztrácela na německou vítězku Norge s Bauyržanem Murzabajevem pět délek. Murzabajev slavil vítězství i v italském Oaks, v němž triumfoval start - cíl na Nachtrose z tréninku Petera Schiergena.

Zatímco v Karlových Varech slavila hattrick Vendula Korečková, na nedělním mítinku v Bratislavě se stejný kousek podařil Davidu Liškovi. Hlavní dostih, dvojkový Memoriál majora Stanislava Rudy, se stal kořistí Ultimate Fighta pod Michalem Demem.

Foto: Marcela Kozová