reklama 11C

Eva Nieslaniková: Běželi jsme proti Phar Lapovi, Ascot nás okouzlil

ikonka

Ponntosův start v King's Stand Stakes na Royal Ascotu byl pro tušimickou výpravu cenná zkušenost i obrovský zážitek, shrnuje majitelka Eva Nieslaniková. "Je příjemné vědět, že se do takové konkurence můžete dostat i s koníkem za pár euro," říká.
16.06.2022 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Na další mezinárodní úspěch sice Ponntos na Royal Ascotu nedosáhl, ale šampion českých sprinterů se ve světové elitě neztratil a rodinná výprava Nieslanikových odjížděla z Anglie spokojená.

"Byl to pro nás všechny nádherný zážitek. Nadchla nás atmosféra na závodišti, ale i skvělá organizace a velmi milí a vstřícní lidé. Vnímáme to jako cennou zkušenost, v některých detailech budeme příště chytřejší," shrnula ve středu majitelka Eva Nieslaniková.

Přestože výsledné třinácté místo znamenalo po suverénním pařížském vítězství pro část dostihové veřejnosti zklamání, tušimický tým hodnotí průběh a výsledek King’s Stand Stakes s nadhledem.

 

Čtěte více: Rychlý start i skalp vítěze Breeders' Cupu. Ponntos v Ascotu nezklamal

 

"Běžel svým stylem a nebyla to žádná ostuda, jen to prostě nestačilo na lepší výsledek. V tak silné konkurenci už rozhoduje každý detail. Tušili jsme, že se vlnitý profil rovinky Ponntosovi při jeho dostihovém stylu nebude úplně líbit, ale poměřil se s těmi nejlepšími na světě a neztratil se. Když jsem viděla v paddocku australského koně, připomínal mi Phar Lapa, to je něco úplně jiného, a také to dokázal na dráze. Je příjemné vědět, že se do takové konkurence můžete dostat i s koníkem za pár euro. Podařilo se nám to spolu jako českému týmu a bylo to skvělé," podotkla Nieslaniková.

Průběh dostihu podle očekávání

Podle žokeje Tomáše Lukáška se průběh dostihu v některých detailech vyvíjel trochu jinak, než očekával, ale celkově proběhlo všechno podle plánu. "Průběh se nakonec povedl, jaký jsme chtěli, jen ten výsledek byl, jaký byl. Osobně mám z Ponntose skvělé dojmy, je to výborný kůň," řekl Lukášek ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Před dostihem kalkuloval s tím, že americký favorit Golden Pal bude po startu nejrychlejší a vedle něj startující Ponntos se bude moci zařadit za něj. Svěřenec Wesleyho Warda se ale opozdil kvůli problémům v boxech.

"Američan mě pak brzo předjel, ale moc jsem se jím neřídil, protože jsem brzy viděl, že z toho nic nebude. Řídil jsem se spíš vlnou koní po mé pravé straně v čele s australským vítězem Nature Stripem. Jakmile jsem je viděl, začal jsem jezdit. Ponntos to s nimi vydržel 150 metrů a pak už bylo vidět, že na něj ten tlak dolehl a že to trochu vzdal. Nemyslím si, že by byl až tak unavený, ale jakmile ho předběhlo tolik koní, už to vypustil. Ten průběh nám však více méně vyšel a jsem za to rád, nic bych na tom dostihu neměnil," hodnotil Lukášek.

Ponntos podle něj v Ascotu předvedl všechny své silné stránky. "Má skvělou startovní reakci a obrovskou rychlost. Dostal jsem se na špici s naprostou lehkostí. Je fakt, že jsem si před startem úplně nemyslel, že budu vodit, ale nevadilo mi to. Nieslanikovi s tím počítali. Je to každopádně něco úplně jiného než ve Francii, kde na něj soupeři v dostihu netlačili a měl na špici svůj klid. Jinde vodit klidně může, ale v Ascotu je to strašně těžké. Nature Strip šel sice také zepředu a vydržel to, ale Ponntos podle mého názoru není typ koně, který by si to tady mohl dovolit," dodal Lukášek.

Výkon historicky třetího českého zástupce na Royal Ascotu po doběhu probíhal i s Frankiem Dettorim, který Ponntose vedl při vítězství v pařížské grupě 3 a měl zájem ho jet i v Ascotu.

"Před dostihem jsme po sobě koukali, protože jsme ve vážnici seděli poměrně blízko sebe. Pak na mě mrkl, tak jsme se usmáli a popřál mi hodně štěstí. Je to profík, po doběhu jsme se krátce o dostihu pobavili. Ptal jsem se ho, jestli jsem jel moc rychle a on mi říkal, že by udělal všechno stejně," vyprávěl Lukášek v podcastu na EquiRadiu.

Proč "nefungovala" šťastná kravata

Zatímco Ponntos se vydal na zpáteční cestu bez problémů večer po dostihu, část výpravy vedená trenérem Miroslavem Nieslanikem se kvůli kolapsu systému pro řízení provozu na pražském Letišti Václava Havla vracela až ve středu večer přes Krakov.

"Zůstali na letišti, aniž by je odvezli k letadlu a pak se dozvěděli, že můžou letět v pátek. Naštěstí se mi podařilo přebukovat letenky na jiné letiště," líčila Eva Nieslaniková, která v pořádku dorazila domů v první skupině.

Vedle sportovní stránky a diváckého zážitku si odvezla krásné dojmy i ze setkávání s místními na závodišti: "Angličani nás brali jako regulérní soupeře, ani na okamžik jsme si tam nepřipadali jako kokosy na sněhu. Každou chvíli mě oslovovali různí lidé. Stojíte bokem, najednou za vámi někdo přijde a říká: You must be from the Czech team, congrats on your horse!' Dalo se s námi do řeči pár trenérů a majitelů. Ptali se, jak si to užíváme a všichni byli moc milí…"

Na druhou stranu úterní výsledek podle jejích slov opět potvrdil, že majitelčina osobní přítomnost na dostizích nenosí koním v rodinných barvách příliš štěstí.

"Táta si ještě v den dostihu měnil v hotelu kravatu, aby měl na závodišti tu svoji šťastnou červenou, tak jsem mu říkala, že to asi nepomůže, když jsem na závodišti já. Naši koně nejlépe běhají, když jsem v práci a zapomenu, ve kterou hodinu se startuje. To pak pípá telefon se samými gratulacemi. Pokud se dívám, dopadne to tak napůl a jakmile jsem na dostizích osobně, nestojí to většinou za nic. Ascot jsem samozřejmě absolvovala, protože to je možná jen jednou za život a chtěla jsem to zažít. Jestli ale máme příště udělat nějaký výsledek, budu se asi muset dívat v televizi a fandit jen na dálku," směje se Eva Nieslaniková.

Foto: poskytla Eva Nieslaniková




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE