reklama 11C

Talent opět na vítězné vlně, české stáje bodovaly ve třech zemích

ikonka

Druhá kvalifikace na Velkou pardubickou se stala kořistí Talenta s Marcelem Novákem. V Meranu vládl Zdeněk Seménka, Her Him triumfoval ve švédské Velké národní. Trenérky Natalie Arendsen a Alžběta Faltejsková sedlaly své první vítěze.
18.06.2022 21:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Loňský vítěz Velké pardubické Talent v sobotu vstoupil do sezony triumfem ve druhé kvalifikaci. Jedenáctiletý valach v barvách DS Kabelkovi si pod Marcelem Novákem po většinu tratě Memoriálu majora Miloše Svobody udával tempo a ve finiši se jistě o 2 délky ubránil náporu Sacamira a Dajuky. Čtvrtý doběhl Theophilos.

"Dalo se čekat, že v poli šesti koní nebude žádné zvláštní tempo. Říkala jsem Marcelovi, že v případě nutnosti může jít i ze špice. Zvládl to skvěle, jsem spokojená," přiznala po doběhu trenérka Hana Kabelková.

Že se nikomu z šesti jezdců nebude chtít vodit, ukázaly už první metry. V čele se objevil outsider Beau Rochelais, ale tempo se výrazněji nerozjelo a byly k vidění první skokanské nepřesnosti. Novák proto záhy nasměroval Talenta dopředu a s bravurou provedl pole dostihem.

 

Čtěte také: V Madridu začala od píky. Teď mě lákají české dostihy, míní Sedláková

 

Jediným účastníkem, který se nedostal do cíle a nesplnil tak kvalifikační podmínky, byl desetiletý Northerly Wind. Dvojnásobný vítěz Grande Steeple Chase di Milano si ve svém druhém krosu kariéry počínal aktivně a pod Janem Faltejskem cválal na druhém místě blízko Talenta. Chyboval ovšem mimo jiné na všech třech vodních překážkách v kursu a nakonec vybočil před Velkým anglickým skokem.

Mladé hvězdy z Dvorců září dál

Stáj Dr. Charvát však neodjížděla z Pardubic s prázdnou. Ve Zlatém poháru Pardubického závodiště na 3900 metrů si doběhl pro dvacáté vítězství kariéry nezdolný Aztek s Markem Stromským. Jedenáctiletý svěřenec Tomáše Váni zdolal o 3/4 délky novou tvář na tuzemských drahách Perryho Owense, třetí doběhl Dominique.

Rodina Charvátových se v sobotu radovala ještě dvakrát díky žokeji Janu Faltejskovi a trenérovi Pavlu Tůmovi. Ve dvojkové Ceně společnosti Explosia a.s. na 5200 metrů vyhrál ve čtvrtém krosu za sebou syn výborné Nostalgie Night Moon, který odskočil o 5 délek dlouho vedoucímu Well Absolutovi.

Nezaváhala ani další hvězda na vzestupu, čtyřletý Greek Dessert ze stáje YAS Racing. Napajedelský odchovanec uhájil i ve čtvrtém startu svou neporazitelnost a při své pardubické premiéře ovládl lehce o 3 1/4 délky trojkový kros Pohár BICZ holding 2022 před Gianninou a Kmotrem.

Červnová cross country Válečníka se v tropickém vedru stala kořistí devítiletého Medicimana ze stáje AGA-Vlachovice. Lukáš Matuský v sedle třetího z loňského ročníku dokonale odhadl tempo a vyhrál start - cíl. Druhou příčku uhájil Lianel o nos před mocně finišujícím Chelmsfordem. Účastník loňské Velké pardubické Kaiserwalzer bral čtvrté místo.

Kromě Jana Faltejska si připsal dvě sobotní vítězství i Jaroslav Myška, který si dojel pro lehké triumfy s Imphalem a slovenským Royal Ginem.

 

Krátce z turfu

 

Ivaně Porkátové a Gregu Wroblewskému blahopřál král Carl Gustaf po letošní Svenskt Grand National (4500 m, 230 000 SEK) ve Strömsholmu. Největší švédský překážkový dostih skončil triumfem sedmiletého hnědáka Her Hima, kterého pro českou trenérku odjezdil Henrik Engblom. Výprava ze severočeské Ploužnice si v sobotu připsala ještě druhou příčku Locomotiva v Svenskt Champion Hurdle (3700 m, 160 000 SEK).

Oba sobotní vrcholy v Meranu rozhodl pro sebe trenér Zdeněk Seménka ve spolupráci s anglickou jezdkyní působící ve Francii Charlotte Prichard. Nejprve udeřili v Criterium Di Primavera (Gd2, 3500 m), kde si pro další mezinárodní úspěch doběhl Machinos ze stáje Hany Veselé před Isatis De L’ Ecu a Ches Demonmirailem. A poté se Skins Rock hravě prosadil v Gran Corsa Siepi D’ Italia (Gd1, 4000 m). Pro osmiletého valacha majitelky Evy Píšťkové to byl třetí letošní triumf a celkově druhý na úrovni Graded 1. Druhý Piton des Neiges na něj ztrácel devět délek, třetí doběhl Laldann. Favorit Mauricius nedokončil dostih poté, co na jedné z překážek zakolísal při doskoku a ztratil Pavla Složila.

Prvního vítěze své trenérské kariéry nasedlala Natalie Arendsen. Její čtyřletý svěřenec Direct Power ze stáje Dresdjany ČR si v Drážďanech připsal čtyřkový handicap Preis des Strausenhof Bozeba Mainas (2100 m, 4500 eur) v sedle s Leonem Wolffem, který si vybíral mezi vítězným valachem a pátou v cíli Ideal Grace. "Jezdím vždy moc rád pro české trenéry, protože jsou jejich koně vždy výborně připravení. Mezitím jsem už párkrát jezdil i na tamních dostizích, české dráhy se mi také líbí," řekl Wolff serveru Galopponline.de.

Sobotní mítink v Drážďanech začal s lehkým zpožděním kvůli nepřítomnosti jedné sanitky. Situaci vyřešil lékař v publiku, který se přihlásil na výzvu z tlampačů. Startovní listiny doznaly celé řady změn poté, co řada koní a jezdců uvízla v dopravní zácpě. Z českých koní kromě vítězného Direct Powera doběhli Respekt a Whiskey Creek na čtvrtém místě, páté příčky si připsaly klisny Muguruza a Na Konci Duhy.

Tři vítězství ze čtyř překážkových startů, to je vizitka pětiletého ryzáka Brexita ze stáje Syndikát hvězda-Olehla. Český odchovanec připravovaný Čestmírem Olehlou bez větších problémů ovládl hlavní dostih pardubického pátku, dvojkové proutky Cenu města Pardubic na 3200 metrů. S Pavlem Složilem odskočil zbytku pole vedeného Araratem o 4 délky, třetí doběhl favorit Edinson.

Dva úspěchy na rovině slavil v pátek žokej Jan Faltejsek, který dovedl k vítězství v bumperech tříletého New Frienda a o rok staršího Ras El Hanouta. V paměti mu zůstane zejména jízda na druhém zmíněném valachovi, neboť se zároveň jednalo o první trenérské vítězství žokejovy manželky Alžběty Faltejskové.

Někdejší dvojnásobná vítězka Oaks Dylanka, jejíž sérii osmi triumfů za sebou ukončila v květnu porážka po třech letech, se vrátila na výsluní. Svěřenkyně Heleny Vocáskové si v pátek připsala čtyřkové proutky v Pardubicích.

Čtyřletá Syrenka, jejímž největším úspěchem na dráze bylo loňské vítězství v Jarnej ceně kobýl, ukončila kariéru a odešla do polského chovu svého majitele Mariana Ziburskeho.

Definitivně se uzavřela i dostihová kariéra šestiletého Kristiana. Vítěz Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera a druhý ze Slovenského derby hájil na dráze barvy majitele Stanislava Chudáčka, v posledních dvou letech však nevyběhl kvůli zranění. Mohutný odchovanec Františka Vocáska se nyní stane parkurovým a rekreačním koněm.

Foto: Petr Šedivý, poskytl Dostihový spolek




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE