reklama 11B

Rychlý start i skalp vítěze Breeders' Cupu. Ponntos v Ascotu nezklamal

ikonka

Byl teprve třetím koněm a prvním sprinterem v českém tréninku, který se zúčastnil mítinku Royal Ascot. Ponntos v úterý doběhl třináctý v King's Stand Stakes a přestože nestačil na nejlepší, v průběhu pěti furlongů dlouhého dostihu se neztratil.
14.06.2022 18:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Důstojný výkon podal proti elitě světového sprintu český šampion Ponntos v úterním King’s Stand Stakes na mítinku Royal Ascot. Čtyřletý hřebec v barvách MUDr. Evy Nieslanikové obsadil v sedle s Tomášem Lukáškem třinácté místo poté, co se na pět furlongů dlouhé trati dlouho podílel na rychlém tempu.

Z očekávaného souboje hvězdných sprinterů nakonec byla pohodlná procházka sedmiletého Nature Stripa s Jamesem McDonaldem, který dominoval o 4 1/2 délky v čase 0:58,25 a postaral se o první australské vítězství na Royal Ascotu od Black Caviar v roce 2012. Pro svěřence trenéra Chrise Wallera to byl již devátý triumf v grupě 1.

Druhý finišoval nejlepší domácí zástupce Twilight Calls před outsiderem 200:1 Acklam Expressem. Ponntos v cíli ztrácel na nejvýše hodnoceného sprintera světa 12 1/4 délky.

 

Psali jsme před startem: Ponntos vrací českou vlajku na Royal Ascot. Bude to hukot, ví Lukášek

 

Druhá grupa 1 letošního královského mítinku měla rušnou předehru. Mondammej nevstoupil do startovacích boxů a Khaadem vyskočil z konstrukce bez svého žokeje Jamieho Spencera. Dostih tak platně dokončilo jen šestnáct koní.

Jako favorit 15:8 nastupoval vítěz Breeders’ Cup Turf Sprint Golden Pal s Iradem Ortizem jr. Jestliže se však před dostihem dlouze mluvilo o fenomenální startovní reakci svěřence Wesleyho Warda, tentokrát bylo všechno jinak. Ortiz se v okamžiku startu ohlížel na stávkujícího Mondammeje, nečekal otevření boxů a Golden Pal skočil do výšky, čímž ztratil několik délek.

I proto ho v úvodních metrech dokonale zastínil Ponntos, jehož kurs během úterý klesl z 66:1 na 50:1. Historicky třetí český zástupce na Royal Ascotu předvedl i ve světové společnosti stejně bleskovou startovní reakci jako ve střední Evropě. Energicky se posunul do vedení a na zvlněné ascotské rovině vydržel na špici až k mezníku 400 metrů, kde se na něj začali dotahovat útočící soupeři z pravé strany a Lukášek už musel jezdit.

Za distancí Ponntos zeslábl a postupně klesl na třináctou příčku. Za ním zůstali tři koně, z toho však dva vítězové grupy 1. O krk za svěřencem Miroslava Nieslanika skončila loňská vítězka Nunthorpe Stakes Winter Power a poslední šestnáctý doběhl Golden Pal. Americký favorit se pokusil o útok u vnější bariéry, ale neuspěl a po vypuštěném závěru uzavřel doběh.

"Dva furlongy před cílem jsem se v duchu ptal: Kdy přijdeš? Myslel jsem tím amerického koně, ale on nepřišel," poznamenal vítězný žokej James McDonald.

Foto: poskytl Filip Minařík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE