reklama 11D

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 1

ikonka

O velikonočním víkendu se konají tři různé dostihové dny. V pátek otevře poprvé své brány Lysá nad Labem, v neděli Kolesa a na Velikonoční pondělí následuje mítink ve Velké Chuchli. Nabízíme vám čtyři zastavení v dostihovém programu příštích dnů.
18.04.2019 10:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
S rozjezdem domácí sezony představujeme na serveru Jezdci.cz další novou rubriku. Inspirovali jsme se britským Racing Postem, který pravidelně komentuje nadcházející dění pod titulkem "One trainer, one jockey, one horse and one race to watch".
 
Naším cílem není ani tak přinášet tipy a vydávat se do sázkařských vod, ve kterých se u nás úspěšně etabloval server Tipařův palec. Spíše vás chceme touto formou zvát na nejzajímavější dění víkendu na zdejších drahách.
 
Začínáme těsně před velikonočními svátky, během nichž se otevřou brány hned tří závodišť - Lysé nad Labem, Koles a Velké Chuchle.
 
 
DOSTIH - Memoriál profesora Michala (Velká Chuchle, 22.4.)
 
Jakkoli představují páteční Lysá nad Labem a nedělní Kolesa vítané zpestření příštích dnů, dostihem velikonočního víkendu je jednoznačně pondělní Memoriál profesora Václava Michala (I, 1400 m) ve Velké Chuchli.
 
Jeho vypovídací hodnota jako trialu na Velkou jarní cenu sice v posledních letech oslabila, ale osmičlenné pole obsahuje hned několik zajímavých jmen. Do sezony vstupuje druhý z Ceny zimního favorita Manoamano (Rája, 45:10), nejvýše v sázkové nabídce však stojí Great Gunnar (žk. Liška, 38:10), který po loňském lehkém vítězství v Chuchli finišoval čtvrtý v Gerschově memoriálu.
 
Čtrnáctidélkovou demolicí soupeřů v jednom z dílů Fitmin Cupu si řekl o pozornost napajedelský odchovanec Well Absolut (Verner, 4:1) a pátým místem v Ceně zimního favorita se uvedl na jedničkové scéně syn klasické vítězky Brittany Big Ben (Virdis, 10:1).
 
Start v nohou mají první dva z úvodní chuchelské neděle Torque Power (Šafář, 38:10) a Amazing Gangster (Koplík, 85:10), přičemž hlavně srovnání svěřence Arslangireje Šavujeva s dosavadní ročníkovou elitou bude jedním z hlavních nábojů tohoto dostihu. Jsme přesvědčeni, že chuchelské publikum v pondělí uvidí minimálně tři zajímavé koně pro letošní klasické dostihy.
 
 
KŮŇ - Cote Mer (Lysá nad Labem, 19.4.)
 
Na startovní listině páteční steeplechase cross country na 4200 metrů, která se v Lysé nad Labem poběží v 16:20, je mimořádně zajímavým aktérem sedmiletý valach Cote Mer, a zdaleka to není jen proto, že na něm sedí Josef Bartoš, který ve středu znovu vyhrál v Miláně na nadějném Laldannovi.
 
Bývalý svěřenec Thomase Hendersona od doby, kdy ho po loňském triumfu v dubnové prodejce na závodišti Auteuil koupila za 23 111 eur stáj Statek Chyše - Váňa, startoval jen dvakrát. Lepším z jeho pardubických startů bylo šesté místo v dvojkovém krosu na sklonku sezony. Hnědák je nicméně výborným skokanem a nenapadá nás žádný důvod, proč by osminásobný francouzský vítěz neměl přijít s výrazným progresem. V Tipsportu je aktuálně nabízen v kursu 5:1.
 
 
JEZDEC - Václav Janáček (Velká Chuchle, 22.4.)
 
Španělský šampion plní slib, že se díky letošní termínové listině bude častěji objevovat v Česku a poprvé přijede už v pondělí do Velké Chuchle. Janáček se představí v akci šestkrát a předem nemá nic jistého. Pojede jednoho favorita, pětiletého Orssia ve 3. dostihu (3:1. V ostatních dostizích vesměs musí trochu "kouzlit".
 
V Memoriálu profesora Václava Michala se vyhoupne na největšího outsidera Zamindartona (33:1), který loni vyhrál o sedm délek jeden díl Fitmin Cupu a nyní se poprvé poměří se špičkovými soupeři. Zajímavým ritem může být účastník Ceny zimního favorita Bell Elysees (57:10) ve čtvrté kategorii na 1800 metrů. V páté kategorii sedlá Janáček “top-weight” s 65 kg Lakara (55:10)
 
 
TRENÉR - Radim Bodlák (Lysá nad Labem / Velká Chuchle)
 
Jen dva koně má na víkendových startovních listinách moravský trenér Radim Bodlák, ale minimálně v jednom případě má šanci na první vítězství sezony. Favoritem víkendu je devítiletý Limario (Šafář, 1,65:1), který v závěrečném dostihu ve Velké Chuchli debutuje v barvách stáje Antique art UH i ve III. kategorii, a bude jednou z hlavních atrakcí pondělního mítinku.
 
Někdejší svěřenec Arslangireje Šavujeva, Rolanda Dzubasze a Douga Watsona procestoval svět, kromě Velké ceny Prahy vyhrál dvě grupy 3, okusil německé derby, rámcový program Ceny vítězného oblouku i Dubai Racing Carnival. Jeho zatím posledním startem bylo páté místo v Abu Dhabi Championship před dvěma lety.
 
Druhým Bodlákovým želízkem ve víkendových dostizích je tříletá debutantka Barsala de Elis (Bartoš, 10:1) v proutěných překážkách na 2800 metrů v Lysé nad Labem.
 
 
Na snímku: Torque Power vítězí 7. dubna ve Velké Chuchli, foto: Marek Sekáč




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE