reklama 11D

Víkend v turfu: Vyskočila jak lipicán, pak s přehledem vyhrála "Deyla"

ikonka

Favoritka Jarní ceny klisen se jmenuje Astoria. Bělka ze stáje Dr. Charvát s přehledem ovládla Memoriál Rudolfa Deyla, který se poprvé ve své 45leté historii běžel na závodišti v Mostě. Jediný kritický moment vítězky přišel ve startovacích boxech.
14.04.2019 22:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Bělka Astoria z vlastního chovu Jiřího Charváta s přehledem zvítězila v Memoriálu Rudolfa Deyla v Mostě a posunula se do role favoritky klasické Jarní ceny klisen. Pod žokejem Janem Vernerem o 1 1/4 délky odrazila nápor srdnatě bojující Gold Memory, třetí Haveyoueverseen už následovala se čtyřdélkovým odstupem.
 
Pro vítěznou stáj to bylo v mnoha ohledech malé déja vu. Otec Astorie Silver Frost se na tuzemských drahách blýskl dvojnásobnou klasickou vítězkou Dumnonií, matka Kolymbia patřila svého času k nejúspěšnějším Charvátovým akvizicím a právě v Mostě slavila svůj životní úspěch v Českomoravské ceně.
 
Po lázeňském domě ve slovenském Bardejově pojmenovaná bělka se v neděli ukázala na dráze teprve potřetí a při svém debutu na severočeské dráze slavila první vítězství kariéry.
 
Trenér Pavel Tůma se ale po doběhu příliš neradoval a spíše než vítězství řešil klisninu předstartovní nervozitu. "Její máma neměla startovací boxy ráda a Astoria dosud ,spala’. Mám trochu obavu, aby to na její hlavu už nebylo moc," poznamenal.
 
Najednou to v ní bouchlo
 
Právě v boxech totiž z pohledu vítězky došlo k jedinému kritickému momentu. S číslem 8 nastupující Astoria v poklidu vešla do konstrukce, po chvíli ovšem propadla panice. "Nebyli jsme tam nijak dlouho, ale prostě tam už nechtěla být. Najednou to v ní bouchlo a vyskočila do vzduchu," vysvětloval Jan Verner.
 
Ten moment byl dobře viditelný i z tribuny. Spolufavoritka nečekaně skočila do výšky, jako kdyby po vzoru stejně zbarvených lipicánů chtěla udělat malou kapriolu. K jejímu štěstí se o zlomek vteřiny později otevřely boxy a dostih byl odstartován.
 
"To nás svým způsobem zachránilo, mohli jsme hned odskočit. Kdyby boxy zůstaly ještě chvíli zavřené, tak nevím, jak by to zvládla," dodal Verner.
 
Astoria se krátce ocitla na špici, ale iniciativu záhy převzaly soupeřky a Verner mohl svou svěřenkyni “zaparkovat” na pozici. Na konci protilehlé roviny už udávala tempo zimní královna Dark Absolu v sedle s Jaromírem Šafářem.
 
Na začátku cílové roviny se zdálo, že bělka ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov má klíčový trial na Jarní cenu klisen dobře rozběhnutý, ale během pár vteřin zeslábla a vycouvala na poměrně vzdálené sedmé místo. Trenérovi Allanu Petrlíkovi, který musel hodinu před dostihem řešit kuriozní "zmizení" dosavadního stájového jezdce Bejsima Ferhanova, tak přibyly další vrásky.
 
Ve vnější stopě cválající Astoria přišla s táhlým závěrem, který vypadal už dlouho před cílem jako rozhodující moment dostihu. "V cílové rovině jsem ji musel upozornit bičíkem, protože začala koukat kolem sebe. Dala to bez problému, ale myslím, že v top formě ještě není. Míle nebude problém a věřím, že v květnu na tom bude ještě lépe," shrnul Verner, který má letos pro trenéra Pavla Tůmu jezdit pravidelně.
 
Na nástup Astorie dokázala výrazněji zareagovat jen vítězka z první chuchelské neděle Gold Memory. Irský import šampionské centrály z východočeských Němčic si doběhl pro druhou příčku před v Česku debutující Haveyoueverseen, která jako dvouletá běhala v Polsku a připsala si jeden úspěch ve Wroclawi.
 
Na tabuli skončily ještě aktivní Strassburg a česká odchovankyně Pray For Paris.
 
Liška a zelenáč překvapili
 
Deštivé a studené nedělní odpoledne v Mostě nabídlo ještě jeden zajímavý výkon tříletého koně. Hnědák Ramssio ze stáje Hrubý při druhém startu kariéry předvedl drtivý finiš a pod žákem Davidem Liškou těsně před cílovým mezníkem zachytil favorita Kristiana.
 
Stále velmi "zeleným" dojmem působící svěřenec Václava Luky strávil velkou část z 2200 metrů dlouhé trati "trojkové" Ceny primátora Mostu na poslední pozici. "Po startu byl pomalý a bál se nášlapků. Postupně zjistil, o co jde. Jemu je jedno, jestli je dostih rychlý nebo pomalý, umí se přizpůsobit. Ale že by dokázal seběhnout takovou čtyřstovku z místa, to jsem nečekal," konstatoval Liška.
 
Zatím životní úspěch zaznamenal i čtyřletý Orpheus, který po boji o půl délky porazil mosteckého specialistu Montjeu Third v Memoriálu Jaroslava Podolana. Syn Stormy Jaila a klasické vítězky Orphan z vlastního chovu Ekofarmy Rybár byl loni sedmý ve Velké jarní ceně. "Absolvoval pár těžkých dostihů a v létě dostal klid. Pomalu začíná zrát," řekl Karel Záhora, manžel trenérky Evy Záhorové, která v neděli přivezla do Mostu dva koně a oba se vraceli domů jako vítězové.
 
 
Další zprávy dostihového víkendu
 
 
Nagano Gold vyhrál další listed! Pětiletý hřebec stáje Syndikát V3J si v neděli připsal Prix Lord Seymour na 2400 metrů v pařížském Longchamp. V sedle svěřence trenéra Luky byl Mickael Barzalona. Další detaily najdete ve zvláštním článku.
 
Váňa ml. mezi Itálií a Francií. Stáj Scuderia Aichner SRL a trenér Josef Váňa mladší mají za sebou další úspěšný víkend. V sobotu vyhráli dva dostihy v Miláně s Acceleratorem a Brunch Royalem, v neděli brali ve Štrasburku druhé místo v proutěných překážkách o 22 000 eur díky Colpo di Stato. V sobotním Miláně vyhrál i Sargas z tréninku Josefa Váni staršího, který angažoval Jana Kratochvíla.
 
Fort Templier ohromil při debutu. Možná nejpůsobivější debut českého koně ve Francii předvedl v sobotu Fort Templier. V Bošovicích trénovaný zástupce stáje Viktora Tymošenka finišoval v Chantilly o krátký krk druhý v slušně obsazeném Prix de la Nouvelle Piste (1900 m, 25 000 eur). Fort Templier stále vlastní přihlášku do Prix du Jockey Club.
 
Winx se rozloučila vítězstvím. Hvězdná australská klisna završila svou kariéru v Queen Elizabeth Stakes. Shrnutí unikátního příběhu sedmileté hnědky najdete na tomto odkazu.
 
Marián Štangel nadále ve formě. Jeho svěřenkyně Mooreen si pod Michalem Abíkem připsala Velkou aprílovou cenu v Bratislavě, když o hlavu porazila Eminense. Ideal Approach doběhl třetí. V rámcovém programu slavil double žokej Martin Laube.
 
Minařík vyhrál v oblíbeném dresu. Další vítězství po návratu z Japonska slavil v Düsseldorfu Filip Minařík a opět to bylo v jeho oblíbených barvách hřebčína Schlenderhan na čtyřletém Mirovi. Bauyržanovi Murzabajevovi unikl o pouhý krk úspěch v grupě 3 - přesně tolik ztrácel ze sedla outsiderky Madity na britského hosta Stormy Antarctic s Géraldem Mossém ve Frühjahrs-Meile.
 
Další úspěch Václava Janáčka. Španělský šampion přidal jednu "čárku" na nedělním mítinku na závodišti La Zarzuela, v Premio Robertiya (2200 m, 17 000 eur) uspěl v supertěsném finiši v sedle Briscoly.
 
Pedroza na měsíc divákem. Týden po návratu z katarského angažmá obdržel čtyřnásobný německý šampion a jedna z hvězd loňského Evropského poháru žokejů Eduardo Pedroza dlouhý distanc. Kvůli nadměrnému použití bičíku si nezajezdí do 24. května, tedy plných 27 dní.
 
Guyona zachránila motorka. Husarský kousek se v neděli podařil žokeji Maximu Guyonovi. V 17:35 dovedl hřebce Slaloma k vítězství v grupě 3 a své účinkování v Longchamp završil v 18:10. Poté přesedl mototaxi a jako spolujezdec absolvoval 80 kilometrů do Fontainebleau, kde v 19:25 vyhrál prodejní dostih pro majitele Torstena Rabera, píše server Galopponline. Účet za taxi na dvou kolech? 300 eur.
 
 
Foto: Martin Cáp




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE