reklama 11B

I Barza se divil. Nagano Gold si podmanil Paříž a sen o Ascotu je blíž

ikonka

V posledních sezonách je zvyklý vyhrávat velké dostihy hlavně na koních stáje Godolphin. V neděli se žokej Mickael Barzalona vyhoupl na Nagano Golda a dovedl svěřence Václava Luky k zatím nejvýraznějšímu českému úspěchu letošní sezony.
15.04.2019 13:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
Tu situaci stáj Syndikát V3J už několikrát zažila. Zájemci o koupi Nagano Golda loni nabízeli vyšší stovky tisíc eur ve snaze získat ho jako potenciálního koně pro Melbourne Cup. Teď majitele Václava Luku staršího, Jana Vedrala a Jana Sobotku podle všeho čeká další kolo.
 
Po impozantním nedělním vítězství jejich hřebce v pařížském listed Prix Lord Seymour se dají očekávat nové nabídky.
 
"Už v Longchamp se ohlásil agent, který znovu sondoval, zda kůň není na prodej. Majitelé zatím odolávají. Všechny nabídky odmítli s tím, že si chtějí splnit své dostihové sny a podobného koně už nikdy nemusejí potkat," řekl serveru Jezdci.cz Václav Luka mladší.
 
Nagano Gold, který byl kupován před pěti lety jako odstávče za 3500 guinejí, dostal za nedělní výkon Racing Post Rating 109, čímž dorovnal nejen svou vlastní známku z loňského listed ve Vichy, ale i kariérní maximum svého o šest let staršího polobratra Jamra. Ten svého času vyhrál lokální grupu 3 v Kataru, byl čtvrtý v dubajském listed a pátý v Al Maktoum Challenge R3 (Gr.1).
 

Čtěte více: Stačilo najít skulinu k útoku. Nagano Gold vyhrál listed v Longchamp!

 
Po loňském přelomovém úspěchu Subway Dancera v Anglii se na nejvyšší evropské scéně ohlašuje další český zástupce. Nagano Gold je po Settler’s Sonovi a Wirelessovi třetím koněm v českém tréninku, který vyhrál listed na velkých pařížských drahách, a jako prvnímu se mu podařilo tento úspěch zopakovat.
 
Z třídového hnědáka se silovou cvalovou akcí však dělá potenciálně největší českou hvězdu ještě něco jiného - styl, jímž se umí v těžké mezinárodní konkurenci prosadit. Svůj potenciál na blacktype scéně naznačil už loni ve Vichy, kde vyhrál listed takřka zadrženě o 4 1/2 délky poté, co rozbalil naprosto nekompromisní koncovku.
 
Tento "x-faktor" ukázal i v nedělním Longchamp proti ještě lepším soupeřům. Znovu se ukázalo, že pokud je Nagano Gold v optimální pohodě a dostane v dostihu potřebný klid, je schopný podat impozantní výkon.
 
"Koní, kteří umí vyhrát proti špičkové konkurenci podobným způsobem, tedy klasicky útokem zezadu, a s takovou lehkostí, není mnoho. A on to zopakoval, takže to není náhoda," potvrzuje Václav Luka mladší.
 
Sen o Ascotu získává reálné obrysy
 
Pro trenéra z jihočeských Bošovic byla neděle dnem velké satisfakce. Nešlo jen o to, že se letos poprvé dostal do Longchamp osobně a že rozdával rozhovory štábům francouzské Equidie i britské televize Sky.
 
"Uspět v blacktype na hlavní pařížské dráze v den, kdy se běží tři grupy a vyhrávají Godolphin a André Fabre, mluví za všechno. O takových dnech sní i mnozí francouzští trenéři. Dostat se mezi tamní elitu a ještě vyhrát, je nepředstavitelný pocit," dodal.
 
Byl to přitom právě 40letý Luka, který dosud všeobecné nadšení kolem Nagano Golda spíše brzdil. Už loni zdůrazňoval, že třídový hřebec musí být menežován obezřetně a jít nahoru postupně. Po loňském představení ve Vichy dostával dotazy, zda bude svou hvězdu směřovat do Ceny vítězného oblouku, a odmítal je jako předčasné.
 
"Abych se přiznal, na letošní debut v Longchamp jsem hodně čekal. Věřil jsem, že podá dobrý výkon, ale teprve dnešní dostih měl rozhodnout, kam se vydáme příště. Kdyby se umístil, šel by asi listed v Lyonu, ale po dnešku zkusíme grupu 3 v Longchamp," poznamenal Luka.
 

Čtěte také: Vyskočila jak lipicán, pak s přehledem vyhrála "Deyla"

 
2400 metrů dlouhý Prix Lord Seymour, kde před pěti lety finišoval na třetím místě hřebcův předchůdce Donn Halling, výmluvně potvrdil, že velké ambice kolem Nagano Golda jsou opodstatněné. Po návratu do Longchamp bude chystán na Hardwicke Stakes (Gr.2) v rámci mítinku Royal Ascot a dlouhodobým cílem majitelů je Cena vítězného obloku.
 
"Ohledně Ascotu říkám: proč ne. Po tomhle výkonu mi to dává smysl," souhlasí trenér.
 
Barzalona jen dvakrát ukázal bičík
 
V zájmu Nagana Golda musel opakovaně udělat i různá nepopulární rozhodnutí. V době, kdy si hřebec v Bošovicích teprve zvykal, ho dal dohromady s žákem Davidem Liškou. Kůň a jezdec si skvěle porozuměli a vedle klasického St. Legeru spolu vyhráli i dobře obsazený dostih v Deauville.
 
Loni Luka už cítil, že v další fázi kariéry hnědák potřebuje jinou ruku a ve Vichy na něm seděl Theo Bachelot. Nyní částečně na přání majitelů sáhl k další změně - v neděli se na Nagano Golda poprvé vyhoupl vítěz Epsom Derby Mickael Barzalona, který v posledních sezonách získal své největší úspěchy v dresu Godolphinu.
 
"Je to regulérní blacktype žokej, kterého zajímají hlavně tyto vrcholné dostihy. Disponuje obrovskými zkušenostmi, které se nedají naučit, musí se prostě získat. Potkal jsem ve vážnici Thea, byl samozřejmě smutný, ale nedá se nic dělat. Teď už se musíme rozhodovat čistě podle koně a dalších plánů," poznamenal Luka.
 
Populární "Barza" jeho slova potvrdil přímo v dlouhé cílové rovině Longchamp. Trpělivě čekal, až se mu otevře skulina k útoku, a ani s ubývajícími metry nepropadal panice. Ve chvíli, kdy měl před sebou volnou cestu, nasměřoval hřebce do prostředku dráhy, dvakrát mu ukázal bičík a pod rukama odskočil od soupeřů.
 

Čtěte také: Spojovala lidi, přesáhla dostihový sport. Winx odešla ve stylu legendy

 
"Barzalona v paddocku říkal, že si nastudoval všechny Naganovy starty. Přesvědčil se o tom, jak to umí chytit, a byl odhodlaný ho co nejdřív po startu zaparkovat za koně," popisuje Luka.
 
Samotnému trenérovi krátce zatrnulo v první polovině dostihu, kdy jezci na špici vzali zpátky. "To jsem měl trochu strach, že v takovém tempu může být poslední pozice naopak riziková. Longchamp je na druhou stranu kouzelné v tom, že cílová rovina je tam zatraceně dlouhá. To závodiště má geniální parametry. V závěru se to otevře a dá se i ze zadní pozice relativně dobře nastoupit. Což se podařilo tak skvěle, že i Barza se divil," vysvětluje.
 
Za majitele přebíral v Paříži cenu Jan Vedral a výkon české hvězdy vzbudil ve francouzských kuloárech zaslouženou odezvu.
 
Ať už další starty Nagana Golda dopadnou jakkoli, jedna věc je více než pravděpodobná - jedinou příležitostí, kdy pětiletého hnědáka letos mohlo vidět na vlastní oči domácí publikum, byl březnový den otevřených dveří v Bošovicích.
 
 
Foto: France Galop




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE