reklama 11B

Dostihy pro Notre-Dame. Na obnovu přispějí Soumillon i France Galop

ikonka

Ničivý požár katedrály Notre-Dame hluboce zasáhl i desetinásobného šampiona francouzských žokejů. Christophe Soumillon bude tento týden jezdit "zadarmo", všechny své výhry pošle do vyhlášené národní sbírky na obnovu katedrály.
16.04.2019 18:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Den po požáru katedrály Notre-Dame vystřídalo počáteční šok ve Francii všeobecné odhodlání. Čelné osobnosti byznysu slíbily darovat stovky milionu eur na obnovu nejnavštěvovanější pamětihodnosti v zemi, rozbíhá se hned několik sbírek a kampaní.
 
Lhostejný nezůstává ani francouzský dostihový sport. Prezident organizace France Galop Edouard de Rothschild v úterý oznámil, že největší překážkový handicap sezony Prix du President de la Republique se v neděli poběží v Auteuil pod názvem Prix de Notre Dame de Paris.
 
Jak uvedl list Racing Post, celý sázkový obrat z tohoto dostihového dne bude věnován do národního fondu na obnovu katedrály, který ohlásil prezident Emmanuel Macron.
 

Čtěte také: I Barza se divil. Nagano Gold si podmanil Paříž a sen o Ascotu je blíž

 
Ke slovu se přihlásily i osobnosti francouzského turfu. Desetinásobný šampion žokejů Christophe Soumillon do stejného fondu pošle veškeré své příjmy z velikonočního týdne.
 
"V srdci jsem Francouzem, cítím se velmi zasažen a věnuji všechny své výhry z tohoto týdne jako příspěvek na rekonstrukci. Ať žijí pařížští hasiči!" napsal belgický žokej na Twitteru.
 
 
Krátce: Pardon My French třetí
 
Pět koní v českém tréninku se v úterý představilo na francouzských závodištích. Nejlepší výsledek zaznamenal tříletý Pardon My French, který v Chantilly finišoval třetí v prodejním Prix de la Goursaule (1200 m, 23 000 eur).
 
Hnědák stáje Leram, který vstoupil do sezony pátou příčkou v listed a před třemi týdny byl druhý v prodejním dostihu, tentokrát hůře odskočil. Chvíli se s Theem Bachelotem přetahoval a usadil se až kolem poloviny dostihu. Posléze vybojoval táhlým závěrem bronz asi 2 délky za vítězem, kterého tentokrát neohrozil.
 
Dotované umístění veze z Chantilly i Khochenko ze stáje Václav Slovák, jenž si v sedle s Radkem Koplíkem připsal páté místo v Prix du Bu (1900 m, 28 000 eur). Druhý český zástupce v tomto dostihu Betting Tip skončil devátý.
 

Čtěte také: Stálice turfu i sestavy, které odvál čas. Nostalgická fotogalerie 2

 
Trenér Zdeno Koplík v úterý ukázal i novou akvizici stáje MS Racing, čtyřletého Wagrama. Akvizice z březnové prodejky za 27 110 eur se pod Radkem Koplíkem v Prix de Valmondois (1600 m, 28 000 eur) prezentovala prostornou cvalovou akcí a v cílové rovině měla slibný moment. Na distanci však Wagram zeslábl a klesl na sedmé místo.
 
Ve Fontainebleau absolvovala pětiletá hnědka La Provence druhý start jako svěřenkyně Pavlíny Baštové. Žokej Jan Faltejsek dovedl zástupkyni rodinné stáje Faltejsková v roztaženém doběhu proutěných překážek na 3550 metrů na šestém místě.
 
 
Ilustrační foto: France Galop




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE