Českem na koňském hřbetu se putovalo hezky. Tvůrci zvažují pokračování

ikonka

Cestopisný seriál České televize Českem na koňském hřbetu vzbudil nejen mezi jezdeckou veřejností velký ohlas. Ještě před premiérou posledního dílu fanoušci prosí tvůrce o nové díly a jak prozradila režisérka cyklu Jana Škopková, vyloučeno to není.
09.12.2021 19:25  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
„Ráda bych pokračování, ojedinělý projekt, opravdu skvělý nápad a skvostná realizace.“ – „Byl to nádherný cestopisný seriál, krásně natočené, Martin a Ondřej správní kluci.“ – „Krásný seriál! Těším se na další sérii! Bude, že jo? Bude?“ – „Taky doufám v další sérii. Míst zbývá pořád spousta – a koňských disciplín a plemen přehršle. Díky za seriál, myslím si, že je jeden z mála, na které jsou i koňáci natěšení a netrhá jim oči a uši.“ – „Tenhle seriál byl moje srdcovka a moc se Vám všem povedl. Určitě jestli to půjde, tak se na něj znovu kouknu. Moc děkuji.“ – „Toto byl jediný seriál, který jsem si pečlivě hlídala, aby mi žádný díl neutekl. Moc mě mrzí, že končí.“ – „Bude mi smutno bez vašeho seriálu, doufám, jako všichni ostatní, že se dočkáme pokračování, vážně to stojí za to.“ Tak to je jen zlomek ohlasů fanoušků seriálu Českem na koňském hřbetu, který uvedla na podzim České televize ve spolupráci s lifeREPORT production v čele s producentem Reném Šírem a režisérkou Janou Škopkovou.
 
„Já si myslím, že to je takový povedený seriál, který z mého pohledu má i takovou nadčasovou hodnotu. Myslím si, že nám bohužel pomohl i nepopulární covid, ale pro nás filmaře to celé bylo výjimečné. Všechna místa, hrady a zámky, to všechno bylo pro veřejnost zavřené, takže my jsme si užívali to, že jsme nemuseli zajišťovat žádné lokace a v podstatě jsme mohli být všude sami. To bylo třeba i na zámcích, kde jsou každý den tisíce lidí a my najednou jsme tam byli úplně sami. I z tohoto pohledu bude mít tento dokumentární cyklus svou hodnotu i do budoucna,“ uvedla v úvodu čtvrtečního rozhovoru pro EquiRadio.cz Jana Škopková. Právě na tento den byla naplánována premiéra posledního ze čtrnácti dílů.
 
Úspěšný cestopisný seriál začal vznikat shodou okolností, které nastaly v roce 2020. „Vzniklo to celé tak, že já jsem měla před sebou několik projektů, které byly různě po světe, jako jižní a severní pól, severské ostrovy a najednou to kvůli covidu začalo celé padat. S René Šírem spolupracuji na další sérii dokumentu Po jedné stopě s Martinem Písaříkem a René za mnou přišel a ptal, co teda budu dělat. Tak jsem mu řekla, že budu prostě dělat nějaké jiné věci a budeme čekat, co bude s covidem. René přišel s nápadem udělat cestopis po Česku, když se nikam moc nedá jezdit,“ vypráví režisérka.
 

Čtěte také: Když se z focení koní stane vášeň. Dalibor Gregor jim věnoval 30 let

 

„Česká televize se tomuto věnuje velmi často a říkala jsem si, že už musí být natočené snad úplně všechno. Ale René za tři dny přišel a říká: Co kdybychom projeli Česko na koňském hřbetu? Ptala jsem se hned, na jakých koních pojedeme. Renda říkal, že je to úplně jednoduché, projedeme každý kraj a koně jsou všude. Další moje otázka byla, kdo vlastně na těch koních pojede. René konstatoval, že někoho určitě seženeme, že by bylo hezké mít nějakého herce a k němu krásnou herečku. Asi za tři neděle se vrátil a říkal, že mluvil s Martinem Krausem a ten by prý i docela jel. Rozhodli jsme se, že ho pojedeme navštívit a uděláme si výlet na jejich hezkou koňskou farmu. Vyrazili jsme tam a povídali jsme si s Martinem, že to asi realizovat nebudeme, protože nemáme odpovídající koně a druhou herečku. Poté jsem uviděla mladého blonďatého a hezkého šviháka,“ pokračuje ve vyprávění Jana Škopková. Tím švihákem byl Martinův bratr Ondřej, který jezdí výborně na koni a zároveň je také herec. V tu chvíli bylo o průvodcích v sedle rozhodnuto. 
 
„Ani už nevím, koho napadlo, že bychom mohli objíždět Česko na starokladrubských koních. Následně začalo dlouhé vyjednávání s hřebčínem v Kladrubech, což bylo velmi těžké. Nejdříve nám nechtěli koně zapůjčit. Chtěli také vědět, jak kluci jezdí. Museli jsme přijet a oba herci museli prokázat své schopnosti, že to s koňmi opravdu zvládnou. Nakonec jsme se tedy dohodli a vyrazili na cesty,“ uzavírá vyprávění o přípravné části celého projektu.
 
„První díl mě tak uchvátil, že jsem si říkala, že je škoda udělat z každého kraje pouze jeden díl. Obrátila jsem se na vedení televize s tím, že si myslím, že každý kraj utáhne dva díly a z toho pak vznikl čtrnáctidílný seriál,“ doplňuje Jana Škopková.
 
Už během natáčení začala vznikat velmi široká skupina fanoušků, která se průběžně rozšiřovala. Po odvysílání prvních upoutávek bylo jasné, že jde o velmi atraktivní televizní projekt a premiéra úvodního dílu to jen potvrdila. Přestože se cestopis Českem na koňském hřbetu vysílá ve čtvrtek večer, proti atraktivnímu programu komerčních stanic, každý díl přilákal stovky tisíc diváků. Mnozí z nich si nenechali ujít žádnou epizodu a s blížící se poslední částí stále častěji volají po druhé řadě. 
 

Psali jsme: Putování Českem na starokladrubských koních mezi podzimními lákadly ČT 

 
„My bychom rádi udělali nějaké pokračování, ale to je věc, kterou musí vyhodnotit Česká televize. Toto hodnocení není založené pouze na sledovanosti, ale je to také o tom, jak ten projekt byl vnímán a jestli je možné vytvořit nějakou další řadu. My bychom rádi třeba vytvořili Maďarsko, Slovensko a třeba i Ukrajinu. To jsou země, kde je obrovská historie koní. Realizování však závidí na zmíněném vyhodnocení tohoto hotového projektu. Pokud by to možné bylo, tak my bychom pokračovali samozřejmě velice rádi. Napadlo nás plno dalších témat, jako třeba hřebčíny a koně Evropy, takže možností do budoucna je mnoho,“ nastiňuje režisérka seriálu, která současně připravuje i další zajímavé projekty.
 
„V loňském roce se nám podařilo v České televizi prosadit dokument, který jsme nazvali Ve službách králů. Bude to dokument o starokladrubských koních a jejich službě na královských dvorech. Teď jsme oslovili dánské a švédské království, kde se využívá toto plemeno koní ke královským ceremoniím a postupně dáváme dohromady hodinový dokument, který bude mít tři linky. První bude mapovat příběh starokladrubského koně, druhý bude transport těch koní království a třetí bude o samotném vyžití těchto koní,“ dodává Jana Škopková v podcastu EquiRadia. Fanoušci koní a jezdectví se tak mají na obrazovkách České televize určitě na co těšit. A pokud chtějí další řadu cestopisu na koňském hřbetu, pak prý takové rozhodnutí mohou ovlivnit i tím, že napíšou prostřednictvím kontaktního formuláře do Diváckého centra.
 
Foto: Dalibor Gregor

Přáli byste si pokračování seriálu Českem na koňském hřbetu?

celkem hlasů: 412

Hlasování skončilo.

Ano 395 / 95.87%
Ne 5 / 1.21%
Je mi to jedno 12 / 2.91%