reklama 11D

Výrazné úpravy STP v drezuře a spřežení. ČJF vybrané změny zdůvodnila

ikonka

Výkonný výbor České jezdecké federace se na svém 11. zasedání konaném na konci listopadu zabýval Sportovně-technickými podmínkami pro mistrovství ČR 2023. K jejich úpravám v drezuře a spřežení následně vydal podrobnější vysvětlení.
02.12.2022 15:16  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
U jednotlivých disciplín došlo ve Sportovně-technických podmínkách pro mistrovství ČR v roce 2023 k několika úpravám. 
 
U drezury byla ve velké rundě mistrovská soutěž zkrácena na dvoukolovou. „Ani na mezinárodních závodech se nechodí tři kola na úrovni TT, proto tato změna, která nám dává i prostor hýbat s časovým rozložením mistrovství ČR, co se týká počtu dnů. Na dvoukolovou soutěž byla zkrácena taktéž soutěž dětí, kde byla vypuštěna volná sestava, kdy rodiče, trenéři i jezdci se shodli, že pro děti je volná sestava zbytečně těžká, jde nám o to, aby se soustředili na svůj výkon a pro tuto věkovou kategorii dětí, kteří jezdí často prvním a druhým rokem je opravdu náročné předvádět cviky a zároveň se soustředit na hudbu. Nehledě na to, že děti nemají možnost volné sestavy v průběhu sezony jezdit, takže často se na mistrovství ČR jedná o premiéru. Volná sestava pro děti taktéž ani nefiguruje na programu mistrovství Evropy dětí, proto tento škrt,“ zdůvodnili zástupci Výkonného výboru ČJF.
 
„Na dvoukolovou soutěž bylo upraveno i mistrovství ČR v paradrezuře. Paradrezurní jezdci toto kvitují pozitivně a sami toto navrhli. Soutěž družstev byla upravena tak, aby všichni čtyři jezdci startovali na úrovni S ve stejné úloze. Po dlouhé diskusi je toto uzpůsobení logickým důsledkem. Je opravdu těžké porovnávat výsledky na úrovni ST s výsledky na úrovni S, a zároveň není jednoduché sehnat jezdce do družstva, který by startoval na úrovni ST. To už je téměř úroveň malé rundy a jezdci dají přednost startu v soutěži jednotlivců. Družstva se v posledních letech těší velké oblibě a jednotná úroveň by zajistila možnost účasti více jezdců z oblasti na úrovni S. Vybraná byla úloha FEI JJ, která mezi některými jezdci budí respekt, ale je to způsobeno tím, že se nevypisuje tak často a je velmi zajímavá. Slibujeme si od tohoto kroku častější vypisování této úlohy na běžných závodech, aby ji jezdci mohli častěji absolvovat a mohli v ní startovat i starší junioři, kteří ji také moc často nepotkají. Kvalifikační limity jsme ponechali na stejné úrovni, pouze v soutěži dětí je plánovaná změna způsobu rozhodování, na kvalitativní známky, které zvyšují výsledné technické skóre, proto byl kvalifikační limit navýšen na 65 %,“ dodávají představitelé ČJF na oficiálním webu této instituce.
 
V případě spřežení se vozatajové mohou kvalifikovat na mistrovství České republiky v období od následujícího dne po národním šampionátu 2022 do uzávěrky přihlášek mistrovského závodu v sezoně 2023. „Na mistrovství ČR 2023 nebude povoleno přepřahat kočáry mezi jednotlivými účastníky. Jezdci mohou startovat pouze s jedním spřežením v téže kategorii a nesmí startovat jako přísedící v jakékoliv kategorii mistrovství ČR. Přísedící bude moci startovat v maratonu pouze s jedním soutěžícím v téže kategorii,“ zdůraznila ČJF ke sportovně-technickým podmínkám této disciplíny. „Drezurní úlohy jednotlivých kategorií pro mistrovství ČR mohou být změněny na základě konečného rozhodnutí FEI, jež určí, které nové drezurní úlohy vstoupí v platnost pro rok 2023,“ dodali.
 
Na webu ČJF jsou ke stažení u zápisu z listopadového zasedání VV ČJF nejen STP pro disciplíny drezura a spřežení, ale také reining, voltiž, vytrvalost a pony. Scházejí tedy ještě skoky a všestrannost.
 
Ilustrační foto: Stanislav Pitela



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE