reklama 11D

Union Forces porazil Pamina, bratři Vávrové slavili v Chuchli hattrick

ikonka

Souboj starších hvězd ve Velké pražské dubnové ceně a první díl série Prix du Trotteur Francais byly v sobotu 16. dubna vrcholy zahajovacího mítinku klusácké sezony v Chuchle Areně Praha, který provázely slunečné počasí a solidní startovní pole.
16.04.2022 23:05  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Desetinovým favoritem Velké pražské dubnové ceny na 2180 metrů byl loňský vítěz Zlatého okruhu Pamino ze stáje Viktoria, pro něhož to byl debut v tréninku Zdeňka Vávry. Většina ze sedmi aktérů vstupovala do sezony, výjimkou byl pouze v Rakousku rozběhaný Inaccessible Grou.

Nejlépe odskočil z první mety startující Västerbo Flashback, ale Vávra v sulce Pamina si dění na špici hlídal a do druhého okruhu už vbíhal na první pozici. Favoritův nástup však zachytili jeho hlavní soupeři – na protilehlé rovině zaútočil silnou koncovkou disponující Union Forces a blízko byl také Trespasser.

V posledním oblouku se zdálo, že vedoucí Pamino dokáže náporu soupeřů odolat, ale Laurens Rinkes v cílové rovině znovu rozhýbal šestiletého Union Forces a lehce se odpoutal o 3 3/4 délky. Pamino uhájil druhou příčku před Trespasserem, čtvrtý doběhl Inaccessible Grou. Vítěz reprezentuje stáj Team Kotásek – FFF Stables a vyběhl kilometrový čas 1:17,693.

"Věděl jsem, že je Union Forces ještě lepší, než loni, proto jsem se na dnešní dostih těšil. Průběh byl trochu chaotický, ale kůň měl velký závěr," řekl po doběhu Laurens Rinkes o svěřenci Jaromíra Kotáska.

První díl seriálu pro francouzské klusáky Prix Univers Love na 2180 metrů nabídl zajímavé mezinárodní srovnání. Proti pětici domácích koní nastoupila německá dvojice trenéra Roberta Pletschachera. Pětiletý valach Harlington Gibor startoval letos již pošesté a v lednu zaběhl v berlínském Mariendorfu nový osobní rekord, což ho v součtu pasovalo na jasného favorita. Vítězství však nakonec zůstalo v Česku.

Po startu udala selektivní tempo Ibi Lou s Mykolou Volfem, které dokázali akceptovat jen Harlington Gibor a čtyřletý Ideal Majyc. Pletschacher v posledním kilometru zaútočil, ale nedokázal se dostat před výborně běžícího Ideal Majyca. Jezdec Pavel Vávra držel vnitřní stopu a černý hnědák stáje Viktoria měl dostatek sil, aby ve finiši útok Harlington Gibora odrazil. Svěřenec trenéra Zdeňka Vávry zvítězil jistě o 2 délky, s odstupem třetí doběhla Ibi Lou.

Spolehlivý Ideal Majyc, který loni z osmi startů jednou vyhrál a sedmkrát se umístil, dosáhl kilometrový čas 1:21,072.

"S dostihem jsem moc spokojen, protože jsem úplně nečekal, že by mohl vyhrát. Přece jen německý kůň vypadal hodně dobře. V průběhu dostihu jsem měl dva menší karamboly, kdy mě naremplovali s vozíkem, ale prostáli jsme to a ve finiši dokázal ještě přidat. Rozhodlo se v polovině posledního oblouku. Němec se začal mačkat dovnitř a to jsem už věřil, že se nedostane znovu na nohy," popsal Pavel Vávra internetové televizi EquiTV.

Pavel Vávra v roli jezdce a jeho bratr Zdeněk jako trenér slavili v rámci zahajovacího mítinku hattrick. Kromě Ideal Majyca dovedli k vítězství klisnu Moriah Boko a radovali se také v Handicapu www.jezdci.cz na 1670 metrů s osmiletým valachem Embargo D‘ Ukraine.

V cílové rovině bojovali o vítězství hned tři koně, když ve vnitřní stopě držel tempo Cyrano du Jal a zvenčí zaútočil Sakko Teč, ale nejvíce sil měl nakonec právě reprezentant stáje Vávra Chropyně Embargo D‘ Ukraine. Triumfoval o jednu délku před Cyranem du Jal a Sakko Tečem, favoritka Metaxa skončila čtvrtá.

Foto: Josef Malinovský




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE