reklama 11B

Kane Fortuna získal vavřínový věnec, ale Škobis se bál až do konce

ikonka

Fenomén letošní klusácké sezony Kane Fortuna si doběhl pro nejcennější ze svých třinácti vítězství. V Derby hlavního města Prahy ho však nečekaně potrápil druhý Perceval. V rámcovém programu ukázal svou třídu Pamino, tříletým vládne Luthier Boko.
04.09.2021 22:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Měla to být snadná procházka velkého favorita, ale sobotní Derby hlavního města Prahy nakonec přece jen nabídlo trochu napětí. Valach Kane Fortuna si sice doběhl pro vítězství stylem start - cíl, ale jeho jezdec, trenér a majitel v jedné osobě Zdeněk Škobis se musel až do posledních metrů mít na pozoru před finišem druhého Percevala.

"Byl to takový divný dostih. Chtěl jsem Kane Fortunu držet, aby mi v závěru nezvadl a stejně jsem v polovině posledního oblouku cítil, že trošku vadne. Pobídl jsem ho bičíkem, což jsem dosud nikdy neudělal. Oddechl jsem si až u reklamních tabulí těsně před cílem. To už jsem věděl, že nemůžu prohrát," prozradil Škobis po doběhu.

Vrchol klusácké sezony musel být kvůli poruše startovacího automobilu zahájen letmým startem. Kane Fortuna šel na špici a všechno probíhalo podle Škobisova plánu. Při prvním probíhání cílem se však vedle něj vyvezl vlastní odchovanec stáje Sochor s.r.o. Perceval a nakonec se pro favorita ukázal jako jediný vážný soupeř.

V rozhodujícím okruhu mu sice Kane Fortuna dokázal na protilehlé rovině uniknout, ale Elena Salkovič-Volf v sulce Percevala se nevzdala a v závěru stáhla vítězův náskok až na jednu délku. O dalších 15 délek zpět následoval třetí Jim.

Kane Fortuna zaběhl kilometrový čas 1:16,778 a získal třinácté vítězství ze čtrnácti startů. Pro Škobise je to již třetí vítězství v domácím derby. "Nejhezčí bylo asi to loňské, kdy Pamino musel tlačit skoro 1200 metrů na tempo, abychom vyhráli," porovnával Škobis.

Majitel stáje Viktoria už loni označil Kane Fortunovo derby za poslední mezník své aktivní kariéry v klusáckých dostizích. “Budu závodit do půlky listopadu a pak definitivně končím,” potvrdil.

Pamino ve formě, Luthier Boko je nejlepším tříletkem

Do té doby však Škobis zřejmě vybojuje ještě řadu úspěchů. Potvrdil to i na sobotním rámcovém programu, když si připsal obě rozjížďky Velké ceny Lucky Fortuny - Středoevropské ceny i Cenu Labirinta.

V tradičním prémiovém heatu na 1670 metrů se zaskvěl v nejlepší formě držitel loňské trojkoruny Pamino, kterého nikdo z třídových soupeřů nepřinutil k boji. První rozjížďku ovládl velmi lehce o 4 3/4 délky před Charming Oreau a Kyzou Deaux Skree. Ve druhé rozjížďce dominoval zadrženě o 7 délek před Kyzou Deux Skree a Gaudi Bokem v kilometrovém čase 1:14,267.

"Abych řekl pravdu, ani na okamžik jsem dnes o Paminovi nepochyboval. Říkal jsem si, že ve druhé rozjížďce půjde líp než v pvní, a tak to také bylo," pochválil Škobis svou hvězdu, která v průběhu sezony přejde do péče bratrů Vávrových.

Ve Velké ceně Equiservis spol. s.r.o. - Velké ceně tříletých potvrdil svou třídu Luthier Boko. Hnědák reprezentující Stall Guli-FFF porazil v sulce s Laurensem G. Rinkesem  jistě o 2 1/4 délky Jerryho a Leroye W.

"Mám strašnou radost nejen z tohoto vítězství, ale i  celé spolupráce s Laurensem. Začíná jezdit velké dostihy a jezdí je dobře. Luthier Boko je náš první společný kůň a považuji ho za velký příslib do příštího roku. Věřím, že ještě dozraje a dál se bude posouvat," radoval se trenér Jaromír Kotásek.

V Ceně televize Praha TV pro francouzské klusáky využil výhody v podobě první mety Florizel s Elenou Salkovič-Volf, který ve finiši po boji o krátkou hlavu odolal velkému náporu svého favorizovaného tréninkového kolegy Dark Looka. Třetí doběhl Elixir de Charnie.

Foto: Martin Cáp




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE