reklama 11B

Pravidla ČJF: Přihlášky čtyři dny před závody a politika sociálních médií

ikonka

ČJF informovala o publikaci aktuálního znění Všeobecných a Veterinárních pravidel a pravidel jednotlivých disciplín platných od 1. dubna 2024. Zásadnější úpravou prošlo přihlašování na národní závody. Novinkou je politika používání sociálních médií.
08.03.2024 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský (ilustrační foto)  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
„Ze zásadnějších změn upozorňujeme ve Všeobecných pravidlech na aktualizace týkající se přihlášek na národní závody (N1 Národní závody) a nově zapracovanou Přílohu M, zabývající se politikou používání sociálních médií, se kterou by se měli seznámit všichni účastníci FEI/ČJF aktivit,“ uvedli zástupci České jezdecké federace v příspěvku na sociálních sítích s dodatkem, že v pravidlech jednotlivých disciplín k výrazným změnám nedošlo.
 

Přihlášky na národní závody

Co se týká přihlašování na národní závody, tak novinkou je, že v rozpisu musí být uvedeno datum uzávěrky definitivních přihlášek, případně může být uvedeno datum uzávěrky nominativních přihlášek. V případě přihlášek nominativních (jmenovitých) musí být datum uzávěrky nejméně dva týdny před zahájením závodů a přihláška musí obsahovat jmenný seznam Sportovců a koní, ze kterých budou vybráni koneční účastníci, které chce přihlašovatel vyslat. „Po odeslání nominativních přihlášek může přihlašovatel vyslat menší počet Sportovců a koní, nikdy ale však vyšší, než byl počet nominativních přihlášek. Organizační výbor může požadovat zápisné za každou přihlášenou dvojici, které musí být uhrazeno do uzávěrky definitivních přihlášek. Rozpis stanoví, zda zápisné bude odečteno od nákladů dvojice na závody. V každém případě, při neúčasti dvojice, zůstává zápisné Organizačnímu výboru,“ stojí nově v pravidlech ČJF.
 
Datum definitivní přihlášky musí být nově nejméně čtyři dny před zahájením závodů. „Tyto přihlášky představují závazný výběr Sportovců a koní, kteří vycestují na závody. Sportovci a koně jsou vybráni z nominativních přihlášek. Pořadatel může přijmout i další Sportovce a koně, pokud není naplněn maximální počet startujících na daný den závodů. V definitivní přihlášce musí přihlašovatel závazně zadat soutěže, kterých se dvojice zúčastní. Změny Sportovců, koní nebo soutěží mohou být po odeslání definitivních přihlášek provedeny pouze se souhlasem Organizačního výboru, za poplatek 100 Kč každá jednotlivá změna,“ stanovují Všeobecná pravidla ČJF platná od 1. dubna 2024.
 

Politika FEI a ČJF pro používání sociálních médií

Nová příloha M Všeobecných pravidel ČJF, která stanovuje politiku používání sociálních médií, je převzatá z pravidel FEI a zabírá více jak dvě strany textu. „Účelem FEI politiky používání sociálních médií je poskytnout pokyny všem osobám, které se účastní aktivit FEI, včetně (ale nejen) Sportovců, funkcionářů, akreditovaných osob, zástupců FEI, organizátorů, doprovodného personálu, Odpovědných osob (dále účastníci FEI) ohledně používání platforem sociálních médií. Účastníci FEI by si měli být vědomi svého jednání a dopadu, který může mít online prezentace na jejich profesní a osobní pověst, integritu a integritu FEI a jezdeckého sportu. FEI plně respektuje svobodu projevu; zároveň chce, aby se všichni účastníci FEI mohli zapojit do jezdeckého sportu v bezpečném a zdvořilém on-line prostředí,“ stojí v úvodu zmiňované přílohy. Další body citujeme níže…
 
Osobní odpovědnost
Účastníci FEI jsou osobně odpovědní za své online aktivity a měli by vystupovat tak, aby jejich způsob jednání podporoval hodnoty a standardy jejich činnosti nebo role. Měli by užívat dobrý úsudek a zvážit možné důsledky svých příspěvků a interakcí zveřejněných v sociálních médiích.
 
Profesionální počínání
Účastníci FEI by si měli zachovat profesionální image a vyvarovat se jednání, které by mohlo ohrozit jejich nestrannost, integritu nebo důvěryhodnost. Neměli by sdílet hanlivé, útočné nebo pobuřující komentáře týkající se ostatních účastníků, FEI nebo jiných jednotlivců sdílejících jezdecký sport: Zveřejňovat osobní předsudky nebo publikovat diskriminační narážky je přísně zakázáno. Důrazně není doporučeno zapojovat se do jakýchkoliv online sporů nebo veřejných argumentů nebo kriticky cílit na konkrétního jednotlivce. 
 
Respekt a sportovní chování
Účastníci FEI by se měli chovat k ostatním s respektem a dodržovat v sociálních médiích i mimo ně sportovního ducha. Měli by se zdržet osobních útoků, obtěžování nebo jakékoliv formy online šikany. Podporovány jsou konstruktivní a neútočné diskuse při zachování integrity sportu a jeho účastníků.
 
Důvěrnost a soukromí
Účastníci FEI musejí respektovat soukromí a důvěrnost ostatních účastníků FEI. Neměli by zveřejňovat citlivé nebo důvěrné informace, které by mohly ohrozit férovost a integritu sportu.
 
Preciznost a zodpovědnost
Účastníci FEI by se měli snažit na sociálních médiích sdílet přesné a spolehlivé informace. Před sdílením nebo komentováním zpráv nebo událostí souvisejících s jezdeckým sportem by si měli ověřit fakta. Sdílení nepravdivých informací nebo šíření pomluv a fám může mít škodlivý vliv na sport a jeho účastníky.
 
Transparentnost
Pokud se FEI zástupci FEI a/nebo funkcionáři rozhodnou diskutovat o záležitostech souvisejících s FEI na sociálních sítích, měli by zdůraznit, že vyjadřují své osobní názory a nereprezentují FEI oficiální vyjádření. Je důležité vyhnout se nesrovnalostem nebo klamání veřejnosti. Vyjasnění jejich osobních přínosů při vyjadřování názorů souvisejících s jezdeckým sportem je zásadní pro zachování transparentnosti.
 
Střet zájmů
Funkcionáři FEI jsou povinni zveřejnit jakýkoliv potenciální střet zájmů, který může vyplynout z jejich online aktivit. Měli by se zdržet protěžování nebo schvalování produktů, služeb nebo organizací, které by mohly ohrozit jejich nestrannost nebo vyvolávat otázky o jejich bezúhonnosti jako funkcionářů FEI.
 
Používání mediálního obsahu
Účastníci FEI by měli respektovat práva duševního vlastnictví a vyhýbat se neoprávněnému zveřejňování nebo sdílení materiálů chráněných autorskými právy, včetně fotografií, videí nebo dalšího mediálního obsahu. Při sdílení takového obsahu se doporučuje uvést původní zdroj/autora. 
 
Hlášení porušení výše uvedené politiky
Pokud se účastník FEI dozví o jakémkoliv porušení politiky uvedené v této příloze ze strany jiného účastníka FEI, měl by takové porušení nahlásit FEI. Je kolektivní odpovědností všech účastníků FEI udržovat nejvyšší standardy chování a dodržování respektujícího online prostředí.
 
Následky porušení politiky
Porušení výše uvedené politiky může mít za následek disciplinární opatření, včetně varování, pozastavení činnosti (včetně dočasného pozastavení činnosti) a pokut. Závažnost následků bude stanovena na základě povahy a dopadu porušení.
 
Bez ohledu na výše uvedené si FEI vyhrazuje právo požádat účastníka FEI o odstranění/stažení/smazání příspěvku na sociálních sítích, pokud podle názoru FEI (jednající přiměřeně) takový příspěvek porušuje stanovenou politiku sociálních médií. Pokud účastník FEI bez prodlení nevyhoví požadavku FEI, může FEI a/nebo FEI Právní komise podle potřeby vzít v úvahu disciplinární opatření/uvalení sankcí.
 
Hanlivé komentáře jsou poznámky nebo prohlášení, která někoho nebo něco zlehčují, ponižují nebo znevažují, často neuctivým až urážlivým způsobem. Tyto komentáře mají za cíl urazit nebo ponížit osobu, skupinu, názor či přístup k věci a mohou být založeny na stereotypech nebo předsudcích. Hanlivé komentáře mohou být zraňující, urážlivé a obvykle jsou zaměřeny na snížení hodnoty nebo důstojnosti subjektu. Co vše lze mohou zahrnovat hanlivé komentáře je podrobně popsáno na stranách 102 a 103 zmiňovaných Všeobecných pravidel ČJF.
 
Zdroj: ČJF



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE