reklama 11C

Kůň roku 2022: Nominování jsou Gasparini, L' Estran a Ponntos

ikonka

V rámci Galavečera českého turfu, který se uskuteční v sobotu 25. února od 18 hodin v pražském Hotelu Olšanka, budou vyhlášeny výsledky loňských šampionátů a také výsledky anket o nejlepší koně sezony. Jockey Club ČR tento týden zveřejnil nominace.
17.02.2023 13:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Volba nejlepších koní sezóny 2022 probíhala do 5. ledna a do nominací v každé kategorii se dostala trojice koní s nejvyšším počtem hlasů. V kategorii Nejlepší vytrvalec došlo k situaci, že se o třetí místo podělila dvojice koní, a tak je její nominace čtyřčlenná.

V nejprestižnější kategorii Kůň roku už čtvrtý rok o vítězi rozhodovaly kromě hlasů v anketě také výsledky na dráze, za něž koně získávali body. Podle tohoto hodnocení v roce 2022 nikdo výrazně nevyčníval. Hned 61 koní si vyběhalo od dvou do šesti bodů, a protože na základě výsledků ankety se rozdělovalo bodů dvanáct, na prvních třech místech se nachází právě trojice koní s nejvyšším počtem hlasů. Konkrétně jimi jsou Gasparini, L'Estran a Ponntos.

Loňský klasický ročník zastupuje Gasparini. Svěřenec Jana Demeleho je vlastní odchovancem svého majitele Petra Karlíka a nahoru šel postupně. Unikl mu tak start v Českém Derby, když o derby dnu zvítězil ve trojkovém handicapu, ale o tři týdny později senzačně triumfoval ve Slovenském derby. Nakonec přidal ještě dvojici klasických vítězství, když uspěl v českém i slovenském St Legeru.

L’ Estran stejně jako v minulých letech startoval výhradně v italském Meranu. Tam svěřenec Josefa Váni mladšího ve třech startech nenašel přemožitele, když především trumfoval v Gran Premio Merano. Ve vrcholu italské překážkové sezóny totiž získal rekordní čtvrté vítězství. Dodejme, že titul Kůň roku získal překážkový kůň naposled v roce 2014, kdy uspěla trojnásobná vítězka Velké pardubické Orphee des Blins.

Nejvýraznější rovinový úspěch na zahraničních drahách získal Ponntos. Svěřenec Miroslava Nieslanika zahájil sezónu vítězstvím v dostihu kategorie Gr.3 na pařížské dráze
Longchamp. Specialista na kilometrovou distanci Ponntos podával dobré výkony i nadále, když se mezi pětici nejlepších vešel v grupových dostizích v anglickém Goodwoodu nebo francouzském Chantilly.

Na Galavečer českého turfu stále můžete zakoupit vstupenky.

 

Nominace v jednotlivých kategoriích

 

Kůň roku: Gasparini, L'Estran, Ponntos

Nejlepší dvouletý hřebec/valach: Devil In Pink, Hidden Colony, Ralph

Nejlepší dvouletá klisna: Salt Mix, Shining Sky, Willemine

Nejlepší tříletý hřebec/valach: Aigle Vaillant, Gasparini, Josephino

Nejlepší tříletá klisna: Queen of Beaufay, Shabana, Vignetta

Nejlepší starší kůň: Ideal Approach, Ponntos, Vert Liberte

Nejlepší sprinter: Help, Jir Sun, Ponntos

Nejlepší mílař: Ideal Approach, Josephino, Politicum

Nejlepší vytrvalec: Gasparini, Rex Of Thunder, Stronger Together, Vert Liberte

Nejlepší proutěnkář: Fort Medoc, Skins Rock, Sternkranz

Nejlepší steepler: First Of All, L' Estran, Sternkranz

Nejlepší kůň v cross country: Mr Spex, Sacamiro, Talent

Nejlepší kůň českého chovu: Gasparini, Talent, Vignetta

 

Zdroj: tisková informace Jockey Clubu ČR

Ilustrační foto: Josef Malinovský




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE