reklama 11A

Equinews: Boj o Paříž v Baborówku. V Ostravě vyhrála Natálie Kovářová

ikonka

V polském Baborówku se konala týmová olympijská kvalifikace ve všestrannosti. – Natálie Kovářová a Call Me Jabri vyhrály Velkou cenu Ostravy 2023. – Při prvním kole KMK ve skocích nejvíce zaujal pětiletý Eldorado. – Seriál NBHA odstartoval v Hoštce.
24.05.2023 17:36  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Český tým všestrannosti do Paříže nepojede. V Baborówku vyhráli Poláci

V polském Baborówku se uskutečnily třetí květnový víkend mezinárodní závody ve všestrannosti, jejichž součástí byla olympijská kvalifikace týmů divize C. Vedle reprezentantů Polska a Maďarska o ni chtěli zabojovat i Češi, ale tým nakonec nesestavili.
 
Valach Ferreolus Miloslava Příhody se totiž lehce zranil, a tak ho jezdec po veterinární kontrole ze soutěže odhlásil. Miroslav Trunda s klisnou Trnkou-Ruf v úvodní drezuře inkasoval 43 trestných bodů, a tak do sobotního krosu nastupoval z poslední pozice. V terénní zkoušce obdržel kromě penalizace za čas ještě 20 bodů za opakovaný nájezd na jednu z překážek, a tak byl před parkurem zatížen již 87,8 body. Na parkuru chyboval dvakrát, což znamenalo v konečných součtech 95,8 bodů.
 
Podstatně více spokojen mohl být Matěj Sukdolák, který letos oslaví dvacáté narozeniny. Mladý nadějný jezdec s valachem Qaidem si z drezury nesl bodovou zátěž ve výši 42,2. V krosové části nikde nezaváhal a ve standardním tempu se zhruba 40sekundovým překročením časového limitu pokračoval v soutěži s 59 body, k nimž v parkuru přidal už jen čtyři za jednu chybu. 
 
Týmovou soutěž vyhrálo Polsko, jelikož z maďarské sestavy závod dokončil pouze jeden jezdec. Poláci se tak opět vypraví na olympiádu v jezdecké všestrannosti s kompletním národním družstvem. 
 

Natálie Kovářová a Call Me Jabri vyhrály Velkou cenu Ostravy 2023

Parkurová Velká cena Ostravy letos po více jak dvou desítkách let nebyla započítávána do Českého skokového poháru a uskutečnila se pouze za podpory této domácí parkurové extraligy. I přes sníženou obtížnost do soutěže nastoupilo jen sedm dvojic.
 
Všechny tak postupovaly do finálové části soutěže, přičemž dvě dvojice neměly žádnou bodovou zátěž. Z třetího místa se nakonec radovala Zuzana Ciganová na valachovi George Clooney, jež si nesla pět trestních bodů ze základního kola, ke kterým žádnou další penalizaci nepřidala. Podobně na tom byl Marek Hentšel s Censorem. Ten měl dokonce z úvodu osm bodů, ale později předvedl nejlepší finálovou jízdu a v konečných součtech skončil čtvrtý. Naopak s klisnou Ceremonií Fitmin neměl Hentšel po prvním kole žádnou penalizaci, ale na zkráceném parkuru s výškou překážek 140 centimetrů jednou chyboval. 
 
Musel se tak spokojit s druhou příčkou, jelikož poslední startující Natálie Kovářová s klisnou Call Me Jabri si nulu na bodovém kontě udržela, což pro ni znamenalo zasloužené vítězství. Český skokový pohár pokračuje ve dnech 8. až 11. června Velkou cenou Jítravského Dvorce.
 

Při prvním kole KMK 2023 ve skocích nejvíce zaujal pětiletý Eldorado

Velký zájem tradičně provázel první kolo Kritéria mladých koní, které se konalo v úterý 16. května v areálu Zemského hřebčince Písek. Do šesti soutěží nastoupilo celkem 98 koní ve věku čtyř až šesti let. Jejich výkony hodnotil komisař Jan Chýle.
 
V kategorii čtyřletých klisen skončila s rovnými 24 body třetí Certina po otci Cento Lano Arcus z matky Pialotta, s níž startovala Jana Ferenc Perníčková. Stejně jako druhá umístěná Grizabela je příslušnicí plemene český teplokrevník. Grazaabelu po Go-On T.S. z matky Rosabela sedlala Petra Boháčová a získala s ní o čtyři desetiny bodu více. Vítězkou se stala oldenburská klisna Aifee po Chacoon Blue z matky Atessa B.L.H., jejíž chovatelem a majitelem je Czech Equestrian Team. V Písku ji prezentovala Jana Stebelská.
 
Mezi čtyřletými hřebci a valachy se do nejlepší trojice probojoval hřebec Barbarossa LB s Josefem Lánským. Syn Balou du Ruet z matky Cynthia I obdržel 24,200 bodů, zatímco ve dvou dalších kritériích Jan Chýle udělil souhrnnou známku 24,900. Horší hodnocení za obratnost zařadilo na druhou příčku holštýnského hřebce Li-Quite po Livello z matky Utopia XIV sedlaného Jakubem Štěrbou. Vítězem této kategorie se stal slovenský teplokrevník Clivero po otci Clive z matky Nereleska, jehož prezentovala Petra Boháčová. Chovatelem a majitelem koně je Jezdecká škola Valdštejnská obora.
 
Stejné hodnocení, jako měli nejlepší čtyřletí hřebci, obdržela pětiletá westfálská klisna Lady Blue, jež skončila třetí. Je po otci Chacoon Blue z matky Victoria a startovala s Janou Stebelskou. Dvě desetiny nad hranicí 25 bodů se dostala C-my Little Girl s Ondřejem Nágrem, která je dcerou Classica a matky Carpe Diem af Pan. Nejvyšší známka 25,500 bodů zajistila první místo holštýnské hnědce jménem Batika 4 v sedle s Miloslavem Příhodou. Otcem klisny je Bamako de Muze, matkou Con-Tici, chovatelkou Kateřina Nečasová a majitelem Alena Raeva.
 
Velmi pěkně se předvedl pětiletý hanoverský hřebec Caresto P. po otci Caressini z matky Struwwelliese. Pod vedením Matěje Kotalíka si dojel pro 25,400 bodů a skončil třetí. Ještě o dvě desetiny více měl Creative Efox van het Netehof SD s Alešem Opatrným. Jde o belgického koně po otci Conthargos z matky Oeshi van het Netehof. Na rovných 26 bodů pak dosáhl vítěz Eldorado 45 po Eldorado van de Zeshoek z matky Lady Clivia s Antonií Sabathilovou. Tento hanoverský hřebec se narodil v Německu, chovateli jsou Berthold a Hartwig Kern a je v majetku Teamu Nijhof z Nizozemska. 
 
V nejstarší kategorii Kritéria mladých koní se předvedla dobře holštýnská klisna Universe Touch po United Touch S z matky Uhrendorf. S Matoušem Kořínkem si dojela pro rovných 25 bodů. Jen o desetinu lepší hodnocení zařadilo na druhý řádek výsledkové listiny Nellu de la Baie po otci Glenfiddich VDL z matky Kannelle de la Baie s Ondřejem Nágrem v sedle. V této skupině koní pak byla nejvyšší známka 25,400, kterou obdržela Lara Star s Kateřinou Benediktovou. Jde o zástupkyni plemene český teplokrevník, jejíž otcem je Cola a matkou Lasy Star. Chovatelem i majitelem klisny je Jan Vahala z Hustopeč u Brna. 
 
S výsledkem 24,600 skončil v soutěži šestiletých třetí hanoverský valach Skrillex po otci Messenger z matky Ethylari s Antonií Sabathilovou. Druhá pozice patří českému teplokrevníkovi Cantos FHP sedlanému Zdeňkem Hrnčířem. Otcem hřebce je Casino Grande, matkou Corlena. Posledním vítězem se stal hanoverský bělouš Harry P 3 s Matějem Kotalíkem. Tento hřebec je po otci Hickstead White z matky Maryline a chovatelem i majitelem je Pavel Zahoř z Horšovského Týnu. 
 
Další kolo Kritéria mladých koní se koná 13. června v Ptýrově u Mnichova Hradiště a jen o týden později se seriál přesune do Opavy.
 

Seriál závodů Národní barelové asociace odstartoval v Hoštce

Třetí květnový víkend se na ranči Ježkův Mlýn v Hoštce u Roudnice nad Labem konaly první letošní závody Národní barelové asociace neboli NBHA. Závodilo se v disciplínách barrel race a pole bending v kategoriích Open, Youth a Novice.
 
Letos čekají jezdce ještě další čtyři kvalifikační kola a poté národní finále, které se bude konat opět v Hoštce. Další kolo se bude konat 24. června v Kozohlodech.
 
Foto: poskytl Miloslav Příhoda



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }