reklama 11C

Equinews: Mezinárodní parkury v Chuchli. Most hostil Cenu první dámy

ikonka

Chuchle Arena Praha hostila mezinárodní skokové závody pro mládežnické kategorie jezdců. V Grand Prix se dařilo Václavu Humplíkovi, Kristině Vítek a Adamovi Písaříkovi. – Klisna Sparkle Shout s Petrem Foretem vyhrála v Mostě Cenu první dámy ČR.
30.05.2023 18:18  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

V Chuchli šlo o nominaci na Evropu. Při CSI převládali domácí jezdci

Mezinárodní skokové závody CSI Prague Arena, které se konaly koncem května na závodišti ve Velké Chuchli, byly primárně určené pro jezdce mladších věkových kategorií. Každá z nich měla svůj vrchol v podobě soutěže Grand Prix.
 
Jezdci do 25 let absolvovali svoji Velkou cenu již v sobotu 27. května odpoledne. Z devítičlenného startovního pole jich postoupilo do rozeskakování ze základní části soutěže s překážkami vysokými 145 centimetrů pět.
 
Jako první se na start postavil Adam Písařík na devítiletém valachovi Obilix v/h Stuyvenberghof. Do cíle dojel bez penalizace v čase 43,64 sekundy. Také Mariana Michlíčková s osmiletým hřebcem Dalton de Tiji nezaznamenala ani napodruhé žádný trestný bod a čas 40,83 ji posunul do vedení. Na pozici lídra zůstala i po jízdě Kristiny Vítek v sedle patnáctiletého hřebce MTF Starpower, jelikož té časomíra ukázala v cíli hodnotu 41,40. Předposledním účastníkem rozeskakování byl Němec Jacob Feyler ve dvojici se čtrnáctiletým valachem Chaccorelem. Hned po první překážce výrazně zkrátil obrat a bylo jasné, že pokud neudělá chybu, bude pravděpodobně nejrychlejší. Tak se i stalo a Feyler se ujal vedení. O vítězství jej mohla připravit už jen Sára Finsterle s jedenáctiletou klisnou Paddy´s Stakkato Girl. Jenže Finsterle nasadila o poznání pomalejší tempo, a přestože ani ona nepřidala na bodové konto žádné zatížení, čas 45,43 sekundy ji zařadil na konec výsledkové listiny rozhodující fáze soutěže.
 
První z trojice nedělních Grand Prix byla určena pro děti. Třem dvojicím se podařilo základní parkur s překážkami vysokými 130 centimetrů překonat s nulou na bodovém kontě a postoupily tak do rozeskakování. Jako první se na jeho start postavila Adriana Hakrová s valachem Ben Hurem, ale napodruhé čisté konto neudržela a obdržela čtyři trestné body za jednu chybu. Václav Humplík na valachovi Kinshasa de Goedereede zopakoval precizní jízdu v čase 38,63 sekundy a jediným, kdo ho mohl překonat, byl Albert Písařík v kombinaci s valachem Concerto Mio. Také on nezaznamenal na zkráceném kurzu žádnou penalizaci. Jeho čas měl ovšem hodnotu 40,48 a zařadil se tím na druhé místo.
 
Také v juniorské Grand Prix CSI Prague Arena s překážkami vysokými 140 centimetrů diváci mohli sledovat rozeskakování o tři nejvyšší příčky. Kristina Vítek s valachem Fischerdante nasadila laťku velmi vysoko, když dovezla do cíle opět nulu, a to ve velmi rychlém čase 39,99 sekundy. Adéla Opatrná ze začátku na valachovi Colinovi Z předváděla také velmi svižnou jízdu, ale pak přišla chyba a o něco později ještě jedna. V konečných součtech skončila až třetí za poslední startující Larou Najmanovou. Ta v sedle klisny Cocoliny Z dojela i při druhém startu bez jediného trestného bodu, ovšem čas měla podobný jako Opatrná – konkrétně 44,19 vteřiny. Vítězkou se tak stala Kristina Vítek.
 
Celý závodní mítink CSI Prague Arena uzavřela Grand Prix pro mladé jezdce na výšce 145 centimetrů. Ze základní části tentokrát do rozeskakování postoupily pouze dvě dvojice. Velkou smůlu měla poslední startující Isabella Held, která na valachovi Coldplay chybovala až na posledním skoku a čas 80,83 ji zařadil za Petru Pařenicovou s valachem Evergreenem P. Ta dokončila také se čtyřmi trestnými body, ale čas měla o více jak čtyři vteřiny kratší a umístila se tak třetí. První rozeskakující se byla Anna Helebrantová, jež s valachem Cikaddem protnula cílovou čáru se čtyřmi trestnými body za jednu chybu. Finišman Adam Písařík v sedle hřebce Danila věděl, že pokud dokončí čistě, stane se vítězem. To se mu nakonec povedlo a mohl se tak radovat již podruhé během tohoto mítinku z prvenství. 
 
Přesně za dva měsíce se v Chuchle Areně Praha budou konat další mezinárodní závody. Součástí čtvrtého ročníku CSIO4* CET Prague Cupu bude letos týmová olympijská kvalifikace, z níž dva nejlepší celky z divize C získají přímý postup na letní olympiádu v Paříži. 
 

Bývalý prezident i traťový rekord. V Mostě se běžela Cena první dámy

Za slunečného počasí a na pevné dráze pokračovala v sobotu 27. května dostihová sezona na Hipodromu Most. Severočeská dráha hostila Cenu první dámy ČR. V nepřítomnosti Evy Pavlové byli čestnými hosty bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií.
 
Samotný vrchol dne, jedničkový handicap na 2200 metrů, měl nezvyklou předehru v zákulisí. Trenér Miroslav Nieslanik a stáj MUDr. Evy Nieslanikové dodatečně změnili jezdecké obsazení klisny Sparkle Shout, když v průběhu odpoledne nebyli spokojeni s výkony stájového žokeje Aslana Kardanova a na poslední chvíli ho nahradili Petrem Foretem. O tempo se podle očekávání postaral Vévoda, za nímž číhali slovenská favoritka Palmera a právě Sparkle Shout. Ta se v cílové rovině pod Foretem bez větších problémů posunula na první pozici a zvítězila jistě o 3/4 délky. Druhé místo získal mocně finišující American Charlie před Palmerou a Culihrachem.
 
Zajímavým dostihem byla dvojková Cena Hipodromu Most na nejkratší distanci 1000 metrů. V sestavě devíti rychlíků se nakonec radoval favorit. Pětiletý valach Shershab s žokejem Milanem Zatloukalem triumfoval o 3/4 délky a nejenže udělal radost trenérovi Radimovi Bodlákovi a stáji Autistic Dream, ale zároveň vytvořil nový traťový rekord v hodnotě 58 sekund a 42 setin. Druhá doběhla tříletá Quiet Street, která byla o krk rychlejší než devítiletý Mollys Best.
 
Do sprinterského dostihu byl původně přihlášen i tříletý Fortune Gold. Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková však nakonec dala přednost Májové míli mosteckého závodiště a dobře udělala. Třetí z Memoriálu profesora Václava Michala se dva týdny po výpadku ve Velké jarní ceně vrátil na dráhu ve velkém stylu a jako desetinový favorit se pod žokejem Tomášem Lukáškem prosadil jistě o 1 délku. Podle papírových předpokladů dopadlo i pořadí na dalších místech, kde se seřadili Chaldero a Perfect Kordula.
 
V trojkové Ceně Hitrádia North Music na 1400 metrů byl k vidění doběh raz-dva v podání českých odchovanců. Krásným finišem rozhodla o výsledku sedmiletá Gilienne s Taťánou Mášovou. V hřebčíně Napajedla narozená klisna Stáje Šimi, kterou připravuje Petr Kříž, zvítězila po čtyřech letech. Jen o krk za ní finišoval druhý Lucas Warrior a pořadí tří nejlepších dotvořil Boy Scout. 
 
Napínavý závěr měla i Cena Dostihového klubu na 2000 metrů, kde se prvních osm koní vtěsnalo do pouhých dvou délek. Nejrychlejší byl pětiletý Hank Moody ze stáje Flying Around The World. Syn někdejšího amerického Koně roku California Chrome odrazil o půl délky nápor soupeřů a dovezl žákyni Karolínu Hroškovou ke druhému vítězství kariéry. Dobrý výkon podala i do klasického Oaks přihlášená Coletka, která odkázala na třetí místo zkušenou Achird. 
 
Větší rozestupy byly v cíli čtyřkové Ceny psích návštěvníků na 2000 metrů. Premiérové vítězství zde slavil pětiletý napajedelský odchovanec Sven ze stáje Dostihové centrum Zámrsk MUDr. Bruna. V sedle se svou stálou jezdkyní Jiřinou Andrésovou se v cílové rovině odpoutal o 4 1/2 délky a postaral se o první letošní úspěch trenéra Dušana Andrése. Druhá skončila Bella Ria a třetí finišovala Tarawera.
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE