reklama 11A

Zemřel Cody. Chlapec, jehož pouto s dostihovým koněm dojalo svět

ikonka

Potkali se před pěti lety, chlapec trpící vzácným onemocněním a plnokrevný hřebeček. Jejich pouto přetrvalo až do minulého víkendu, kdy Cody Dorman odešel ve věku 17 let. Úspěchy hřebce Cody's Wishe mu do poslední chvíle dodávaly sílu.
07.11.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Ta zpráva nemohla v pondělí nechat chladným nikoho, kdo znal jeho příběh. Cody Dorman, chlapec trpící vzácnou genetickou poruchou a možná nejslavnější americký dostihový fanoušek, zemřel během návratu z kalifornské Santa Anity, kde v sobotu sledoval vítězství své spřízněné duše Cody’s Wishe v Breeders’ Cup Dirt Mile. V prosinci by oslavil osmnácté narozeniny.

"Se zlomeným srdcem sdílíme zprávu, že náš milovaný Cody včera utrpěl zdravotní příhodu na naší cestě domů do Kentucky a zemřel. Cody sledoval svého nejlepšího přítele, Cody’s Wishe, jak se svou obvyklou vytrvalostí a tvrdostí podruhé vyhrál Breeders’ Cup. To byly stejné vlastnosti, které během osmnácti let, kdy jsme měli to požehnání s ním být, prokazoval i Cody. Byli jsme naprosto ohromeni, kolik lidí ovlivnil během cesty, na kterou nás vzal tento úžasný dostihový kůň," uvedli rodiče Kelly a Leslie Dormanovi v prohlášení zveřejněném stájí Godolphin.

“S Codyho diagnózou od narození jsme vždycky věděli, že tento den přijde, ale byli jsme odhodláni pomoct Codymu žít co nejlepší život, ať bude jakkoli dlouhý. Každý, kdo ho viděl na závodišti a hlavně kolem Cody’s Wishe, to pochopí. Naučil nás, jak žít, vždycky si udržovat pozitivní přístup a starat se více o ostatní lidi, než o sebe,” dodala rodina. “Jsme neskutečně vděční všem, kdo nás na cestě s Codym doprovázeli. Radost, kterou mu setkání s Cody’s Wishem v posledních pěti letech přinášela, je nepopsatelná. Věříme, že nám všechny vzpomínky pomůžou zvládnout toto nepředstavitelně těžké období…"

 

Čtěte také: Kvůli koním jako on děláme dostihy. Kouzlo srdcaře Ideal Approache

 

Poprvé se potkali - chlapec upoutaný na vozík kvůli Wolfovu-Hirschornovu syndromu a anglický plnokrevník - v roce 2018, když Cody dostal v rámci programu nadace Make-A-Wish (Něco si přej) výlet do hřebčína Gainsborough Farm.

Ošetřovatelé k němu přivedli náhodně vybrané hříbě po Curlinovi, aby se chlapec na něj mohl zblízka podívat. Hřebeček položil Codymu hlavu do klína a nechal se dlouze hladit. Pro těžce zkoušeného chlapce a jeho rodiče to byl radostný den. Původní lékařská prognóza Codymu předpovídala jen dva roky života a mezitím prodělal desítky operačních zákroků.

"Dlouho jsme vybírali, které hříbě Codymu ukážeme, protože jsem se bál, aby se neplašilo před vozíkem. A ono nějakou zvláštní intuicí vědělo, co po něm chceme," žasl manažer farmy Danny Mulvihill.

O rok a půl později, když se Cody nemohl dostat z deprese, si jeho rodiče na krásné setkání s mladým plnokrevníkem vzpomněli a napadlo je, že by pohled na koně mohl jejich synovi zvednout náladu. Podařilo se jim domluvit návštěvu u stále nepojmenovaného dvouletého hřebce, stojícího mezitím u trenéra Billa Motta.

Stájový tým i Dormanovi přistupovali k novému setkání s ostražitostí, z roztomilého hříbátka totiž mezitím vyrostl silný hřebec. K velkému překvapení všech přítomných však měla návštěva stejný průběh jako minule - hnědák se přiblížil k vozíku a opět položil Codymu hlavu do klína. Na chlapcovu počest dostal nedlouho poté jméno Cody’s Wish (Codyho přání).

"Vždycky na mé tváři vykouzlí úsměv"

Codyho rodiče odhadli, že jejich syn během let absolvoval mezi čtyřiceti a padesáti operacemi. Při sledování hřebcovy kariéry však přicházel na jiné myšlenky. Když viděl, že jeho přítel v prvních třech startech nedokázal zvítězit (doběhl pokaždé třetí), navrhl rodičům, jestli by hnědákovi nepřineslo štěstí, kdyby se na jeho příští dostih vypravili spolu na závodiště. Stalo se 2. října 2021 v Churchill Downs a Cody’s Wish k velké radosti svého největšího fanouška skutečně zvítězil.

Cody Dorman od té doby začal na dostihy docházet pravidelně a Cody’s Wish vyhrával jeden dostih za druhým. Propracoval se mezi nejlepší "pískové" mílaře Ameriky a jeho série loni na podzim vyvrcholila triumfem v Breeders’ Cup Dirt Mile.

Chlapec tenkrát svého parťáka navštívil již několik dní před startem. "Je to neuvěřitelné, jak si hřebec Codyho stále pamatuje. Zdá se, že přesně ví, o koho jde. Je to příběh, jaký si nevymyslíte. I teď opět přišel ke Codymu a pomazlil se s ním," řekl serveru Paulick Report Michael Banahan z Godolphinu.

Podobné dojmy měl i hnědákův stálý žokej Junior Alvarado. "Poprvé jsem Codyho potkal po vítězství v Churchill Downs. Přišli jsme do ceremoniálního prostoru a kůň chtěl jít pouze tam, kde byl Cody. Mysleli jsme, že si nejdříve uděláme vítěznou fotku, ale kůň nebyl spokojený, dokud s námi nepózoval i Cody," vyprávěl Alvarado.

Když se reportéři televize loni NBC Codyho zeptali, proč má podle něj s Cody’s Wishem tak zvláštní pouto, chlapec očima vyťukal na svém komunikačním přístroji odpověď: "Protože mě našel a nezapomněl na mě. Vždycky mě hledal. Oba máme stejné srdce a nikdy se nevzdáváme. Vždycky na mé tváří vykouzlí úsměv, jsem s ním moc rád."

A přestože Cody nemohl mluvit, záběry z jeho setkání s Cody’s Wishem nepotřebovaly slov. Kůň, který ze sebe jako obrovský bojovník dokázal na dráze vydat všechno, se k nemocnému chlapci choval tak něžně a přátelsky, že tím zároveň dodával naději jeho rodině a všem, kdo Codyho sledovali.

Někdy se přání plní

Cody’s Wish pokračoval ve své jízdě i letos jako pětiletý, když čtyři ze svých pěti startů včetně tří dostihů Grade 1 proměnil ve vítězství. Tečkou byla sobotní úspěšná obhajoba v Breeders’ Cup Dirt Mile, v němž po velkém boji o nos zdolal tříletého National Treasure.

"Je to krásný příběh a inspirace pro hodně lidí. Jen sledovat, co to udělalo pro Codyho, jeho rodinu a všechny okolo. Někdy se prostě přání plní," poznamenal po doběhu hřebcův trenér Bill Mott.

Codyho otec Kelly jen těžko překonával emoce: "Nemůžu mluvit a plakat najednou. Jak by někdo mohl napsat takový příběh? Ten kůň se prostě nevzdává, to můžete jasně vidět, a stejně tak se nevzdává tento mladý muž…"

Cody se svým koňským přítelem procestoval nejslavnější americká závodiště od Churchill Downs přes Belmont Park, Keeneland a Saratogu až po Santa Anitu. "Ať jsme jeli kamkoli, všude nás neustále zastavovali lidé, aby nám řekli, jak moc je Codyho příběh ovlivnil," líčili rodiče.

Kalifornská dráha byla poslední destinací hřebcovy kariéry před odchodem do chovu Jonabell Farm v Codyho domovském státě Kentucky. Celkem zvítězil v jedenácti ze svých šestnácti startů. "Během minulých pěti let měla rodina Godolphinu velké štěstí, že mohla potkat Dormanovy a spřátelit se s nimi. S Codym, jeho rodiči Kellym a Leslie, a sestřičkou Kylie. Ten dojemný příběh zasáhl srdce mnoha lidí na dostihové scéně i mimo ni. A i když nás Codyho odchod zarmoutil, nacházíme útěchu v tom, že na této cestě se svým nejlepším přítelem Cody's Wishem prožil mnoho radostných okamžiků. Naše srdce jsou s rodinou Dormanových," řekl Dan Pride ze stáje Godolphin.

Zdroje: Godolphin, Breederscup.com, Racing Post, Bloodhorse.com, NBC, Paulick Report

Foto: Eclipse Sportswire / Breeders' Cup Photos




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE