reklama 11A

Zazou beze stopy zmizel. Noční únos Kadyrovova hřebce šetří policie

ikonka

Vítěz grupy 1 a jeden z nejžádanějších domácích plemeníků posledních let Zazou je nezvěstný. V noci na sobotu byl ukraden přímo ze stáje v hřebčíně Darhorse v Krabčicích u Roudnice nad Labem. Zprávu Jezdci.cz v úterý dopoledne potvrdila Policie ČR.
07.03.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B

Je to událost, která v historii českého dostihového sportu zřejmě nemá obdoby. V noci z pátku na sobotu beze stopy zmizel z hřebčína Darhorse v Krabčicích plemeník Zazou. Informaci o krádeži hřebce získal server Jezdci.cz ze tří na sobě nezávislých zdrojů. Oslovil také majitele hřebčína Rostislava Kopeckého, který však kvůli probíhajícímu policejnímu vyšetřování odmítl případ komentovat.

"Rád bych vám vyhověl, ale s ohledem na rozhodnutí kriminální policie ČR bohužel nesmíme v této věci do doby ukončení vyšetřování poskytovat jakékoli informace," napsal Rostislav Kopecký redakci v SMS zprávě.

Po publikaci článku Jezdci.cz v úterý dopoledne informaci potvrdila policie a uvedla, že přijala oznámení o krádeži koně. "Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl. Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž barvy bílé. Hodnota chovného zvířete je vyčíslena bezmála na 400 tisíc korun," uvedla Pavla Kofrová z KŘP Ústeckého kraje.

"Po pachateli krádeže a po odcizeném koni nyní policisté intenzivně pátrají. Zároveň žádají veřejnost o spolupráci. Pokud můžete k výše uvedenému skutku poskytnout jakékoliv informace, volejte linku 158 nebo se dostavte na nejbližší policejní služebnu," dodala policejní mluvčí.

Šestnáctiletý Zazou byl spolu s dalšími koňmi součástí majetku, které Česko na základě mezinárodních sankcí zmrazilo čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi. "Finanční analytický úřad již v této souvislosti přijal příslušná opatření. S ohledem na probíhající vyšetřování této kauzy Policií ČR však nemůžeme nyní k záležitosti poskytnout více informací," potvrdil serveru Jezdci.cz Mikuláš Halás z odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

Koupen před Dubai World Cupem

V německém hřebčíně Fährhof narozený Zazou běhal v osmi zemích na dvou různých kontinentech. Kadyrov ho koupil na jaře 2012 od německé stáje WH Sport International s cílem uspět v tehdejším nejbohatším dostihu světa Dubai World Cupu, kde Zazou obsadil páté místo.

Celkem syn výborného Shamardala absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil a na dotacích vyběhal přes 1,2 milionu eur. Jeho největším úspěchem byl triumf v grupě 1 Premio Roma, na grupové scéně se prosadil ještě čtyřikrát.

V závěrečné fázi kariéry ho trénoval Arslangirej Šavujev právě v Krabčicích, kde byl hnědák v roce 2016 zařazen do chovu. V dalších letech se opakovaně stal nejžádanějším plnokrevným plemeníkem v České republice a pravidelně k němu jezdily na připuštění i klisny zahraničních majitelů. Jeho aktuální připouštěcí poplatek činil 20 tisíc korun za březí klisnu.

Hned v úvodním ročníku jeho hříbat se na domácích drahách blýskla jedničková vítězka Faliraki. V Polsku patřil k širší špičce trojnásobný vítěz Don Zou, v Maďarsku na sebe upozornil klasicky umístěný Golden Boy.

Pokus o vyvezení měsíc před invazí

Kromě úspěšného startu v chovu však Zazou v posledních letech získal i nevyžádanou publicitu daleko za hranicemi dostihového sportu. Spolu s dalším plemeníkem Mikhailem Glinkou, elitním sprinterem Dashing Homem nebo klasickým vítězem Aldarem patřil ke koním, s nimiž Kadyrov od uvalení sankcí nemohl nijak nakládat ani je vyvézt do zahraničí.

Zazou, Mikhail Glinka a Dux Scholar několik let připouštěli na základě platné smlouvy s českým subjektem v centru Darhorse. Dux Scholar byl loni díky dřívější změně majitele exportován do Ruska, ale zbylá dvojice plemeníků stála až dosud v Krabčicích.

Tři týdny před loňskou invazí Ruska na Ukrajinu, konkrétně 27. ledna 2022, se podle Radiožurnálu pokusila dvojice rusky mluvících mužů odvézt Zazou a Mikhaila Glinku z Krabčic. Argumentovali údajným pokynem přemístit Kadyrovovy koně do polských hřebčínů.

Kopecký jim však hřebce odmítl vydat s poukazem na platnou smlouvu a podezřelé okolnosti celého příběhu. Neznámí muži podle jeho slov následně strávili v dodávce zaparkované u brány areálu dalších pět dní. "Byla to menší psychologická válka," citoval Kopeckého server iRozhlas.cz.

Muži si podle Českého rozhlasu nakonec odvezli pouze několik let nepoužívaný přepravník v barvách Kadyrovovy stáje.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE