reklama 11D

Willemine připomněla Waka Lauru. Zimní královna se narodila v Česku

ikonka

Letošní série úspěchů českého chovu na jedničkové scéně pokračovala v nedělní Ceně zimní královny DS Pegas, kterou vyhrála v Napajedlích narozená Willemine s Martinem Laubem. Jezdkyní víkendu je Jiřina Andrésová, slavící pět vítězství za dva dny.
18.09.2022 23:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Poprvé po čtyřech letech se opět stala zimní královnou dvouletá klisna narozená v Česku. Napajedelská odchovankyně Willemine, dcera někdejší šampionky sprinterů Waka Laury, v neděli pod Martinem Laubem jistě ovládla 41. Cenu zimní královny DS Pegas v Karlových Varech.

Podruhé startující ryzka stáje Lokotrans a trenéra Luboše Urbánka plně potvrdila dobrý dojem z mosteckého debutu před třemi týdny a na měkké dráze porazila o půldruhé délky mocně finišující Shining Sky. Favoritka Niamhtree následovala na třetím místě.

"Při debutu byla ještě zelená a trochu se motala, ale bylo vidět, že nějakou třídu bude mít. Ten dostih jí dost pomohl, protože dnes se už chovala jako zkušený dostihový kůň," pochvaloval si Martin Laube.

V první polovině mílové trati ovládaly dění na špici svěřenkyně trenérky Heleny Vocáskové. Dobře odskočila Riwetta, ale záhy ji na špici vystřídala dvojnásobná vítězka Niamhtree. Favorizovaná hnědka se tentokrát s Vendulou Korečkovou nepřetahovala tak výrazně, jako v srpnové Ceně Masise a zavedla pole do cílové roviny.

Na distanci však přišel rozhodující nápor Willemine, která se do té doby držela na blízké druhé pozici. "Odskočili jsme za favoritkou, což bylo dobře. Měl jsem před sebou kvalitního koně a Niamhtree mě odtáhla až do poloviny cílové roviny. Pak už Willemine vlastně jen pokukovala, bylo to lehké vítězství," dodal Laube.

Willemine je třetím hříbětem Waka Laury. Nejstarší Wakai Go je čtyřnásobným vítězem a letos doběhl pátý v jedničkovém Memoriálu Jaroslava Maška, tříletý Wakario zatím na Slovensku absolvoval jediný start.

Odsonne dál stoupá

Závěrečný mítink sezony na karlovarské dráze provázelo podzimní počasí se stále vytrvalejším deštěm a měkkou dráhou. Jeden z výkonů dne podal čtyřletý valach Odsonne, kterého pro majitele Petra Janečka trénuje Štěpánka Myšková.

Vítěz slovenské Ceny turfu triumfoval stylem start - cíl v dvojkové Ceně Jockey Clubu ČR na 2000 metrů. V sedle s Milanem Zatloukalem odkázal na druhé místo necelé čtyři délky ztrácejícího tříletka Like Magic, třetí doběhl favorit Rabbit Red Jazz.

"Odsonne původně směřoval na překážky, ale podobně jako třeba Worth Choice jsem si ho zabrala na roviny. Úplně se mi nezdál jeho skokanský projev, jeho silnou stránkou je naopak cvalová akce. V nejbližší době určitě zůstane na rovinách," konstatovala Myšková.

Famózní Andrésová: pět vítězství za dva dny

Ve výborné formě jezdí Jiřina Andrésová, která vyhrála pět ze svých šesti víkendových startů. Na sobotním mítinku ve Slušovicích triumfovala ve všech třech rovinových vrcholech programu, když postupně dovedla k vítězstvím dvouletého French Surfera, pětiletého Fly Amica a stejně starou Juvanu.

A ve velkém představení pokračovala i v nedělních Karlových Varech, kde přidala double a posunula se do vedení v průběžném pořadí Lázně Poděbrady Cupu. V nejkratším nedělním dostihu Ceně Nadace města Karlovy Vary na 1000 metrů se po výborné poziční jízdě a vyjetí ve finiši radovala na nejníže zatížené klisně Meannah, která rozdílem krátké hlavy zdolala o 9 kg více nosícího Captaina Luku.

Skvělou aktuální formu pak stvrdila v závěrečném dostihu na 2000 metrů, kde v extrémních podmínkách za hustého deště dovedla k úspěchu tříletou Jelly Desbois. Zároveň se Andrésová výrazně přiblížila ke 100. vítězství kariéry, od něhož ji dělí už jen dva triumfy.

 

Krátce ze zahraničí

 

Rakouské derby, jehož 154. ročník se v neděli běžel v Ebreischdorfu o celkovou dotaci 20 000 eur, získala počtvrté v historii rakouská stáj registrovaná v Německu Stall Salzburg. Anonymous, na něhož trenérka Sarah Steinberg angažovala Patricka Gibsona, vyhrál o nos před Regi Csibesz. Čeští zástupci Le Duc a Apollon uzavřeli doběh na šestém a sedmém místě. V rámcovém programu dovedl Jaromír Šafář k vítězství domácího Beau Massagota před českou Manollou a slovenským Gray Touchem v dostihu na 1300 metrů o 3500 eur.

Sedmiletý Her Him ze stáje Ivany Porkátové dosáhl na další úspěch ve Švédsku. V sedle s Henrikem Engblomem ovládl “Královninu cenu” H. m. konnungens Pris na 4200 metrů v Bro Parku. Ambrosius z tréninku Grega Wroblewského přidal třetí místo v H. m. drottningens Pris.

Pod oběma českými vítězstvími v Meranu byli v neděli podepsáni žokej Lukáš Matuský, trenérka Jana Nováková a stáj All About Cossio. Čtyřletý Great Jelois se prosadil mezi nezvítězivšími proutěnkáři v Premio Monte San Vigilio (3000 m, 14 000 eur), o rok mladší Kaspianne byl nejrychlejší v proutěných překážkách Premio Rotary Club (3300 m, 14 300 eur).

Foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE