reklama 11C

Jarda Myška pasuje na Imphala nejlíp. Měli jsme štěstí, říká Popelka

ikonka

„Imphala potvrdil, že je to vytrvalec. Myslím, že tomu ani sám žokej Jarda Myška nevěřil,“ uvedl trenér Stanislav Popelka v rozhovoru krátce po sobotním triumfu jeho svěřence v závěrečné kvalifikaci na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.
07.09.2022 08:30  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Rozhovorem s trenérem Stanislavem Popelkou se ještě vracíme k závěrečné kvalifikaci na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Po divočejším průběhu dostihu se v ní prosadil Imphal, pro kterého trenér vybral žokeje Jaroslava Myšku. A nutno dodat, že tato trenérsko-jezdecká spolupráce fungovala i o den později v polské Wroclawi těsným druhým místem ve Velké wroclawské. 
 
Dvě pátá místa od polosourozenců Yary a Yahka a poté trochu nešťastné "až" druhé místo, které po boji získal pro trenéra Stanislava Popelku valach Lianel v generálce na Memoriál kapitána Rudolfa Poplera. Pak už to bylo jen a jen lepší. Do cíle se ze startovního pole kvalifikačního dostihu dostala jen čtveřice koní – dva z nich právě z Popelkova lotu. Imphal zvítězil a Lombargini svou kvalifikační povinnost splnil třetím místem. 
 
Jako by to byly dva dostihy. Na Popkovickém skoku a Malých zahrádkách přišly karamboly a pak to byl pohodový dostih jen mezi Váňovci a Popelkami. „Tentokrát při nás stálo štěstí a vyhnuly se nám karamboly. Naše koně mohli prodat, co v nich je," řekl po doběhu spokojený trenér Stanislav Popelka, který své svěřence připravuje v Hvozdu u Konice na Prostějovsku.
 
Věříte trochu na čísla?
Asi jsem se tím nikdy nezabýval a nepřemýšlel o tom.
 
Ptám se proto, že jste v sedmém dostihu nosili s Imphalem číslo sedm a třeba vám ty sedmičky přinesly štěstí. Jak jste viděl tento dostih?
Byl zvláštní, spousta koní zůstala mezi zahrádkami, byl tam problém s volnými koňmi, de facto jsme měli trochu i štěstí. Trochu jsem se lekl, že tam ti moje koně nejsou, že tam taky někde zůstali, neviděl jsem je. Když pak vyběhli, hodně jsem si oddechl. Pro Lombarginiho to byla poslední šance dostat se do Velké pardubické, když nám ve třetí kvalifikaci upadl. 
 
Jak jste potom viděl šance svých koní proti ostříleným koním trenéra Váni?
Myslel jsem si, že Lombargini se svými zkušenostmi z pardubických kvalifikací bude mít větší šanci. Jeho závěr přišel možná trochu brzo. Už v oranici za Havlovým skokem se dostal na špici a pak na konci trošičku vadnul, protože to pro něj byl de facto první dostih, když nám v srpnové kvalifikaci upadl na desítce (Prodloužený Taxisův příkop). To běžel cca 600, 700 metrů a pak pro něj dostih skončil. Takže on skutečně dlouhou dobu neabsolvoval pořádný dostih, a to mu mohlo chybět. Určitě ho ale sobotní výkon posune s formou dál a nahoru.
 
Jak jste kalkuloval o výsledku, když jste viděl, že v dostihu zůstali jen vaše a Váňovi koně?
Viděl jsem, že Lombargini může míchat kartami, Imphal vypadal v pohodě a svěží. Dobře skákal, nikde nedělal chyby, nenabíhal víc metrů, než musel, takže jsem věřil, že můžeme bojovat.
 
Pojďme k vítězi. Dlouho říkáte, že Imphal není kůň na krátké tratě, že se Vám v tréninku ukazuje jako vytrvalec. Jeho první starty se však odehrávaly na překážkových sprintech.
Dnes potvrdil, že je to vytrvalec. Myslím, že tomu ani sám žokej Jarda Myška nevěřil. Po Imphalově loňském zranění jsme na rozběhnutí volili kratší lehčí dostihy s tím, že zkusíme poslední kvalifikaci, která bude takovou zkouškou. Když to nevyjde a výkon nebude takový, jaký by měl být, tak ho přihlásíme při mítinku Velké pardubické do Ceny Vltavy, nebo Ceny Labe. Po sobotním výkonu ale není o čem přemýšlet. Ukázal nám, že tuhle distanci prostojí a jestli zvládne ještě dalších 1100 metrů při Velké, to nám ukáže až samotný dostih. Nemůžeme věštit z křišťálové koule.
 

Psali jsme: Popelkův triumf a skrumáže: Kvalifikaci dokončili jen čtyři koně

 

O Imphalovi se ví, že je to náladový kůň. Když nechce bojovat, nebude. Nezbavil se letošními dvěma vítězstvími a jedním druhým místem této nálepky?
Přesně tak. Bylo i v dostihu vidět, že si ho v sobotu klidně Jarda nechal cválat chvilkami i na posledním místě a on přesto neztratil chuť bojovat a tím finišem pak přišel. Dřív, když běžel v koních, tak na něj museli být rajťáci tvrdí, aby závodil, a stejně to moc nepomohlo. Imphal ztratil zájem o soutěžení. Ale s Jardou si velice dobře rozumí.
 
Do Velké pardubické můžete pustit čtyři koně – Stretton, Zataro, Imphal, Lomgargini. Postaví se na start všichni?
O tom bych nerad mluvil. Koně musí být zdraví. Uvidí se za týden, za dva. Pak o tom můžeme přemýšlet, stejně jako o tom, kdo koně pojede.
 
Pokud ale bude Imphal zdravý, zřejmě ho svěříte žokeji Myškovi?
Ano, pokud bude valach zdravý, zřejmě si Jarda vybere jeho. On si bude moct vybírat.
 
Můžete alespoň prozradit, s kolika koňmi do Velké pardubické počítáte?
Aspoň se dvěma bych tam chtěl být.
 
Jaká bude poslední příprava koní, které chcete směřovat do Velké?
Teď bude určitě odpočinek, všichni měli v sobotu přípravné dostihy a všichni si mákli, takže teď je čeká zasloužený klid. Před Velkou pardubickou to pak musíme nějak vyladit.
 
Zdroj: tiskový servis Dostihového spolku Pardubice
Foto: Petr Šedivý, poskytl Dostihový spolek Pardubice



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE