reklama 11B

Irsko oplakává Jacka de Bromheada. Chlapec zahynul při dostihu poníků

ikonka

Trenéra vítězů Velké národní a Cheltenham Gold Cupu Henryho de Bromheada postihla obrovská tragédie. Jeho třináctiletý syn Jack v sobotu zahynul při dostihu poníků na tradičním festivalu Glenbeigh. Irská pony sezona byla poté předčasně ukončena.
06.09.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Irská a britská dostihová scéna se stále vzpamatovává ze sobotní tragické nehody, při níž přišel o život třináctiletý Jack de Bromhead, syn renomovaného trenéra Henryho de Bromheada.

Talentovaný jezdec se zúčastnil dostihu poníků na dvoudenním festivalu Glenbeigh, konaném na mořské pláži Rossbeigh v irském hrabství Kerry. V sobotním pátém dostihu jeho poník nešťastně uklouzl v zatáčce a při pádu ho přilehl. Navzdory rychlému zásahu záchranářů chlapec na místě zemřel.

Tragédie zastínila veškeré dění na ostrovních závodištích. Na všech mítincích v posledních dvou dnech byla držena minuta ticha, jezdci nastupují do dostihů s černými páskami. Plánují se ještě další pietní připomínky, pohřeb proběhne ve středu.

 

Čtěte také: Pomoc pro legendu. Jaroslav Blábolil bojuje s následky těžkého pádu

 

Již v pondělí bylo oznámeno předčasné ukončení irské pony sezony. "Veškeré zbývající akce do konce sezony jsou kvůli úctě vůči Jacku de Bromheadovi zrušeny. Naší prioritou je nyní podpořit všechny, koho tato tragédie zasáhla. Odpočívej v pokoji, Jacku. Budeš navždy v našich myšlenkách," napsala organizace PonyRacing.ie na Twitteru.

Rozhodnutí pořadatelů dostihů poníků přivítal mimo jiné šéf závodiště Curragh Brian Kavanagh. "Pony komunita je silně provázaná a drží pohromadě. Myslím, že nikdo neměl žaludek na to, aby se po sobotní události dál závodilo," řekl Kavanagh listu Racing Post.

Ve stínu smrti Jacka de Bromheada se tento týden odehraje Irish Champions Weekend v Curragh. "Nad tímto víkendem, ale i nad celou dostihovou scénou bude ještě dlouho viset temný mrak. Všichni jsou v šoku. Je to neskutečná tragédie. Rodina De Bromheadových je v dostihovém světě vysoce respektovaná a myslím, že každý cítí jejich nevýslovnou bolest. Byl to skvělý kluk, je to nesnesitelný pocit," dodal Kavanagh.

Žil pro koně, poníky a dostihy

Podle manažera Gigginstown House Stud Eddieho O’ Learyho byl Jack de Bromhead mnoha znalci považován za budoucí jezdeckou hvězdu. Kromě toho, že ho bezezbytku naplňovalo ježdění pony dostihů, v nichž sbíral pravidelně vítězství, často provázel svého otce na dostihy. Dostihoví příznivci ho znali z několika rozhovorů, které poskytl médiím v rodinné stáji.

"Každý, kdo o Jackovi mluvil, mu předpovídal velkou budoucnost. Byl to po všech stránkách šikovný a hodný mladý muž. Jsme v našich myšlenkách s rodinou a přáteli v těchto těžkých chvílích," řekl O’ Leary.

"Jackovi sice bylo jen třináct let, ale už v tomto věku byl neskutečně populární na dostihové scéně. Žil pro koně, své poníky a dostihy. Jsme zdrceni," uvedla výkonná šéfka organizace Horse Racing Ireland (HRI) Suzanne Eade.

Racing Post připomíná, že sobotní tragédie je prvním smrtelným zraněním jezdce na irských drahách od roku 2011, kdy Jack Tyner podlehl těžkým zraněním po pádu v soutěži point-to-point. V Anglii loni zahynula amatérská jezdkyně Lorna Brooke a další amatér JT McNamara zemřel v roce 2016, tři roky od těžkého pádu na Cheltenham Festivalu.

Zdroje: Racing Post, The Irish Field, RTE

Foto: RTE




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE