reklama 11D

Gasparini ukázal srdce šampiona, Chuchle zažila moravskou pohádku

ikonka

Hnědák Gasparini ovládl po Slovenském derby i St. Leger v Chuchle Areně Praha. Emotivní vítězství týmu kolem trenéra Jana Demeleho a majitele Petra Karlíka zrežíroval výborně jezdící Jiří Palík. Ve Velké ceně Prahy zazářil nestárnoucí Ideal Approach.
05.09.2022 00:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Strhující doběhy před zaplněnou tribunou přinesly v neděli oba jedničkové vrcholy v Chuchle Areně Praha. Zatímco v Renomia St. Legeru potvrdil své kvality domácí odchovanec Gasparini bravurně odježděný žokejem Jiřím Palíkem, desetiletý Ideal Approach se pod Martinem Laubem zapsal do historie jako nejstarší vítěz Velké ceny Prahy CK Martin Tour.

Do závěrečného klasického dostihu sezony nastupovala čtveřice českých odchovanců proti stejnému počtu importovaných soupeřů s dobrou šancí završit nejúspěšnější bilanci domácích chovatelů v klasických dostizích od roku 2005.

Když Jiří Palík v sedle vítěze Slovenského derby Gaspariniho po startu viděl, že tempo je poměrně pomalé, chopil se iniciativy a poslal vlastního odchovance majitele Petra Karlíka a stáje Tippler Group s.r.o. na špici. "Ve vážnici jsme s ostatními kluky probírali, kdo půjde zepředu. Já jsem byl potichu, ale jak se otevřely boxy a nebylo žádné tempo, neváhal jsem. Gasparini má třídu, tak jsem si na to troufl. Věřil jsem, že ukáže, co umí," líčil po doběhu spokojený Palík, který začal od prvního oblouku pozvolna zrychlovat.

 

Čtěte také: Popelkův triumf a skrumáže. Kvalifikaci dokončili jen čtyři koně

 

V cílové rovině soupeři Gaspariniho dostihli a na krátký okamžik se zdálo, že syn plemeníka Eagle Topa je poražen. Po Palíkově levé ruce zaútočila Totally Gold, zvenčí rozbalila koncovku vítězka Oaks Vignetta a podél bariéry se snažil proniknout dopředu držitel švýcarské modré stuhy Hello Hola Hay.

Za distancí se souboj o vítězství omezil na trojici Gasparini, Totally Gold a Vignetta. Obě klisny běžely velký dostih a decimetr po decimetru se blížily ke klasickému vítězství, ale Palíkovi se podařilo zmobilizovat síly u bariéry jdoucího Gaspariniho a těsně před cílovým mezníkem se všichni tři koně vyrovnali na prakticky stejnou úroveň.

O zhoupnutí hlavy se nakonec radoval slušovický tým kolem trenéra Jana Demeleho, za Gasparinim se při výroku rozhodčích "tuhý boj krátká hlava - krátká hlava" seřadily Totally Gold a Vignetta. Čtvrtému Hello Hola Hay chybělo dalších půl délky a na tabuli se dostala ještě potřetí v kariéře startující Cat’s Agility.

Dostal čas zareagovat na soupeře

Podle Palíka, který triumfoval v St. Legeru podruhé a celkem dosáhl na čtrnácté klasické vítězství v pěti různých zemích, Gasparinimu paradoxně pomohla situace z poloviny cílové roviny, kdy přišel nápor soupeřů.

"Pro mě byla výhoda, že se to stalo už v polovině cílové roviny. Měl jsem díky tomu čas nechat Gaspariniho zase přijít na nohy a dostat ho do tempa. Vyhráli jsme na cílové fotografii, ale to k dostihům patří. Stejně tak jsme mohli být těsně třetí a vlastně jsem se něčeho podobného obával. V poslední stovce metrů jsem si říkal, jestli to vůbec stihnu. Jamile jsme projeli cílem, už jsem si byl docela jistý, že ta hlava tam byla. Radši jsem ale počkal, než se to řekne oficiálně," usmíval se Palík.

Pro slušovického trenéra Jana Demeleho byl nedělní výsledek velkou satisfakcí. Neméně se radoval i z toho, že těžký dostih nestál jeho svěřence veškeré síly. Gasparini svou obvyklou pohodu potvrdil už pár minut po doběhu, kdy se spokojeně popásal v ceremoniálním paddocku.

"Doufali jsme, že dnes potvrdí svůj výkon ze Slovenského derby a to se podařilo. Dokázal, že je opravdu dobrý. Byli jsme s Jirkou Palíkem domluvení, že v dostihu nechám všechno na něm. Proto jsem se nijak zvlášť nebál, když jsem po startu viděl, jak přechází na špici. Pokud bude hřebec po dostihu v pořádku, může zkusit za tři týdny slovenský St. Leger," podotkl Demele.

Gasparini se stal po Zamicovi a Vignettě třetím letošním klasickým vítězem českého chovu. Při započtení jeho triumfu ve Slovenském derby si plnokrevníci narození v České republice letos připsali čtyři klasická vítězství.

Druhé místo pro klisnu točící ocasem

Těsným druhým místem Totally Gold potvrdili Milan Zatloukal, trenérka Ingrid Janáčková Koplíková a manželé Dufkovi renomé největších smolařů letošní klasické scény. Po derby a Oaks odešli potřetí za sebou těsně poraženi.

Ve Francii získaná hnědka sice podala svůj dosud nejlepší výkon na české půdě, ale znovu projevila nesoustředěnost a nedostatečnou ochotu se vydat. Už při prvním probíhání cílovou rovinou točila ocasem a ani na protilehlé rovině se zcela nevěnovala dostihu. Ve finiši však i díky nově nasazeným beránkům přece jen zabojovala.

"Byli jsme přesvědčení, že nikdo nepojede a že dostih odvodíme. Já jsem chtěl, jenže ona je hodně specifická… Kroutila ocasem po startu i na protilehlé rovině, kroutila se zleva doprava. V cílové rovině to bylo lepší než v Oaks, ale stále to není úplně ono. Cítil jsem, že nešla naplno. Před dostihem jsem si přitom věřil. Jsem přesvědčený, že kdyby chtěla, dokázala by zvítězit o několik délek," přemítal po doběhu Zatloukal, který jinak prožil úspěšný den a v rámcovém programu ovládl dva dostihy.

Žokej učící se od svého koně

Kvalitní podívanou nabídla i dobře obsazená Velká cena Prahy CK Martin Tour, stejně jako St. Leger dotovaná částkou 600 tisíc korun. Na dobré dráze se prakticky stylem start-cíl prosadil desetiletý Ideal Approach z tréninku Luboše Urbánka. Poctivý veterán stáje Lokotrans prolomil mýtus, že mu příliš nevyhovuje prostorný chuchelský ovál s dlouhou rovinou a předvedl to nejlepší ze svého umu.

Martin Laube rozvrhl síly svého velkého oblíbence dokonale. V úvodní fázi se vyvezl vedle vodícího Pace Mana a setrval vpředu až do cíle. Když se na něj v posledních stovkách metrů začali dotahovat soupeři, Ideal Approach jejich útoky bez větších problémů odrazil. Stal se tak nejstarším vítězným koněm ve 44 let dlouhé historii dostihu, celkem se prosadil již pošestnácté. V Praze přitom dosud uspěl jen jednou, před čtyřmi lety ve Velké květnové ceně.

"Mám z toho obrovskou radost, Ideal Approach je Pan kůň a já se skoro od něj můžu učit. Měli jsme ideální dostih, s nejvyšším startovním číslem jsem nemusel po startu tak pospíchat. On si to sám v klidu vzal a dojel až domů, já jsem mu to jen nezkazil," smál se Laube.

Délku za vítězem potvrdil druhým místem výbornou aktuální formu Politicum, třetí Zariyannka se jen těsně ubránila finiši Australiena, na něhož byla mílová porce přece jen krátká. Podobný problém měl i favorit Pace Man, v cíli nakonec pátý v mrtvém doběhu s Classou.

"Věděli jsme, že nastupujeme proti nejlepším mílařům v republice a že je to na něj krátké. Šli jsme do rizika, chtěli jsme to odtáhnout, ale v této konkurenci a na této distanci to pro něj byl strop," shrnula běloušova trenérka Jana Manová.

Yasánek má hattrick

Do jedné délky se vešli tři nejlepší koně ve dvojkové Ceně společnosti Tipsport na 1800 metrů. První vítězství v českém tréninku vybojoval čtyřletý Melandros ze stáje Andreas Lichtenberg, jehož pro svého otce Zdena odjezdila Ingrid Janáčková Koplíková. Druhý doběhl Procellarum před Zaukhanem.

Velký ohlas měl také triumf tříletého Yasánka ze stáje Alegres v trojkovém handicapu na 1600 metrů. Ryzák z vlastního chovu rodiny Kašparových zvítězil potřetí za sebou. V dramatickém závěru zdolal o nos pětiletého Anniemationa a posléze přestál protest poraženého týmu kvůli tísnění. Žokej David Liška přišel na jeden dostihový den o licenci, ale svěřenec Tomáše Váni zůstal na první pozici.

Ve stejném dostihu oficiálně debutovala v trenérské roli vedoucí žena průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu Vendula Korečková, která v sedle svého svěřence Bundeskanzlera dojela šestá.

 

Krátce ze zahraničí

 

Čtyři vítězství zaznamenali čeští koně ve Wroclawi. O dvě z nich se postarali žokej Pavel Složil mladší a trenér Greg Wroblewski, kteří se prosadili s Queen ve steeplechase Nagrodě Galeriusa (3400 m, 24 000 zl.) a s Ambrosiem v proutěných překážkách Nagroda Osady Śnieżka (3400 m, 20 000 zl.). Český doběh 1-3 byl k vidění ve steeplechase Nagrodě Jape’a (3850 m, 24 000 zl.), a to v pořadí French Chardonnay (Odložil) - Ocean Life - Reggaeton. Rovinový úspěch přidal tříletý Charmbruck v Nagrodě Sky Clinic (3200 m, 17 000 zl.).

V hlavních dostizích wroclawské neděle odešli koně v českém tréninku poraženi. Wielkou Wroclawskou (5000 m, 200 000 zl.) dokončili jen tři koně, přičemž druhému Larizanovi s Jaroslavem Myškou chyběl krk na domácího vítěze Nicka s amatérem Pavlem Peprnou. V proutěnkářské Wielké Partynické (4200 m, 100 000 zl.) pak Dominique prohrál o pět délek s Noble Eaglem, vedeným Adamem Čmielem.

Hattrick se podařil tuzemským stájím v nedělním Meranu. V proutěnkářském listed Premio Azienda (3500 m, 22 000 eur) zdolal Skins Rock pod Lukášem Matuským Zaniniho, tříletý Costa Rika ovládl s Janem Kratochvílem proutěné překážky na 3300 metrů. Specifickým dostihem byla steeplechase Premio Mipaaf (3900 m, 30 000 eur), v níž jediný domácí skokan narazil na čtveřici stáje Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího. Zvítězil Gangster de Coddes s Lukášem Matuským, následovali Piton des Neiges na druhém, Ole Caballero na čtvrtém a Kapjahr na pátém místě.

152. Wettstar.de Grosser Preis von Baden (Gr.1, 2400 m, 200 000 eur) se letos musel obejít jen se čtyřmi aktéry, takže i poslední v cíli bral dotaci 12 tisíc eur. Pomalu rozběhnutý dostih skončil překvapením, když čtyřletý Mendocino o hlavu porazil vítěze Arc Torquatora Tasso, třetí skončil derby-vítěz Sammarco. Tři ze čtyř startujících jsou potomky plemeníka Adlerfluga.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE