reklama 11A

Josef Bartoš je zpět. Sternkranz byl skvělý, já o něco méně, smál se

ikonka

Sternkranz ze stáje Scuderia Aichner SRL s přehledem obhájil loňské vítězství ve Zlatém poháru EŽ Praha v Chuchle Areně. Josef Bartoš se v jeho sedle vrátil po zranění právě včas před podzimními vrcholy. "Musím na sobě ještě makat," řekl po doběhu.
11.09.2022 22:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Lepší návrat do sedla si Josef Bartoš nemohl přát. Trojnásobný vítěz Velké pardubické v neděli stylově zakončil více než tříměsíční zdravotní přestávku, když dovedl horkého favorita Sternkranze k suverénnímu vítězství ve Zlatém poháru EŽ Praha v Chuchle Areně Praha.

Osmiletý valach Scuderie Aichner SRL se v posledních stovkách metrů nejbohatšího tuzemského dostihu přes proutěné překážky lehce odpoutal od trojice zbylých soupeřů. Závěrečný skok už překonával osamocen a pohlídal si obhajobu loňského úspěchu stylem "zadrženě daleko".

Dokonalý triumf trenéra Josefa Váni mladšího, který ovládl Zlatý pohár EŽ Praha potřetí za sebou, dokonal na druhém místě bělouš Capivari. Třetí doběhl rekonvalescent Stuke před dlouho vedoucím Ratem. Dumon Roclay byl na protilehlé rovině po několika chybách zadržen.

 

Čtěte také: Jaromír Šafář dosáhl na 400. vítězství. Trochu jsem sešel z očí, říká

 

"Ještě 1000 metrů před cílem vypadal Rate hodně dobře, tak jsem si ho hlídal. Ale Sternkranz potom akceleroval a porazil ostatní o třídu. Bylo to lehké vítězství, určitě mu pomohlo i to, že napršelo a byla měkčí dráha,” radoval se Bartoš.

"Ze sebe takovou radost nemám, ve finiši jsem se hodně zadýchal. Zítra a v úterý máme velké práce před Gran Premiem a já jen musím na sobě makat, aby to bylo lepší. Dnešní vítězství ale bylo fajn začátek, nakopne mě to dál," dodal pětinásobný italský a trojnásobný český šampion, který v rámcovém programu přidal ještě šesté místo na rovině s Dragon Arrowem.

Váňa opět využil chuchelský proutěnkářský vrchol jako první rozběhnutí svých hvězd před náročnou podzimní a zimní sezonou. "Naši koně se dnes rozbíhali po přestávce a jsem mile překvapen, v jaké formě se ukázali. Sternkranz zraje jako víno, čím je starší, tím je lepší," hodnotil trenér.

Váňa mladší se s koňmi majitele Josefa Aichnera chce po roční odmlce vydat na prestižní zimní mítink v Cagnes-sur-mer. "Loni nám to z různých důvodů nevyšlo a zvládli jsme se přesunout do Pau až na poslední dva týdny mítinku. Letos věříme, že se to podaří a připravujeme se na to, abychom mohli na Azurové pobřeží vyrazit se zhruba dvaceti koňmi, celou zimu tam startovat a pokusit se o nejlepší výsledky," avizoval Váňa.

Vítězné návraty Solemeeny a Tcheque Kinga

V rovinové části programu bodovali čtyři nejlepší jezdci průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu. Vedoucí Vendula Korečková se po napínavém finiši prosadila ve dvojkové Ceně společnosti Subterra na 1200 metrů na pětiletém Creatorovi, který po boji o krátkou hlavu porazil tříletou Heidi High.

V Ceně společnosti Sudop Brno na 2400 metrů dosáhl na třetí letošní úspěch spolehlivý tempař Vévoda, na němž Jiřina Andrésová svedla strhující souboj s druhou Martinou Havelkovou a Culihrachem.

Napínavý finiš měla i trojková Cena společnosti Českomoravská železniční opravna na 1800 metrů, v níž klasická vítězka Solemeena vedená amatérem Matyášem Lukou udržela o nos za sebou mohutně útočícího Kissi Sturma. Třetí skončila Dylanka.

Druhý překážkový dostih dne, Cena společnosti AŽD Praha, se stal kořistí čtyřletého Tcheque Kinga s Jaroslavem Myškou. Bělouš stáje Pegas se vrátil do Chuchle Areny poprvé od loňského druhého místa v Českém derby. Na 3300 metrů dlouhé trati neměl sebemenší problémy a dominoval zadrženě o 17 délek před Bell Elysees a Anhorem.

 

Krátce ze zahraničí

 

Dvojí zastoupení měl český turf na nedělních trialech před Arc mítinkem v Longchamp, ale ani v jednom případě se tentokrát výsledkově nedařilo. Deputy Ruler, kterého pro Sultana Hariba trénuje Ingrid Janáčková Koplíková, docválal v Qatar Prix Niel (Gr.2, 2400 m, 130 000 eur) za polem na posledním sedmém místě. Šampion sprinterů Ponntos ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové v Qatar Prix du Petit Couvert (Gr.3, 1000 m, 80 000 eur) oproti svým zvyklostem zaostal na startu, doháněl ztrátu a už 400 metrů před cílem byl poražen. Pod Cristianem Demurem doběhl desátý, více než jedenáct délek za vítězem Berneuilem, jehož při květnovém vítězství v Longchamp porazil o 2 1/2 délky.

Shabana zůstává bratislavskou královnou. Bělka stáje MS Racing si udržela letošní neporazitelnost ve Starém Háji a po Jarnej ceně kobýl, Ceně Arvy a Ceně Whisky triumfovala i ve Slovenském Oaks. V sedle se svým stálým jezdcem Martinem Laubem se svěřenkyně Luboše Urbánka prosadila lehce o 3 1/4 délky před Whirl Wind Girl, domácí Stratosferic a Dally Top. Druhá z Jarnej ceny kobýl Lassca letos podruhé nevstoupila do startovacích boxů.

Martin Laube měl v Bratislavě úspěšný den, kromě Oaks vyhrál i dvojkový Memoriál Otta Suchovského s Palmerou. Double získali i Jan Verner a David Liška.

Slovenskou zimní královnou je Feschanda z vlastního chovu Jiřího Charváta. Dcera klasické vítězky French Quebec a polosestra Faliraki či Frehela zdolala v Ceně zimnej královnej po boji domácí Wild Water. Se ztrátou 19 délek následovala třetí Saltina.

Obě česká vítězství na nedělním mítinku v Meranu zajistil Jan Kratochvíl na koních rodiny Váňových. Se sedmiletým Prince d’ Orage ovládl proutěné překážky na 3300 metrů, na tříleté Königin Lucii se lehce prosadil v proutkách nezvítězivších na 3000 metrů.

Na dotovaných příčkách skončily obě svěřenkyně Ingrid Janáčkové Koplíkové na nedělním mítinku ve Štrasburku. V classe 4 Prix de la Zorn (2100 m, 14 000 eur) vybojovala Andisheh druhé a Anoaster páté místo.

Dvouletá Chervona Kalyna, bývalá svěřenkyně Václava Luky mladšího, v sobotu finišovala při svém debutu po prodeji Američanovi Peteru R. Bradleymu třetí v classe 2 Prix de la Lorie (1600 m, 34 000 eur) v Chantilly. Pod Géraldem Mossém ztrácela na vítěznou Kelinu pět délek.

Někdejší klasický vítěz Ramssio ze stáje Hrubý si pod Theem Bachelotem připsal třetí příčku necelou délku za vítězem v sobotním classe 3 Prix de Persan (2700 m, 18 000 eur) v Chantilly. Podruhé za sebou si tak odvezl z Francie dotované umístění.

Vrchol podzimní maďarské sezony Kincsem Díj v Budapešti se stal v sobotu kořistí domácího Eggi's Choice se Stanislavem Georgievem. Jiří Palík obsadil na domácím tříletkovi Spartan Devil čtvrté místo, Radek Koplík byl pátý se slovenským Cape Crownem. Imperiál Díj ovládla Simply The Best před Jiřím Palíkem na další klisně Light Blue Sky. David Liška s Lady Mazie vybojoval dělené třetí místo. Sprinterské Tattersalls Overdose Díj si připsal Jaroslav Línek v sedle tříletého Mágnás Misky.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE