reklama 11D

Vrchol sezony WECR: Královické mistrovství ČR ve working equitation

ikonka

Královický dvůr hostil mistrovství České republiky ve working equitation pod hlavičkou WECR. Více než šedesát dvojic změřilo síly ve třech různých testech. Přinášíme vám podrobné výsledky, fotogalerii i video záznam.
12.09.2019 08:55  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

 

KOMPLETNÍ ZÁZNAM ŽIVÉHO VYSÍLÁNÍ SLEDUJTE ZDE

 
V jezdeckém areálu Královický Dvůr proběhlo ve dnech 7. a 8. září vyvrcholení letošní sezony pro jezdce spolku Working Equitation Česká republika. Hlavním partnerem mistrovství se stala společnost Metrostav a.s.. Bojovalo se zde o mistrovské tituly pro rok 2019 v kategorii dětí, juniorů, seniorů a týmů. Děti o mistrovský titul soupeřily v úrovni obtížnosti “L - lehká”, junioři v úrovni “S - střední” a senioři v úrovni  “P - pokročilá”. V mistrovské soutěži týmů se představilo celkem 7 týmů složených ze soutěžících ve třídách úrovní  “Z”, “L”, “S” a “P”.
 
Vedle mistrovských klání byly vypsány také rámcové soutěže úrovně “Z” až “S” a také soutěž s vodičem “Mladý worker” určená pro nejmladší děti, které ještě samostatně nejezdí. Ve spolupráci s Českým Bezudidlovým Spolkem dále pořádající spolek WEČR vypsal otevřenou bezudidlovou soutěž úrovně “Z”.
 
Celkově bylo do soutěží přihlášeno 65 jezdeckých dvojic a během třídenního klání jsme tak mohli vidět 119 jednotlivých testů, jelikož každá jezdecká dvojice podle zvoleného typu soutěže a úrovně obtížnosti absolvuje 1-3 testy (drezuru, test ovladatelnosti, test rychlosti).
 
V pátek v poledne celé třídenní klání odstartovalo slavnostní zahájení, kdy na kolbiště nastoupili všichni účastníci se svými koňmi zformovaní do týmů o 4-5 členech. Jednotlivé týmy rozhodně nezanedbaly kreativní přípravu a tak je mohli diváci snadno rozlišit díky vlajkám, šerpám či doplňkům oblečení a výstroje. Součástí výstroje týmu “Nenápadní” byly doplňky ve výstražných barvách, tým “Equirables” označil své koně barevným nápisem na zádích koní, tým “TOP GUN” bylo snadné rozpoznat podle typických slunečních brýlí a pilotkách na klopě. Dokonce jim popřál hodně štěstí Martin Šonka, který ve stejný víkend bojoval o titul mistra světa Red Bull Air Race v Japonsku.
 
Po slavnostním nástupu pak až do večera probíhaly drezurní testy ve čtyřech úrovních obtížnosti od “Z-základní” až po “P - pokročilou”. Na páteční večer pořadatelský tým naplánoval pro účastníky slavnostní večeři s promítáním a společnou zábavou.
 
V sobotu již od brzkých ranních hodin následovaly testy ovladatelnosti a v odpoledních hodinách se pak v místě dění konaly Královické slavnosti a dožínky spojené s již tradiční jezdeckou show. V rámci různých ukázek práce s koňmi nechybělo ani krátké představení working equitation, kde si to rozdaly jezdecké dvojice v paralelních rychlostních jízdách. 
V neděli dopoledne si nejprve přišli na své bezudidloví jezdci, kteří soutěžili v testu ovladatelnosti ČBS stupně “Z” a následně nejmladší “workeři”, kteří zde na vlastní kůži prožívali závodní atmosféru v soutěži na workingových překážkách za doprovodu vodiče. Odpoledne pak třídenní mistrovské zápolení vyvrcholilo rychlostními testy v juniorské a seniorské mistrovské třídě.
 
V kategorii dětí obhájila mistrovský titul Kristýna Maternová s lusitánem GinTonicem, na druhém místě se umístila Amálie Pavlíková s klisnou Lady Zareta a třetí místo připadlo Magdaleně Janouškové s klisnou Delineante Electra. Mezi juniory se podařilo obhájit mistrovský titul Barboře Pleskačové s kladrubským hřebcem Sacramoso Margeta XIII-20, stříbro si odnesla Jindra Kučerová s Lidkou 2 a bronz putoval k Alici Weinfurtové s Gabrielem.
 
V seniorské kategorii byl závod napínavý doslova do poslední minuty, kdy malý kousek štěstí chyběl poslední startující Petře Čejkové, které z ruky vyklouzla garrocha a ve vteřině se jí tak rozplynula naděje na získání seniorského mistrovského titulu. Ten nakonec vybojovala Tereza Slabá s pony hřebcem WPBR Dollom Valmont, která po dvou soutěžních dnech nastupovala do “speed testu” ze sdíleného prvního místa. Titul vicemistra pak připadnul Jitce Šimouškové s valachem Neapolitano Tuscok a třetí místo obsadila Šárka Kopecká s GinTonicem.
 
Z týmového mistrovského titulu se nakonec radovalo družstvo “Ladies and gentleman” ve složení tří klisen a jednoho hřebce. Týmovými mistry jsou tedy pro letošek Tereza Slabá (Dollom Valmont), Jindra Kučerová (Lidka 2), Kristýna Malenínská (Villa) a Klára Dostálová (Leontýna).
 
Slavnostní zakončení třídenního mistrovství proběhlo v neděli v podvečer, kdy v rámci nástupu všech účastníků s jejich koňmi zazněla česká hymna a následně byly postupně vyhlášeny výsledky všech mistrovských soutěží, nejúspěšnější jezdci byli dekorováni se svými koňmi a následně vystoupali na stupínky vítězů. Na úplný závěr samozřejmě nemohlo chybět tradiční čestné kolo, které vzhledem k početnému poli zúčastněných koní proběhlo velmi zvesela a příjemně tak korunovalo milou a přátelskou atmosféru, která jako obvykle naše workingové závody doprovázela.
 
Text: Veronika Slavíčková
 
Foto: ToTa, Jaroslav Polcer a Adéla Podzemská



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE