reklama 11A

Velký jezdecký den ve Slatiňanech nabídne koktejl ukázek využití koní

ikonka

Třetí srpnovou sobotu, konkrétně 21. srpna od 13 hodin, pořádá Národní hřebčín Kladruby nad Labem Velký jezdecký den ve Slatiňanech. Akce s bohatým programem připomene loňské 75. výročí chovu starokladrubského vraníka ve Slatiňanech.
12.08.2021 14:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Velký jezdecký den ve Slatiňanech je oslavou výjimečného plemene starokladrubského koně a zároveň připomenutím loňského 75. výročí chovu starokladrubského vraníka ve Slatiňanech. Uskuteční se na nově vybudovaném kolbišti Na Rembáni. 
 
Diváci se mohou těšit především na starokladrubské koně, a to jak v zápřeži, tak pod sedlem. Chybět nebude ani vystoupení hostů – jezdců a koní ze Zemského hřebčince Písek a privátních chovatelů. V rámci šestnácti bodového programu bude k vidění například kočárový koktejl s předvedením různých druhů zápřeží, vystoupení jezdkyň v dámských sedlech nebo velká jezdecká čtverylka šestnácti jezdců s osmi bělouši a osmi vraníky. 
 
Chybět nebudou ani ukázky parkurového skákání, uherská pošta, volné stádo vraných klisen a voltiž. Součástí programu bude také návrat bratří Krausů z putování Českem na starokladrubských koních, a to v rámci natáčení závěrečného dílu nového cestopisu České televize Českem na koňském hřbetu.
 
V průběhu dne budou pokřtěny dvě nové knihy. Národní hřebčín vydal k výročí 75 let chovu vraníka ve Slatiňanech publikaci s názvem Výzkumná stanice pro chov koní ve Slatiňanech 1945 – 1992 s podtitulem Světla a stíny regenerace starokladrubského vraníka. Kniha, jejímž obsahem je magisterská diplomová práce Mgr. Evy Jurečkové, mapuje nelehkou cestu regenerace vrané varianty starokladrubského koně. Publikace Bc. Marcely Slavíkové a Ing. Dalibora Gregora „Kladrubáčci – Emilka a kouzlo ročních období“ je třetím dílem úspěšné série vyprávění o starokladrubské klisně Emilce. 
 
Před začátkem hlavního programu bude od 11:00 hodin pro návštěvníky zpřístupněna nově zrekonstruovaná krytá jezdecká hala, kde bude připravena výstava fotografií s názvem „Starokladrubští koně ve světě“ a výstava „Kůň pohledem památkové péče“, kterou připravil Národní památkový ústav.
 
Záštitu nad Velkým jezdeckým dnem ve Slatiňanech převzali ministr zemědělství Miroslav Toman a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
Foto: Anna Zimová a Magdaléna Straková
Zdroj: tisková informace NH Kladruby



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE