reklama 11C

Velký den v Pise. České stáje zahájily překážkovou sezonu hattrickem

ikonka

Italská překážková sezona odstartovala dvěma vítězstvími Jana Faltejska a jedním úspěchem Josefa Bartoše v Pise. Českým stájím se ve čtvrtek dařilo ve velkém stylu, pod prvním vítězstvím roku 2020 je podepsán osmiletý valach Quinze de la Rose.
09.01.2020 17:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Několik minut po druhé hodině odpolední se zrodilo první letošní vítězství koně v českém tréninku. Postaral se o něj v italské Pise osmiletý ryzák Quinze de la Rose, který pod žokejem Janem Faltejskem deklasoval stylem start - cíl konkurenci ve steeplechase na 3500 metrů. Premiérový český úspěch v novém kalendářním roce přišel o šest dní později než loni, kdy 3. ledna zvítězil Nine Ou Four ve francouzském Deauville.
 
Tuzemské stáje byly ve čtvrtek při chuti a připsaly si i dva zbylé překážkové dostihy dne prostřednictvím čtyřletého First of All a pětileté Santa Klary. Vedle dvojnásobného vítěze Jana Faltejska bodoval i úřadující italský šampion Josef Bartoš.
 
K úspěšnému vstupu do letošní sezony zavelel Quinze de la Rose v Premio Monravel (3500 m, 14 000 eur). Svěřenec Zdeňka Seménky ze stáje Aryman-Divoky plynule navázal na svou formu z loňského podzimu, kdy se stal ve Slušovicích jedničkovým vítězem a v prosinci dominoval o 5 délek v Pise.
 
Valach v sedle s Janem Faltejskem zamířil hned po startu na špici. Zpočátku mu dýchal na záda krajan Beau Saunois, ale po jeho pádu začal náskok vedoucího ryzáka narůstat. V cílové rovině Quinze de la Rose pohodlně odskočil o sedm délek. Sternkranz s Josefem Bartošem doběhl třetí.
 

Čtěte také: Line Honey vyzařoval naději. Vzpomínka na koně, jemuž tleskal i Gott

 
Faltejsek se radoval i v Premio Nardini (3500 m, 13 200 eur) pro čtyřleté koně, kde dovedl k úspěchu druhého z loňské Zlaté spony tříletých First of All. Zástupce stáje Dr. Charvát z tréninku Pavla Tůmy na poslední chvíli překazil velké sólo Kölsche Junga. Překážkový debutant s Josefem Bartošem odtáhl celý dostih, ale v polovině cílové roviny ho pohodlně minul First of All a odpoutal se o 2 1/4 délky. Třetí finišoval Number One Run.
 
Český hattrick v Pise završila pětiletá tmavý hnědka Santa Klara pod Josefem Bartošem. Premio Belbuc (3500 m, 11 000 eur) v závěru připomínalo tréninkový galop stáje Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího, neboť dvojice Santa Klara a San Siro utekla zbytku pole o mnoho délek a vybojovala vítězství mezi sebou. Více sil měla předloňská vítězka Nagrody Liry.
 
Druhý čtvrteční doběh "raz-dva-tři" v podání českých barev dotvořil sedmiletý Rubens z tréninku Pavlíny Baštové.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE