reklama 11C

Co přinesl víkend v turfu: Vzpomínka na České derby i maďarský zázrak

ikonka

Německé dostihy zahájily travnatou sezonu, v Itálii otevřelo své brány Miláno. Uplynulý víkend výmluvně ukázal, že dostihové jaro se blíží velkými cvalovými skoky. V souhrnu víkendu vám připomeneme i jedno velké historické výročí.
17.03.2019 21:43  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Miláno: Váňa bodoval s nováčkem
 
Italský dostihový provoz v neděli obohatil první mítink na milánském San Siru, což neomylně signalizuje blížící se start hlavní sezony. Josef Váňa mladší si připsal jedno vítězství prostřednictvím čtyřletého debutanta Laldanna, s nímž Jan Kratochvíl v posledním kilometru Premio Corona Ferra (3000 m, 20 000 eur) razantně nastoupil a odskočil o sedm délek.
 
Doběh "raz-dva" trenéra Váni i stáje Scuderia Aichner SRL pečetil Kapjahr pod Jiřím Kouskem.
 
 
Poldi’s Liebling se vrátil čtvrtým místem
 
V Krefeldu začala německá sezona na trávě. Z českého pohledu měla nedělní premiéra minimálně dva zajímavé momenty. V Preis der Schröter managed services GmbH (E, 2050 m) se poprvé od druhého místa v Českém derby ukázal na dráze Poldi’s Liebling (na snímku třetí zleva), který ve druhé polovině loňského roku laboroval se zdravím a musel na operaci kvůli čipu. Svěřenec Andrease Wöhlera se prezentoval chtivým projevem, pod Bauyržanem Murzabajevem absolvoval dostih na blízkém druhém místě a do cílové roviny točil s plnými šancemi. Na velmi měkké dráze ale brzy zeslábl a doběhl čtvrtý více než sedm délek za vítězem.
 
Diváci v Krefeldu viděli po dlouhé době i steeplechase, která se sice obešla bez české účasti, nicméně z vítězství se radoval tuzemskému publiku dobře známý Niklas Lovén na polské Inferně. Lukáš Sloup dovedl valacha Wutzelmanna na čtvrtém místě.
 
 
Janáček dvakrát vyhrál
 
Mnohonásobný španělský šampion Václav Janáček má za sebou úspěšný týden. Už ve čtvrtek dvakrát zvítězil v Dos Hermanas, kde k lehkému úspěchu na Octavii Minor z tréninku svého zaměstnavatele Guillerma Arizkorrety přidal ještě bod na hřebci Talentum trenéra Calderona.
 
Na nedělním mítinku na závodišti La Zarzuela finišoval v sedle Blueberry na třetím místě v hlavním dostihu Premio Caporal (1500 m, 20 400 eur). Jeho hlavní soupeř v jezdeckém šampionátu Ricardo Sousa, kterého zná díky Evropskému poháru žokejů i české publikum, v neděli dvakrát zvítězil.
 
 
Minařík na tabuli v grupě 2
 
Dva rozdílné dny prožil v japonské Nakajamě Filip Minařík. V sobotu jezdil šest koní s trojmístnými vstupními sázkovými kursy a do boje o přední příčky ani v jednom případě nezasáhl. O den později na tom byl český žokej výrazně lépe a obsadil po dvou třetích a pátých místech. Třetí příčku bral mimo jiné v mílovém Makuhari Stakes, pátý dojel na tříletém Hishi Iguazu v grupě 2 The Fuji TV Sho Spring Stakes (1800 m, 105.1 milionů jenů).
 
 
Lukáškovi se nadále daří
 
V Kataru působící žokej Tomáš Lukášek navázal na dvojici úspěchů z předešlého týdne a ve čtvrtek si připsal další vítězství. V 1200 metrů dlouhém AIN Khaled Cupu se radoval v sedle sedmiletého Itoria, trénovaného Hadim Nasserem Rašídem al Ramzáním.
 
 
145 let od narození "maďarského zázraku"
 
A na závěr jedno výročí. V neděli uplynulo přesně 145 let od narození fenomenální klisny Kincsem, která je s bilancí 54 vítězství z 54 startů nejúspěšnějším dostihovým koněm všech dob a nejspíš jím navždy zůstane. Ryzka, na jejíž příběh se během následujícího půldruhého století nabalila celá řada mýtů a jeho fiktivní verze byla nedávno zfilmována, přišla na svět 17. března 1874 v hřečíně Ernö Blaskoviche.
 
Po skončení kariéry na své úspěchy navázala i v chovu. Její potomstvo se postaralo o zachování rodiny, jejíž výhonky ve 20. století slavily nemalé úspěchy nejen ve střední Evropě, ale zejména v Německu. Co se z fenoménu Kincsem dochovalo až do dnešních časů, nedávno zajímavě popsal slovenský publicista Branislav Ondera.
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE