reklama 11D

Nejstarší dostih světa slaví 500 let. Nejvýhodnější je těsně prohrát

ikonka

Kiplingcotes Derby se poprvé běželo v roce 1519. Dodnes se koná na původním místě v britském Yorkshiru podle historických pravidel, která zakazují přerušení tradice a přisuzují vyšší dotaci druhému v cíli než vítěznému jezdci.
22.03.2019 11:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Jezdci mají moderní vybavení, ale jinak působí Kiplingcotes Derby jako dokonalý výlet do dřevních dob dostihového sportu. Nejstarší pravidelně pořádaný dostih světa, který se každoročně běhá v polovině března v britském Yorkshiru, ve čtvrtek oslavil 500 let od svého vzniku.
 
Počtvrté v dlouhé historii se vítězkou stala Tracey Corrigan. Na koni Frog porazila rekordních 35 soupeřů.
 
"Dnes už bohužel člověk nemusí mít žádné zvláštní jezdecké schopnosti, aby to zvládl. Kdysi jste si museli dobře rozmyslet, kterou louží procváláte. Dnešní trať je příliš perfektní," posteskla si jezdkyně novinářům.
 

Čtěte také: Vzkřísila slavné barvy Lionela i Sidney. Vzpomínka na Janu Odvárkovou

 
Kiplingcotes Derby se vypisuje na čtyři míle (6400 m) a vede různými obecními i polními cestami v okolí bývalé železniční stanice Kiplingcotes v Ettonu.
 
Podobně jako v éře před položením základů moderního turfu se mohou zúčastnit koně všech plemen a věku. Jediným omezením pro jezdce, kteří se často rekrutují z různých disciplín, je minimální váha 10 stonů (63,5 kg).
 
Pravidla zakazují přerušení tradice 
 
První ročník Kiplingcotes Derby se konal v roce 1519 za vlády krále Jindřicha VIII. Za celou tu dobu se neběželo pouze třikrát - za rekordních mrazů v roce 1947, v době epidemie kulhavky a slintavky v roce 2001 a loni, kdy vytyčenou trať v mokru zničili nedisciplinovaní řidiči.
 
Protože historická pravidla obsahují podmínku, že v případě zrušení jednoho ročníku se závod nesmí nikdy více běžet, musel i ve zmíněných třech letech usednout na koně dobrovolník a symbolicky projet krokem celou trať.
 
Není to zdaleka jediná zvláštnost tradiční akce. Kiplingcotes Derby je zřejmě jediným dostihem na světě, v němž je výrazně lukrativnější skončit na druhém místě. Zatímco vítěz tradičně obdrží 50 liber, druhý v cíli má nárok na čtyři libry z pětilibrové přihlášky každého účastníka. Letos to činilo zhruba 144 liber.
 

Čtěte také: Nejhorší pohroma historie? Noční můra bookmakerů se jmenuje Tiger Roll

 
Nad regulérností dostihu bdí 86letý farmář na penzi Guy Stephenson, jehož rodina je s Kiplingcotes Derby akcí spjata posledních 100 let. Jeho příbuzní v minulosti dokázali zvítězit, vlastnili nejrychlejšího koně a vytyčovali trať.
 
"Náš závod láká diváky z celého světa. Každý rok sem například jezdí osmičlenná rodina Wittyových z Kanady, jejíž předem tady žil v roce 1519 a jsou přesvědčeni, že viděl první ročník," řekl Stephenson stanici BBC.
 
Podle správce trati byly doby, kdy stačilo, aby sehnal padesátilibrovou dotaci pro vítěze. Dnes jsou přípravy kvůli vysokým nárokům na bezpečnost koní a jezdců výrazně náročnější a právě stoupající náklady kolem 12 tisíc liber ohrožují budoucnost tradičního dostihu.
 
Dostihy ze 17. a 18. století
 
Kiplingcotes Derby zůstává nejstarší existující akcí svého druhu. Jak připomíná list Racing Post, o něco blíže k moderním dostihům má v Newmarketu konaný Town Plate na 6000 metrů, založený v roce 1666 za vlády Karla II, který sám vyhrál první ročník.
 
Dnes je otevřený amatérům s platnou licencí a jezdcům point-to-point. Vítěz dostává krabici newmarketských klobás.
 
Nejstarším klasickým dostihem je St. Leger, založený v roce 1776 v Doncasteru. Na stejné dráze se dnes koná také o deset let starší Doncaster Cup (Gr.2).




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE