reklama 11A

Žokej Palík odchází do Německa. Taková nabídka se neodmítá, vysvětluje

ikonka

Čtyři roky působil Jiří Palík ve střední Evropě. Teď se jeden z nejúspěšnějších žokejů české historie opět vrací do Německa, kde bude stájovým jezdcem majitele Holgera Renze v Kolíně nad Rýnem. Nechávám tomu volný průběh, konstatuje.
20.03.2019 15:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Sám už návrat do německých dostihů neplánoval, ale v zimě mu přišla atraktivní nabídka. A Jiří Palík se rozhodl nečekané šance využít. Úřadující šampion slovenských žokejů a vítěz Českého derby z let 2005 a 2017 je nově stájovým jezdcem majitele Holgera Renze a působí ve stáji trenéra Markuse Kluga v Kolíně nad Rýnem.
 
"V neděli budu poprvé jezdit v Düsseldorfu. Řeknu trenérům, že tady jsem a nechám tomu volný průběh," řekl Palík serveru Jezdci.cz. "Zůstanu tady a když to půjde, rád přijedu na Slovensko nebo do Česka na konkrétní dostihy."
 
Jeden z nejúspěšnějších žokejů české historie tak zúročil své dlouhodobé kontakty. S Holgerem Renzem úspěšně spolupracoval už v minulosti.
 
Rozhodl příslib kvalitních koní
 
Jak připomíná portál Galopponline, jezdil například klisnu Muriel, která v chovu dala pětinásobného grupového vítěze a plemeníka Millowitsche. Dobře se zná také s čtyřnásobným šampionem německých trenérů Markusem Klugem, v jehož centrále ve velkorysém areálu hřebčína Röttgen působil několik zim jako pracovní jezdec.
 
 
Klíčovou roli v Palíkově rozhodování hrála kvalita koní. "Pan Renz má u trenéra Kluga špičkový materiál, s kterým se dá něco dokázat. Hodně dvouletých, několik tříletých a koně do velkých dostihů. Pokud půjde všechno dobře, stojí tady i dva zajímaví koně pro německé derby," vysvětluje.
 
Že na něj německá scéna ani po letech nezapomněla, bylo vidět i na loňské publicitě jeho šampionského titulu na Slovensku.
 
"Je to dobrá nabídka a musím to zkusit. To mi řekla i moje partnerka, která mě maximálně podporuje. Není problém občas na chvíli přijet domů, nebo ona přijede sem. To zvládneme," říká Palík.
 
"Nemám co ztratit"
 
Během čtyř sezon strávených ve střední Evropě si vybudoval dobrou pozici zejména na Slovensku. Ani v tomto ohledu se nechystá za sebou pálit mosty.
 
"Na Slovensku jsem to měl dobře rozjeté a nic se na tom nemění, s tamními trenéry budu dál spolupracovat. Třeba 7. dubna je tady jen Hoppegarten, a než bych jel do Berlína na jednoho koně, není problém dát přednost Bratislavě," ujišťuje.
 
Kariéra Jiřího Palíka nikdy nepostrádala zvraty a překvapení. Po dlouholetém úspěšném působení v Německu se na několik let usadil jako pracovní jezdec v Hongkongu.
 
 
V roce 2015 se vrátil domů do Brna, ale zájem velkých tuzemských stájí zůstal spíše vlažný a Palík vyhrál v Česku od svého návratu jen 25 dostihů, byť mezi ně patřilo i České derby s Josephem. Výrazně větší zájem o jeho služby byl v Bratislavě a Budapešti.
 
Teď čeká zkušeného žokeje další výzva. “Vždycky je to o štěstí a jestli se člověku podaří ve správné chvíli vyhrát pár dostihů. Buď se to pomalu rozjede, nebo ne. Vrátit se můžu vždycky, nemám co ztratit,” usmívá se Palík.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE