reklama 11C

V Dauhá startuje parkurová Global Champions. Za 260 dnů skončí v Praze

ikonka

Katarské jezdecké centrum Al Shaqab hostí od čtvrtka 3. března zahajovací mítink parkurové série Global Champions, jejíž vrcholem se za zhruba osm a půl měsíce stane GC Prague Playoffs v libeňské O2 areně. Do Dauhá dorazilo 51 jezdců z 19 zemí.
03.03.2022 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Sezona Longines Global Champions Tour pro jednotlivce a týmové Global Champions League začíná. Úvodní zastávkou je katarské hlavní město Dauhá, kde se ve dnech 3. až 5. března utká mezi sebou 51 jezdců z 19 různých zemí. 
 
Bude to víkend plný soutěží o vysoké finanční dotace v kulisách úžasné architektury Longines Areny v Al Shaqabu. „Každý rok se úroveň Global Champions zvyšuje. Loni se stal šampionem LGCT Peder Fredricson, týmový olympijský vítěz a stříbrný medailista v kategorii jednotlivců z Tokia. Všichni jezdci se na letošní sezonu připravovali poslední dva měsíce a chtějí se stát také šampiony. Vyhrát jednu etapu Longines Global Champions Tour je velmi náročné, ale abyste vyhráli celý šampionát, musíte mít jedinečného koně nebo koně a jedinečného jezdce. Každý se opravdu soustředí na vítězství v Longines Global Champions Tour,“ uvedl prezident a zakladatel Global Champions Jan Tops. Zmínil také, že bez podpory partnerů by se tato série nikdy nemohla uskutečnit a dosáhnout tak vysoké prestiže. Klíčová je především podpora společnosti Longines, která trvá již řadu let.
 
Jan Tops je také velmi potěšen, jak dobře fungují vedle sebe túra pro jednotlivce a liga týmů. „Tento formát skvěle funguje. Probíhají zákulisní jednání, hledají se ideální jezdci. Je to jako ve fotbale, kde týmy bojují za společné vítězství. Letos máme tři nové týmy a každý se může přesvědčit o tom, že tento model je atraktivní. Pro jezdecký sport je to do budoucna velmi důležité,“ doplnil. 
 
Prestižní parkurové závody se v katerském Dauhá konají již patnáctým rokem. „Global Champions se zde koná každý rok od jejího zahájení v roce 2008. Centrum v Al Shaqabu je to nejlepší, co kdy bylo pro tento sport vybudováno a je to ideální místo pro zahájení Longines Global Champions Tour. Tento sport zaznamenal v Kataru obrovský vzestup, a i proto tady nejlepší jezdci rádi soutěží,“ konstatoval ředitel závodů Omar Al Mannai.
 

Nepřehlédněte: Za posily Prague Lions jsem ráda. Těším se na Miami, říká Kellnerová

 
V letošním roce platí nové pravidlo Mezinárodní jezdecké federace ohledně penalizace za překročení stanoveného času. Dosud platilo, že v základních kolech soutěže inkasovala dvojice jeden trestný bod za každé započaté čtyři sekundy. V rozeskakování pak inkasovala jeden trestný bod za každou sekundu. Od roku 2022 dostane dvojice jeden trestný bod za každou sekundu přes stanovený čas ve všech jízdách v rámci soutěží hodnocených podle tabulky A skokových pravidel Mezinárodní jezdecké federace. „Toto pravidlo bude mimořádně důležité v soutěžích GCL. Bude to velmi zajímavé, je to obrovská změna, která bude důležitou součástí týmové strategie. Víme, že v soutěžích GCL někdy jezdci jeli pomaleji jen proto, aby dokončili bez penalizace,“ uvedl sportovní ředitel série Marco Danese.
 
První kolo zahajovací soutěže Global Champions League proběhne ve čtvrtek 3. března od 16:10 hodin středoevropského času. Za tým Prague Lions nastoupí Niels Bruynseels a Peter Devos. Češka Anna Kellnerová se připravuje na další kola na Miami Beach a v Mexico City. Druhá část soutěže GCL v Dauhá je na programu v sobotu od 12:40 hodin a odvysílá ji živě stanice Nova Sport 2. Skupina Nova bude v letošním roce hlavním vysílatelem Global Champions v České republice a pravidelně bude nabízet také záznamy z průběhu Grand Prix Longine Global Champions Tour. 
 
Velkou cenu LGCT v Dauhá bude možné sledovat živě, stejně jako všechny ostatní soutěže během tří soutěžních dnů, prostřednictvím internetového přenosu na GCTV. Vrchol celého mítinku startuje v sobotu od 16:00 hodin. Zhruba o dvě hodiny později bude znám vítěz, který se stane také držitelem první zlaté vstupenky do LGCT Super Grand Prix při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. Ta se odehraje od 17. do 20. listopadu v libeňské O2 areně.
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE