reklama 11A

Pražský lev Brian Moggre poráží seniory. Bez cíle není cesta, říká

ikonka

Od sezony 2022 obohatí tým Prague Lions nový člen. Do seriálu Global Champions vstupuje Brian Moggre. Teprve jednadvacetiletý Američan má na kontě už několik seniorských skalpů, třeba z CHIO v Cáchách. Loni získal do stáje koňskou star.
10.02.2022 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Tým Prague Lions má pro soutěže Global Champions League od sezony 2022 novou posilu. Tou je Američan Brian Moggre. Teprve jednadvacetiletý jezdec má za sebou už několik triumfů z prestižních seniorských soutěží.
 
Rodák z Texasu tíhnul ke koním od malička. „Rodiče mi říkali, že když mi byly dva nebo tři roky, pořád jsem chtěl chodit koukat na koně hned vedle našeho domu. Tak mě dali do pony klubu. Tam se i skákalo, takže když jsem vyrostl, zůstal jsem u této disciplíny,“ vzpomíná Brian na své začátky.
 
Poprvé na sebe upozornil na severoamerickém mistrovství juniorů v roce 2016, kde obsadil s ryzkou MTM Flutterby třetí místo mezi jednotlivci. O rok později závodil už mezi mladými jezdci, ačkoliv byl teprve šestnáctiletý, což je minimální věková hranice v této kategorii. U něj to však nebyl žádný hendikep, v individuální hodnocení skončil sedmý a s týmem bral zlato. Jeho koňským partnerem byl vestfálský valach Condero.
 
 

Soupeř pro seniory

Brian má za sebou v soutěžích pro mladé jezdce CSIY a CSIU25 řadu vítězství, je ovšem schopen konkurovat i seniorům. Na jaře 2019 vyhrál Světový pohár CSI3*-W v Ocale na Floridě, na podzim stejného roku pak triumfoval v další soutěži World Cupu CSI4*-W v Lexingtonu. V obou případech se jednalo o dvoukolovou stošedesátku a v obou případech jí překonal bez chyb v sedle valacha MTM Vivre Le Reve. Ten je jedním z klíčových koní jeho kariéry.
 
Dalším je oldenburský plemenný hřebec Balou du Reventon. Šestnáctiletého hnědáka získal na začátku sezony 2021. Do té doby s ním závody nejvyšší obtížnosti objížděl irský reprezentant Darragh Kenny, který s ním mimo jiné startoval na mistrovství Evropy 2019 v Rotterdamu a v témže roce byl součástí vítězného družstva při finále Poháru národů v Barceloně. Do stáje Briana se tak dostala koňská megastar.
 
 

Balou du Reventon s Brianem v sedle

První společná sezona jim vyšla skvěle. V březnu vyhráli Američané Pohár národů při CSIO4* ve Wellingtonu. Brian s hřebcem byli u toho a udělali ve dvou kolech jedinou chybu. V červnu ovládli dvoukolovou Grand Prix při CSIO5* v Sopotech a následoval triumf celku USA v Mercedes Benz Nations Cupu při CHIO v Cáchách. Brian předvedl s hnědákem nejlepší individuální výkon ze všech účastníků.
 
O pár dní později přidal druhou příčku v Rolex Grand Prix Aachen, když ho v rozeskakování dokázal porazit jen zkušený německý jezdec Daniel Deusser v sedle Killer Queen. Uspět v Cáchách byl jeden z jeho snů. 
 
„Chtěl bych reprezentovat USA a závodit v Pohárech národů. Rád bych startoval ve Falsterbo, Hicksteadu nebo Cáchách,“ řekl v roce 2019 v rozhovoru pro FEI. „Také bych chtěl stoupat v žebříčku jezdců. Každý říká, že jeho největší cíl je olympiáda, a můj také. Pokud nemáte cíl, nemáte jasnou cestu,“ nechal se slyšet, když tehdy zaznamenal první úspěchy mezi seniory. V aktuální sezoně dosáhl další mety. Vstupuje do prestižní série Global Champions. Jako jezdec ve věkové kategorii do 25 let bude bojovat za Pražské lvy.
 
Foto: FEI, zdroj: oficiální fotobanka FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE